Chcę stworzyć wygładzanie między dwoma szkicami, ale niestety nie idzie to tak, jak bym chciał. Po wygładzeniu jeden z rogów lub jedna z moich twarzy odkształca się (ilustracja z obrazem). Podczas wygładzania wybieram jedną ze stron 1. szkicu, a następnie jedną ze stron 2. szkicu. Próbowałem z różnymi liniami i kropkami, zawsze jeden z rogów, który nie podąża za ruchem.
Po wybraniu szkiców w drzewie roboczym pojawia się komunikat o błędzie: błąd konstrukcyjny.
Na koniec spróbowałem stworzyć krzywą prowadzącą łączącą dwa szkice, aby przezwyciężyć problem, ale bez rezultatu.
Gdyby ktoś mógł mi wytłumaczyć problem i co robię źle...
Czy mógłbyś zrobić obraz lub plik PDF ze swoimi szkicami (szkicami), a także krzywą prowadzącą (krzywymi). Czy używasz "zamiecionej bazy" czy "wygładzonej bazy".
Dodatkowo Twoja część (blacha) ma duży ciąg, ale nie miałaby takiego samego kąta w zależności od miejsca, jeśli dobrze widzę.
Tak na pierwszy rzut oka powiedziałbym, że jest to wada szkicu. Kąt, o którym mowa, nie może być wykonany w jednym kawałku, ale z dwóch odcinków krzywej lub prostego końca i łuku.
Szkic 1, który znajduje się na płaszczyźnie xy, jest wykonywany przy z=0. Szkic 2 jest również na płaszczyźnie xy, ale z z=450mm. Pierwsza część szkicu 1, tył (który jest prosty) jest rzutowana na szkic 2. A przód szkicu 1 jest przesunięty o 180 mm, zachowując ten sam kształt, aby uzyskać ten szkic.
Używam gładkiej podstawy, ponieważ zamieciona podstawa tylna część, która powinna być prosta, nie jest. Jest zgodny z krzywą prowadzącą.
Właśnie przerobiłem równoważną część i po korekcie nie mam już problemu:
W przypadku wygładzania jedną rzeczą, która pozwala uniknąć deformacji, jest posiadanie tej samej liczby węzłów na dolnej i górnej części, z wyjątkiem sytuacji, gdy utworzyłeś przesunięcie 180 z przodu, dodałeś 2 pociągnięcia, aby wydłużyć, ale tworzy to 2 dodatkowe węzły. (czerwone strzałki)
Aby to naprawić, usuń część V lub A :p Pociągnij boki do przodu, utwórz przesunięcie części V do 180 mm bez zaokrągleń i połącz z bokami.
Dodaj zaokrąglenie, a następnie wykonaj własne wygładzanie bez krzywej prowadzącej.