Problem z symulacją hydrostatyczną

Witam

Muszę zamodelować ciśnienie hydrostatyczne i mam problem z niespójnymi wynikami.

Zamodelowałem zbiornik stalowy o grubości 15mm, 1000x1000x1000 => 1m3 => 1000kg wody

Wykonałem 2 obliczenia

- 1 lub ja modeluję nierównomierne ciśnienie, podążając za tym, co znajdziesz w Internecie

9810 N/m²

Równanie 1*"y"

Otrzymuję astronomiczne odkształcenie 214mm!!

- Wykonuję 2. obliczenia, w których po prostu kładę siłę 10000 N lub ciśnienie 10000 N / m² lub rozłożoną masę 1000 kg na dnie mojego zbiornika.

Tam otrzymuję rozsądne odkształcenie 0,34 mm

Nie rozumiem tej niekonsekwencji.

Czy ktoś może mi pomóc?

Część 1.SLDPRT

Hello@phiphi_38

Czy byłby Pan tak uprzejmy i uzupełniłby swój profil  ;-) W szczególności nauczanie w czym i gdzie proszę, to samo dla trenera ;-)

Co więcej, dla twoich wyników z tego, co widzę na obrazach, czytam 2,14 mm, a nie 214, jak wskazujesz w treści tekstu i 3,45 mm, a nie 0,34 mm.

Ponadto, kiedy otwierasz swój plik, nie masz żadnych materiałów do zbiornika. Nie przesłałeś wyników swoich symulacji l (wyniki są puste).

Czy możesz odesłać plik za pomocą pack and go, aby wyniki symulacji również zostały przesłane.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Szybko powtórzyłem obliczenia 

• Siatka skorupy 15 mm
  • Zmienne ciśnienie w zależności od poziomu wody
  • Dodałem grawitacji

Sprawdziłem siły reakcji: Jest poprawne (9810N + 5900N)

O ile się nie pomyliłem, to maksymalne ugięcie na dnie zbiornika wynosi około 0,3 mm

Cdlt powiedział:

Alan

image_273.png

Witaj Alain ;-)

Czy możesz opublikować swój plik z wynikami symulacji STP.

Pozdrowienia

Witaj Zozo

Wartości podane są w notacji naukowej 2.14 10+2 i 3.45 10-1

W simu są materiały, których nie możemy obliczyć

Nie umieszczam plików z wynikami, ponieważ są one bardzo, bardzo duże. szybciej jest ponownie uruchomić obliczenia na komputerze niż załadować plik zip o rozmiarze 40 MB

Witaj Alain,

Dziękuję za odpowiedź.

Czy możesz załączyć swój plik, abym mógł spojrzeć na wartości, które podałeś dla swojego zmiennego ciśnienia.

Osobiście polegałem na tym linku, aby wypełnić wartości: https://www.visiativ-solutions.fr/pression-hydrostatique-modeliser-solidworks-simulation/

W rzeczywistości spojrzałem też na moje siły reakcji i mam błąd czynnika 1000.

Mam 9,81 10+6 N zamiast 9,81 10+3 N

Byłem tym, który napisał ten artykuł smiley .... Dawno, dawno  temu

Od tego czasu interfejs się zmienił

Musimy zwrócić uwagę na jednostkę ciśnienia i jednostkę równania 

Aby to sprawdzić, na dnie zbiornika (1m) musimy mieć 0,1 bara czyli  około 10000N/m2

Zawsze też trzeba sprawdzać siły reakcji!

W załączeniu załączam plik rar: Jest sw 2020!

calcul.rar
1 polubienie

Dziękuję Alain!!

To rzeczywiście była jednostka "m", którą okrążyłeś, a której nie widziałem.

Teraz wszystko jest dobrze.

Pytanie dodatkowe:

Obciążenie ciśnieniowe wywiera nacisk na ściany, ale czy wywiera również masę na punkty mocowania?

Dobry wieczór Philippe

Odpowiedz TAK, ponieważ masz grawitację i masę.

Z drugiej strony, z ograniczeniami nałożonymi na krawędzie, nie jest to sławne w porównaniu z rzeczywistością, ponieważ zablokowałeś, jeśli zobaczyłem wszystkie DDL.
W rzeczywistości twoje górne krawędzie byłyby zdeformowane, ponieważ kąty są bardziej wytrzymałe, a boki powinny puchnąć jak środek zbiornika. Ale zgadzamy się, że dopóki nie wiemy, jak mocowana jest górna część zbiornika, a zwłaszcza na czym, możemy tylko zrobić uwagę bez więcej ;-)

Pozdrowienia