Problem z makrami VBA dla Solidworks

Dobry wieczór

Jestem wielkim nowicjuszem w VBA.

Próbuję opracować makro, które pozwoli Ci otworzyć okno dialogowe, w którym możesz zmienić długość i wysokość balustrady.

Cóż, do momentu otwarcia makra działa całkiem nieźle, ale gdy tylko przychodzi do modyfikacji wartości wymiarów w szkicu..... duży szkopuł.

Odsyła mnie z powrotem błąd wykonania "91".... Wydaje się, że klasyk..;)

Nie mogę znaleźć rozwiązania.

Załączam dokument i makro.

Z góry dziękuję za pomoc!

garde-corps_test.zip

Witam

jak powiedzieliby niektórzy, poproś o pomoc "Lucasa Prieura", on bardzo dobrze zna się na makro!!

5 polubień

lub @jfaradon, to też działa!

3 polubienia

Witam

W rzeczywistości wydarzenie "UserForm_activate" nigdy nie jest nazywane... więc swDoc to nic tjrs

Zamień "UserForm_activate" na  "UserForm_Initialize"

i będzie działać o wiele lepiej...

7 polubień

Włożyłem zmodyfikowane makro z powrotem

garde-corps_test.zip
5 polubień

Nie byłem najszybszy na tym!

1 polubienie

Cześć wszystkim

bardzo dziękuję za pomoc, a szczególnie Tobie Jfaradon! Działa z Bożym ogniem, jeśli mogę tak powiedzieć.

No i czy mogę go nadużywać........ Zastanawiałem się, czy istnieje możliwość, że to okno dialogowe pojawi się automatycznie po wstawieniu części do zespołu?

Dziękuję

aby wykonać tego rodzaju automatyzację, jest to bardziej skomplikowane, musisz zrobić dodatek do oprogramowania, który zarządza zdarzeniami aplikacji. W rzeczywistości musisz zaprogramować coś więcej niż makro, musisz przejść przez narzędzie programistyczne, takie jak Microsoft Visual Studio.

Służy do tego narzędzie myCAD o nazwie CustomToolBar, w którym można wyzwolić makro w odniesieniu do zdarzeń (na przykład wstawienia komponentu)

Ale prościej bez tego narzędzia jest utworzenie skrótu makra na paskach narzędzi.

2 polubienia