Problem z symulacją

Witam, mam problem ze zrozumieniem. Muszę zrobić symulację bramki 6900 Przeciążenie wynosi w sumie 3000 daN, czyli 1500daN na belce.

Wg moich obliczeń raczej w RDM powinienem być bardziej w IPE 160 ze strzałką 10 mm

Według SW przechodzę z IPe równym 100, co wydaje mi się całkowicie niemożliwe.

Czy ktoś może mi wytłumaczyć, gdzie podsłuchuję.

Z góry dziękuję

pice2_1.sldprt
1 polubienie

Witam

Już zauważyłem, że używasz stali stopowej, a nie stali konstrukcyjnej.

W przypadku IPE normy europejskie opierają się raczej na normie jednego EN10025, tj. S235 JR G2 = zgodnie z DIN 17100

Jeśli przerobimy simu z odpowiednich materiałów, twoje przemieszczenie URES wynosi tylko 11,8 mm w środku, co nie jest szalone dla zasięgu 6,70 m.

Jeśli spojrzymy na naprężenie min max, jesteś na min 6.115 i na max 110.9 na połączeniu ościeżnicy, co daje granicę plastyczności 235. Potwierdza to Urząd ds. Zabezpieczenia Społecznego na poziomie 2.

Jeśli spojrzymy na współczynnik bezpieczeństwa, jesteś na poziomie 2 w Min i w Max

Więc jeśli weźmiesz IPE na poziomie 80, nadal musisz być na celu, w przeciwnym razie weź IPN.

Bądź ostrożny, ponieważ w zależności od producenta istnieją niewielkie różnice, ponieważ nie wszyscy używają tego samego odcienia.

Uwaga: Osobiście zawsze jestem nieufny wobec wbudowania, które podobno jest stałe w nieskończoności. W twoim przypadku to nieprawda. Ja bym zrobił stałe osadzanie z jednej strony i przesuwanie po drugiej, co da ci lepsze wyobrażenie o tym, co wydarzy się w prawdziwym życiu na poziomie osadzenia. Większość upadków ma miejsce na tym poziomie, rzadziej na poziomie centralnym.

Ostatnia uwaga do prostych schematów: Wolę korzystać z symulacji powłoki, ponieważ w trybie belki reguły dotyczące w szczególności obecności otworów i trybu montażu (spawanego lub innego) nie dają takich samych wyników.

Opublikuj ponownie swój montaż z belką IPE 80, jeśli chcesz, żebym porównał z IPE 100

Pozdrowienia

3 polubienia

Dzięki za info

Bardzo dobre komentarze od @Zozo !!!

1 polubienie