To nie pierwszy raz, kiedy mi się to przytrafiło, wcześniej rozwiązaniem było poproszenie o wygenerowanie STEP lub SAT z REVIT, ale tym razem pliki IFC są dostępne na stronie zarządzania dokumentami. Mam dostęp do plików IFC i RVT. Do tej pory korzystałem z 30-dniowej wersji demonstracyjnej programu REVIT do wykonywania konwersji do STEP, ale zbliżam się do końca.
Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z tym samym problemem co ja? Masz pomysł, jak to rozwiązać? Suszę się...
Witam, jeśli chodzi o problem z frameworkiem, to na pewno wynika to z pochodzenia, które jest zbyt daleko. Miałem taki przypadek, poprosiłem stolarza, aby ustawił jego początek bliżej konstrukcji i udało mi się uzyskać coś akceptowalnego. Nie udało mi się edytować początku układu współrzędnych bezpośrednio w Solidworks
Dziękuję za odpowiedzi. Wykluczam pierwotny problem, bo nawet jeśli jest dość daleko (kilkadziesiąt metrów), to działa, gdy eksportuję w oczyszczalni ścieków (to samo pochodzenie). Aby dokładniej opisać problem, import IFC daje mieszaninę brył wielokątnych, brył objętościowych i brył graficznych. Niektóre elementy są nie na miejscu. Kiedy obracasz się w przestrzeni graficznej, ciała wydają się " drżeć "...
Wyraźnie widać, że format IFC jest bardzo źle zarządzany przez solidworks. W przypadku dość lekkiego pliku podstawowego, solidworks uzyskuje ogólnie bardzo ciężki plik. Konwersja jest czasami (często) niemożliwa do wykonania (ulega awarii) i trzeba poprosić kontakt w Revicie o pocięcie pliku na kilka części, aby móc z niego korzystać. A wynik uzyskany w SolidWorks jest niestety często obrzydliwy, a czasem nawet bezużyteczny. (powierzchnia triangulowana, czasami z powierzchniami, które idą nie tak i uzyskanym wynikiem) Zamiast pracować nad ulepszaniem tych katastrofalnych importów, wolimy w Dassault Système pracować w pełni połączonym z 3dexperience. Tymczasem w ramach solidworks coraz bardziej komplikuje się wymianę z Revitem, wymianę, która niestety jest coraz bardziej regularna, ponieważ wiele firm budowlanych pracuje w tym formacie. Kiedy nastąpi prawdziwa, niezawodna konwersja? Z pamięci ifc jest punktem, z którego triangulacja powierzchni, ale poprawa z pewnością byłaby możliwa pod odrodzeniem, wynik jest normalny. Edycja: oto coś w ramach doświadczenia 3D, które ma poprawić import (ponieważ nie nadaje się do użytku w SW...): https://my.3dexperience.3ds.com/welcome/fr/compass-world/rootroles/collaborative-data-integrator-for-ifc