Problem: Nie można pogrubić powierzchni

Witam/dobry wieczór:

Chcę zrobić kadłub łodzi i utknęłem podczas funkcji pogrubiania. Otrzymuję komunikat "Nie można przesunąć powierzchni lub nie można usunąć twarzy". Próbowałem kilku różnych grubości, ale nie mogłem tego naprawić. Załączam plik SOLIDWORKS, o którym mowa , do tego pytania w nadziei, że ktoś z Was pomoże mi znaleźć rozwiązanie.

Dziękuję:/

coque.sldprt powiedział:

Witam

Czy możesz zamieścić nam kilka zdjęć, ponieważ nie wszyscy mamy tę samą wersję (dla mnie z 2016 roku). 

Witam

Myślę, że problem polega na tym, że końcówka twojej łodzi jest zbyt ostra, więc SW nie może tworzyć grubości przy nakładaniu się. Rzeczywiście, wygładzasz lewą i prawą burtę w tym samym czasie.

Musisz przerwać prostowanie kilka centymetrów wcześniej  i wypełnić końcówkę po zagęszczeniu w inny sposób (promień)

Najlepiej zrobić tylko lewy półkadłub, a potem symetrię, będzie prostsza i dobra za pierwszym razem. (modulo, aby pozostawić spację w punkcie, który zostanie wypełniony później).

W każdym razie, jeśli zbudujesz łódź, nie będziesz w stanie mieć ostrego jak brzytwa łuku.

Pozdrowienia

2019-11-11_09_46_46-solidworks_premium_2019_sp1.0_-_coque.sldprt.jpg
1 polubienie

Próbowałem zrobić tylko pół kadłuba kładąc szprychy, ale teraz powierzchnia nie chce już tego robić ("nie można połączyć szotów ze sobą") Umieściłem szprychy na dziobie, aby uniknąć wystających boków.

coque3.sldprt powiedział:

Załączam również zdjęcie 

nouveau_dessin_opendocument.odg

Redagować/

Popełniłem błąd w używanej funkcji