Witam
Mam problem z zrobieniem konturu i zamknięciem woluminu. Chciałbym, aby zielona wolumin był konturem z grubością objętości, która znajduje się pod spodem, a niebieska kropka przykleiła krawędź na niebiesko i połączyła to wszystko tak, aby miała tylko jedną bryłę. Przetestowałem wiele rzeczy w dużej ilości na powierzchni, ale zawsze kończy się to komunikatem o błędzie.
Czy ktoś może mi pomóc
Załączam plik do Ciebie na wypadek, gdyby było łatwiej.
Z góry dziękuję

volant_w09_48.sldprt
Z niecierpliwością czekam na rozwiązanie zaproponowane przez
gt22 na chybił trafił ;-) fortich' w powierzchni
Ponieważ rzeczywiście funkcja pogrubiania jest taka jak funkcja "elementów przesunięcia", w której nie można zmodyfikować długości drugiej linii.
[Zozo w trybie Bourina WŁĄCZONY]
Głupim rozwiązaniem jest wydłużenie linii i nałożenie jej na płaszczyznę innego szkicu, ale musi istnieć bardziej eleganckie rozwiązanie.
[Zozo w trybie Bourina /WYŁ.]
Pozdrowienia
2 polubienia
Rzeczywiście, zaskakuje mnie to, że w górnej części to zadziałało. Jestem zbyt początkujący, by pojąć ten rodzaj subtelności.
1 polubienie
Cierpliwości ;-) koledzy koledzy powiedzą jak to zrobić, są mocnymi stronami
Pozdrowienia
Dziękuję za odpowiedź, tylko głową. Nie ma problemu z cierpliwością czy niecierpliwością Dla mnie. Próbowałem rozwiązać ten problem przez co najmniej 10 godzin, nie znajdując rozwiązania.
Witam
Twoja wersja jest dla mnie zbyt świeża, zacząłem od KROKU.
To może dać pomysły:
Główne wyciągnięcie proste przebiega w dwóch kierunkach do momentu przesunięcia/skopiowania powierzchni.
EDYCJA: podczas tworzenia szkicu na płaszczyźnie odsunięcia, należy utworzyć elementy odsunięte przed przekształceniem zewnętrznych krawędzi, w przeciwnym razie nie można rozciągnąć do zamknięcia.
Plik SolidWorks 2016

volant_w09_48-piste.sldprt
5 polubień
Więc teraz Franck, jestem odpiłowany.
Kiedy widzę możliwości tych funkcji, których nie znam, to natrafiam na ... SYGNAŁ...
Małe pytanie : przy tej okazji odkrywam funkcję "usuń twarz" i wybór usuwania i uzupełniania nieciągłości. Czy możemy użyć tej funkcji między dwoma podstawowymi wyciągnięciami. Rzeczywiście, nierzadko zdarza się, że przeszkadzają mi te nieciągłości, gdy robię wakacje lub fazowania. Również z wizualnego punktu widzenia jest to łatwiejsze w przypadku skomplikowanych części.
Jeszcze raz gratulujemy i dziękuję Franck za podzielenie się swoją wiedzą ;-)
Pozdrowienia
1 polubienie
Witam
Twoja część jest niestabilna, możesz nadużywać zbyt wielu szkiców 3D, więc otrzymujesz powierzchnie pełne nierówności.
W związku z tym będziesz miał trudności z przesuwaniem powierzchni w celu uzyskania grubości.
vue-02.jpg
1 polubienie
Witaj @ Zozo_mp Nie mam perspektywy czasu pod SW tego typu funkcji (Usuwanie twarzy pod CATIA).
Mam kilka lat na CATIA i tylko kilka miesięcy na SW.
Wolałbym mieć historię i spróbować zrozumieć, co powoduje tę nieciągłość.
Ale jak mówisz, może usunąć cierń z boku niektórych PB, zwłaszcza gdy używasz brył bez historii (ciągłość szprych, fazowania, pochylenie itp.).
Dla mnie najprostszym rozwiązaniem jest:
Tworzysz płaszczyznę równoległą do płaszczyzny frontowej o odległości równej wysokości pomieszczenia. (dodanie na zielono)
W tej płaszczyźnie wykonujesz szkic, przekształcając krawędzie i przesuwając żądaną grubość
Następnie należy wyciągnąć na następną powierzchnię.
Jeśli dobrze zrozumiałem, co chcesz osiągnąć.
contour.png
1 polubienie
Cześć zozo_mp,
Używam tej funkcji w blachach, gdy muszę zmodyfikować promienie gięcia stopnia, robię to w ten sposób
1 polubienie
Dziękuję @ac cobra 427 ;-) (Zostawiłem komentarz do dobrego samouczka)
2 polubienia
Dziękuję wszystkim za cenną pomoc, w końcu zdecydowałem się na metodę p.soulard, w każdym razie zrozumiałem komunikaty o błędach, które miałem. Krok po kroku... Zamierzam sfinalizować tę kierownicę.
W przypadku szkiców 3D, o których nie wiedziałem, że nie są świetne, widziałem samouczek, w którym facet często ich używał. Postaram się się bez niego obejść.
Z drugiej strony to, co mi przeszkadza, to wielki bałagan w moim drzewie, już zamierzam zacząć zmieniać nazwy moich szkiców i moich obiektów. Czy masz jakieś wskazówki dotyczące przechowywania?
Dobry wieczór @chris65
Dla mnie najlepszą metodą jest ta od @franck.ceroux , ponieważ szanuje kształt dna , które nie jest płaskie , ale zakrzywione.
W rozwiązaniu, które wydaje się, że wybrałeś, górna powierzchnia jest płaska i nie ma kształtu dolnej części.
Musiałem źle zrozumieć twoją potrzebę, przepraszam.
Pozdrowienia
1 polubienie
Prawdę mówiąc, nie wiedząc, na którym końcu to wziąć, zacząłem od prostego wytłoczenia, które bym przyciął, aby uzyskać płaską część. Dlatego rozwiązanie P.Soularda mi odpowiada. To prawda, że nie rozwinąłem celu tej rzeczy, ponieważ nie wiedziałem, od czego zacząć, Przepraszam