Odkąd przeszedłem z wersji 2017 na wersję 2024, mam problemy z otwieraniem moich starych planów, które wydają się zamrożone i nieedytowalne. Czy macie jakieś sposoby na rozwiązanie mojego problemu?
Z góry dziękuję.
Po otwarciu są zamrożone cały czas lub na chwilę.
SW przekształcił plany w momencie otwarcia (z 2017 na 2024 rok), co mogłoby uzasadniać dłuższy czas pierwszego otwarcia. Następnie, jeśli zarejestrujemy 2-gie otwarcie odbywa się szybciej. Radziłbym również przerobić plany tła w nowej wersji (2024) i odświeżyć je (między 2018 a 2020 rokiem, a następnie od 2020 do 2023 roku), zaoszczędziliśmy cenny czas, otwierając się na użycie tą metodą.
W przeciwnym razie, jeśli cały czas się zawiesza, sprawdź, czy karta graficzna i sterownik są kompatybilne z nową wersją.
Niestety ujęcia są cały czas zamrożone, jakość ujęcia jest przeciętna, a linie nie są ostre. Dodatkowo mam inny problem, gdy robię rysunki, plan tła nie istnieje, gdy otwieram nowy rysunek.
W przypadku nieistniejącej mapy bazowej prawdopodobnie są to łącza w Narzędzia/Opcje/Lokalizacje plików, następnie Szablon dokumentu, a także Mapy bazowe (2 różne lokalizacje)
W przypadku innego problemu, aby sprawdzić, czy pochodzi on z Twojego profilu, zamknij oprogramowanie, a następnie uruchom SolidworksRX 2024
Kliknij zakreślony link, a następnie spróbuj otworzyć MEP. (najlepiej prosty i niezbyt ciężki do testu)
Jeśli to zadziała, a Twój MEP nie zostanie naprawiony (po kilku sekundach lub minutach w zależności od rozmiaru MEP), oznacza to, że Twój profil jest uszkodzony i będziesz musiał zacząć od fabrycznego profilu programowego.
W przeciwnym razie wynika to z innego powodu, który będzie musiał zostać zidentyfikowany.
… nie zapominając, jak to często bywa konieczne w przypadku najnowszych wersji Solidworks, aby odznaczyć opcję:
Poprawiono wydajność grafiki (menu opcji/System/Wyświetlacz)
Przejście z wersji 2017 na wersję 2024 to spora luka, radzę czysto potraktować wszystkie opcje systemów i dokumentów (dla wszystkich typów dokumentów ... Zespoły, części, rysunki itp...).
To duża praca, ale jeśli, jak mówisz, Solidworks nie może znaleźć twoich modeli rysunkowych, wydaje mi się to niezbędne.
=> Pamiętaj, aby zapisać je (swoje ustawienia) i unikać pozostawiania swoich modeli w katalogu instalacyjnym Solidworks... ( dotyczy to 90% dokumentów, do których odwołuje się " Lokalizacja pliku ".
Miejmy nadzieję, że komputer nie jest z 2017 roku