Problem z narzędziem pomiarowym - Złożenie SOLIDWORKS

Cze wszystkim

W moich zespołach narzędzie do pomiaru brył daje mi nieciekawe wymiary. Np. poprzez pomiar odległości między osią a powierzchnią. Główny wymiar (A) jest absurdalny, a w wymiarach zgodnych z osiami (B) mam odpowiedź, której szukam. Jest to nie tyle pb, gdy powierzchnie są dobrze wyrównane z układem współrzędnych zespołu, ale staje się tak, gdy części są nachylone.

Czy wiesz, jak wyświetlić normalny/krótszy/geometrycznie poprawny wymiar, najpierw w narzędziu.

Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno ;D

Pokazana odległość nie jest absurdalna, jest najkrótsza w geometrycznym sensie tego terminu.

W zależności od pomiaru, który chcesz wykonać, musisz żonglować (nawet jeśli oznacza to zbudowanie pośredniego odniesienia) opcjami oferowanymi przez narzędzie za pomocą ikon umieszczonych w górnej części okna (od lewej do prawej):
1 - Odległość od środka do środka / od środka do odległego punktu / itp .;
2 - jednostki wyświetlania i dokładność;
3 - wyświetlanie rzutu na osi X, Y i Z (domyślnego układu współrzędnych);
4 - odległość punkt-punkt;
5 - rzut pomiaru na jedną powierzchnię lub płaszczyznę ekranu.

Zgadzam się, że wydaje się, że brakuje rzutu na osie układu współrzędnych współrzędnych zdefiniowanego przez użytkownika (mówię wydaje się, ponieważ go nie znalazłem, ale może istnieć).

Dziękuję za odpowiedź,

Mówiąc o krótszej geometrycznie, mam na myśli rozważenie osi i płaszczyzn. Tutaj na pewno wybrałem powierzchnie, ale szukam jedynej odległości, jaka może istnieć między płaszczyzną a równoległą do niej osią.

Zasadniczo staram się domyślnie wyświetlić stronę odpowiadającą odległości między nieskończonymi osiami i płaszczyznami. Czy istnieje możliwość wyświetlenia tego typu pomiaru od samego początku?

Dziękuję

Jeśli wybierzemy 2 równoległe powierzchnie płaskie, SW najpierw wyświetla normalną odległość:

Aby uzyskać odległość cylindra, musisz przejść przez osie tymczasowe:

mesure1.jpg
mesure2.jpg
3 polubienia