Równania problemowe niemożliwe do zweryfikowania - solidworks 2015

Witam

Po zainstalowaniu dzisiaj Solidworks 2015 Premium wszystko działa dobrze, ale niemożliwe jest tworzenie równań. 

Na przykład, jeśli w szkicu chcę renderować jeden wymiar = do drugiego, mogę napisać "formułę", ale nie mogę sprawdzić poprawności (nic się nie dzieje po naciśnięciu przycisku walidacji).

Widziałem, że temat był już dyskutowany, ale bez żadnego realnego rozwiązania.

Macie jakieś pomysły? Czy to możliwe, że jest to problem z VBA?

Z góry dziękuję

Witam

Czy problem, którego doświadczasz, występuje w module SolidWorks Equations , czy tylko podczas wprowadzania wymiaru szkicu?
Czy jesteś pewien składni swojej "formuły"? Mile widziany byłby zrzut ekranu okna wprowadzania.
Podczas wprowadzania równania o jego ważności informuje kod kolorystyczny w tekście. Pomoc SolidWorks dostarczy Państwu przydatnych informacji.

Na pierwszy rzut oka VBA wydaje mi się obce Twojemu problemowi...

Pozdrowienia

2 polubienia

Która wersja systemu Windows?

Czy ta wersja jest kompatybilna z SW2015?

Jeśli wersja systemu Windows jest kompatybilna z sw2015, w pozostałych punktach wolę @m.blt .

1 polubienie

Dodaję @m.blt i @sbadenis oraz dodaję Jaka wersja programu Excel jest zainstalowana na komputerze?

2 polubienia

Cze wszystkim

Dziękuję za odpowiedzi.

@m.blt Istnieje również w module Równania. Tak jestem pewien mojego wzoru, to po prostu "= i klikam na wymiar, który chcę, aby był równy", mam inny komputer z Solidworks 2015 i działa bardzo dobrze. Zrobię dla ciebie zrzut ekranu tak szybko, jak tylko będę mógł. 

@sbadenis Problem może pochodzić stamtąd, to Windows 11. Przede wszystkim muszę otworzyć Solidworks w trybie zgodności z Windows 8, w przeciwnym razie zawiesza się, gdy chcę zapisać. Ale poza tym problemem równań, wszystko działa dobrze a priori.

@stefbeno Na razie jest to wersja próbna, która jest dostarczana z komputerem (a więc jedną z najnowszych wersji Excela).  Mam starego Excela, może spróbuję go zainstalować, aby zobaczyć

Dziękuję wszystkim trojgu,

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam;
Jeśli jest remis, czy wziąłeś pod uwagę zmienne globalne? A może prościej używając wiązań z kontrolowanym wymiarem?
Jeśli chodzi o kompatybilność, polecam Windows 7 (Windows 8 był znany ze swojej niskiej stabilności).

Pozdrowienia.

2 polubienia

Jeśli jest to wersja próbna dostarczana z komputerem, jest to "chmura" Office365.

Aby oprogramowanie działało, potrzebujesz wersji zainstalowanej na komputerze (tak, aby działała bez połączenia z Internetem).

1 polubienie

@Maclane Witam, do tej pory nie próbowałem niczego innego, zajmę się tym, dzięki.  Wydaje mi się, że w części dotyczącej kompatybilności oferuje tylko Windows 8, a nie 7, ale do sprawdzenia. Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrowienia

@stefbeno Ach, może więc mamy jakiś trop ! Zainstaluję Excela na komputerze, aby zobaczyć, dziękuję! Opowiem ci o wyniku.