Nomenklatura numeracji problemowej

Cze wszystkim!

Zauważyłem coś podczas obsługi montażu i BOM i chciałem wiedzieć, czy problem, którego doświadczam, wynika z ustawień oprogramowania, czy jest to " normalne ".

Aby wyjaśnić problem, powiedzmy, że chcę wymienić w zestawie. Otwieram ten zespół i klikam prawym przyciskiem myszy część, którą chcę wymienić, i używam funkcji " Zamień komponent ". Wymieniam na inną i gdy otwieram plan zauważam coś dziwnego. Informacje o tej słynnej pod znakiem nr 7 nie są aktualizowane o nowe informacje o, ale linia jest usuwana, a następnie odtwarzana na dole nomenklatury ...

image
image

Problem polega na tym, że w biurze przyzwyczailiśmy się do umieszczania bańki rewizyjnej w pobliżu zmodyfikowanej linii i na przykład w tym przypadku, jeśli BOM przesuwa bańkę, pozostaje w tym samym miejscu...

Czy kiedykolwiek miałeś ten problem? Czy to normalne? Czy to jest ustawienie?

Z góry dziękuję za pomoc :smiley:

Witam

Rzeczywiście, istnieje ustawienie, które odnosi się do tego zachowania.
W opcjach tabeli BOM zapoznaj się z sekcją dotyczącą obsługi brakujących towarów.

Menedżer właściwości PropertyManager Lista materiałów - 2022 - Pomoc SOLIDWORKS

Zastąpione numery części komponentów w zestawieniach komponentów - 2022 - Pomoc SOLIDWORKS

3 polubienia

Aby uzupełnić punkt @Silver_Surfer obrazem, spójrz na opcje ramki i strzałki:

PS: bardzo dobrą praktyką jest umieszczanie podpowiedzi na zmodyfikowanych liniach :slight_smile:

2 polubienia

Dziękuję zarówno @coin37coin , jak i @Silver_Surfer ! Wydaje się, że działa to poprzez zaznaczenie pola wyboru " Zachowaj brakującą linię/element " i " Zachowaj numer elementu i nie zachowuj wymienionego komponentu ".

Wydaje się jednak, że działa poprawnie tylko wtedy, gdy aktywujesz te opcje od BOM do wstawienia BOM, a nie po fakcie... ale hej! Jeszcze raz dziękuję :smiley:

PS:
Jeśli chodzi o opcję " Nie zmieniaj numeracji elementów ", pomija ona numer w nomenklaturze, jeśli podmienisz element, więc nie nadaje się do mojego użytku :wink:

1 polubienie