Problem z kierunkiem biegu

Witam, stworzyłem ten planetarny, a następnie dodałem wszystkie połączenia mechaniczne, ale nie jestem pewien, czy koła zębate obracają się we właściwym kierunku, ktoś może mi powiedzieć, w którym kierunku się obracają w stosunku do innych, aby sprawdzić, czy moja symulacja jest dobra
Dziękuję za odpowiedź

Cały system:

bez stałej korony

bez stałej korony widzianej od dołu

Witaj @Whiite_stampede ,

To, co jest prawie jasne na oferowanych obrazach...
Jest to skrzynia biegów z przekładnią epicykliczną. Wejście do pierwszego stopnia redukcji to żółta planeta, która zazębia się z niebieskim satelitą, a sama z siebie zazębia się z szarą stałą koroną (ramą). Wyjściem tego stopnia redukcji jest pomarańczowa nośna satelitarna.

Co mniej jasne...
Reszta wygląda jak drugi pociąg epicykliczny, ale kilka danych byłoby bardzo pomocne.
Dwa zęby zielonego satelity mają nieco inną liczbę zębów, podobnie jak zęby pierścienia ramki i czerwonej planety wyjściowej. Rezultatem jest bardzo wysoki współczynnik redukcji: pociąg Onésiphore Pecqueur (1792-1852).
Musisz być bardzo uważny, aby obserwować obrót korony wyjściowej na załączonym filmie.

Sugestia: w przyszłości dołącz montaż oprogramowania do swojego zapytania, łatwiej będzie Ci udzielić odpowiedzi. Co więcej, jest dokładnie dopasowany do Twojego modelu. :wink:

2 polubienia

@m_blt Dziękuję za odpowiedź, byłem ograniczony do 1 zdjęcia na wiadomość, więc nawet nie próbowałem wysyłać filmu :smiley:. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tego układu, muszę zrobić jego schemat kinematyczny ale nigdy nie miałem do czynienia z satelitą 2-zębnym, zrobiłem ten schemat (patrz zdjęcie), czy możesz mi powiedzieć, czy się mylę, a jeśli znasz dobrą stronę do modelowania tego rodzaju diagramu jestem zainteresowany :+1:
Jeszcze raz dziękuję za pomoc
Dobranoc

Witam

OK do walidacji propozycji schematu, a nie do wykonania pracy za Ciebie. Ten na Twoim zdjęciu jest zbyt nieprecyzyjny i daleki od budowy skrzyni biegów, aby można go było komentować...
Kilka wskazówek:

• Obserwuj model programowy, w przekroju i w widoku zewnętrznym, aby zidentyfikować kinematycznie powiązane podzespoły. Uważaj na nazwy: słońce nie jest pospolitą nazwą w pociągu epicyklicznym;

• aby dowiedzieć się, kto jest z kim powiązany, a także jaki jest charakter obszarów kontaktowych, a tym samym linków. Nie wszystkie z nich są zmaterializowane na modelu SW;

• Diagram w postaci " drutu ", w kolorze, lokalizując względne pozycje połączeń w dobrze dobranym znaczniku. Tutaj nie jest to zbyt skomplikowane...

• Na schemacie lub w tabeli, lub lepiej na wykresie struktury, pokaż prymitywne szprychy lub liczbę zębów kół zębatych.

Do wykorzystania narzędzia graficznego moduł " Kształty " w programie Word wydaje mi się wystarczający do takiego diagramu 2D, z tą zaletą, że można go łatwo zintegrować z ewentualnym towarzyszącym tekstem.

1 polubienie

@m_blt Witam ponownie, dziękuję za odpowiedź, przejrzałem mój schemat, proponuję co następuje, co o tym sądzisz? Dodałem schemat wyjaśniający połączenia (założyłem 2 korony, ale jest taka sama, położyłem to dla trochę większej jasności), a także dane dotyczące zębów, które posiadam.
Dobranoc

Tu jest cut view, nie mam wrażenia, że ramiona 1 i 3 są przydatne może się mylę

Witam
Wyraźny postęp w tej propozycji, z wyjątkiem jakości wizualnej dokumentu...
Wykres struktury określa odpowiednią liczbę części, liczbę i charakter wiązań...
Jeśli chodzi o diagram, struktura jest ogólnie poprawna, z wyjątkiem nośnej satelitarnej (którą nazywasz " ramionami 1 i 3 "?), która jest jednak centralnym elementem pociągu epicyklicznego.
To właśnie brak jego osiowego połączenia z ościeżnicą, na tej samej osi co szczyt wejściowy, jest najbardziej rażącym brakiem schematu.
Kolejna nieścisłość na poziomie tego nośnika satelitarnego: interweniuje on w pierwszym stopniu skrzyni biegów, znajdującym się po lewej stronie, ale także w drugim znajdującym się po prawej stronie, z różnymi odstępami w obu przypadkach, czego nie ma na schemacie.

Na zhakowanym obrazie poniżej wprowadziłem zmiany, które wydają mi się niezbędne...
Wykorzystaj go jak najlepiej...

image