Witam
Obecnie pracuję nad dyplomem i napotkałem mały problem w programie Inventor 2014, którego nie mogę rozwiązać.
Mam cylindryczny element, na którym wytłoczone są dwa rowki. Wykonałem te rowki od płaszczyzny stycznej do cylindra i z funkcją "Grawerowanie", aby móc dopasować mój szkic 2D do czoła cylindra.
Problem pojawia się przy montażu osi (na pomarańczowo) w tym rowku. Umieściłem ograniczenie styczności między osią a rowkiem, ale program Inventor wyświetla mi błąd i nie rozumiem, dlaczego to nie działa.
Oto komunikat o błędzie: "Nowa relacja jest w konflikcie z istniejącymi relacjami całości".
Zapytałem mojego nauczyciela, ale nie ma czasu, aby mi pomóc i po prostu powiedział mi, że abybyć idealnym, musisz wygenerować rowek z pozycji osi i wykonać skan dokładnego kształtu. Ale nie mam pojęcia, jak się posunąć.
Jeśli masz jakieś rozwiązania, są mile widziane!
Dziękuję
capture.jpg
1 polubienie
Witam, ten typ wiązania jest również problemem w SolidWorks. Rozwiązaniem może być nałożenie ograniczenia z odległością graniczną (maksymalną odległością) między dwiema powierzchniami, a jeśli nie działa, między powierzchnią a krawędzią płaskiego, a w przeciwnym razie między osią osi a dwiema powierzchniami rowka zielonej części z naprężeniem symetrii.
Witam
Aby mieć pewność co do tego, co mówię, musiałbyś mieć swój strój.
Myślę, że twój problem wynika z wytłoczenia 2D, które stworzyłeś na swoim cylindrze.
Nie może to być styczne do cylindra i dlatego występuje konflikt wiązań.
Aby to osiągnąć, myślę, że powinieneś utworzyć ellypsum na tym cylindrze, ustawić punkt, który będzie odpowiadał początkowi twojego rowka i punkt końcowy na końcu.
Następnie tworzysz plan w punkcie początkowym i prostopadle do twojej elipsy, a na końcu nie powinno być więcej niż wykonanie szkicu na planie początkowym z wyciągnięciem I na płaszczyźnie przylotu.
Nie jestem do końca pewien tego, co mówię, ale powinno działać.
Miłego dnia
Twoje rozwiązania prawdopodobnie działają, ale to, co chcę osiągnąć, to mieć dokładnie odpowiedni rowek dla mojej osi.
Aby to zrobić, konieczne byłoby zeskanowanie ścieżki, którą oś pokonałaby wzdłuż cylindra, aby uzyskać rowek o kącie XX°
Bo w końcu szara oś na zdjęciu zostanie zamontowana na silniku, a zielona część będzie musiała wykonać ruch góra-dół dzięki pomarańczowej osi, która będzie podążać ścieżką, do której zmusza ją rowek
To jest dokładnie to, co powiedziałem
Tworzysz elips na zewnątrz cylindra, a następnie zatrzymujesz skanowanie na tym elipsie.
Oto, co rozumiem z twoich wyjaśnień.
Zrób rysunek czy coś, bo nie widzę, do czego zmierzasz
capture_2.jpg
Przepraszam, kiedy mówiłem o elipsie, w rzeczywistości miałem na myśli krzywą spiralną.
A więc robisz przemiatanie na tej krzywej.
Oto, jak to może wyglądać
mam nadzieję, że ci pomogłem
courbe_helicoidale.jpg
2 polubienia
Witam.
Twoja wysyłka przez grawerowanie jest bardzo dobrym pomysłem (cholera, brakuje tej funkcji w Solidworks). Z drugiej strony, rzeczywiście, styczność nie powinna być najlepszym rozwiązaniem.
Czy próbowałeś z ograniczeniami ruchu lub przejścia? Musi istnieć do tego idealna relacja, typu ścieżki krzywki.
http://knowledge.autodesk.com/support/inventor-products/learn-explore/caas/CloudHelp/cloudhelp/2015/FRA/Inventor-Help/files/GUID-CD8AE8A0-03F0-468A-BE85-D7C5B989BA0B-htm.html
1 polubienie
@Franck51:
Dziękuję za pomoc, udało mi się rozwiązać mój problem dzięki Twojemu obrazowi ! Nie wiedziałem, jak zrobić moje rowki, a twój obraz bardzo mi pomógł.
@coin37coin:
Robiłem już to ćwiczenie na zajęciach i próbowałem je odtworzyć na moim cylindrze, ale jest to trochę bardziej skomplikowane.
1 polubienie
@coin37coin
Funkcja grawerowania w SW musi być funkcją nawijania (która znajduje się w menu rozwijanym)