Problem Zmienna liczba całkowita Swood nie ma wartości true

Witam wszystkich,

Jestem użytkownikiem Swooda pod solidworks, mój problem polega na tym, że w edytorze biblioteki powiązań, gdy w moich zmiennych wybieram liczbę całkowitą , cóż, ten typ zmiennej nie jest tak naprawdę liczbą całkowitą.

Oznacza to, że zmienna pokazuje tylko całą część, ale zachowuje w pamięci wszystkie cyfry po przecinku dziesiętnym.

Czy ktoś zna sposób , aby mieć rzeczywistą liczbę całkowitą bez ułamków dziesiętnych.

Wydaje się to takie proste, ale to prawdziwy ból głowy, bo nawet matematycznie nie znam wzoru na usuwanie ułamków dziesiętnych.

I nie mogę znaleźć żadnego kodu, aby zrobić obcięcie za pomocą Swooda.

Tak więc w samym środku rozpaczy zwracam się do was z prośbą, ponieważ jestem całkowicie przesiedlony.

Z góry dziękuję

Witam, w ogóle nie znam Swooda , ale czy nie ma sposobu, aby zrobić funkcję "zaokrąglania" w dół lub w górę bezpośrednio lub za pomocą Excela, tak jak robimy to dla rodzin części (jest pewien, że będziesz miał tę funkcję)?

Dobranoc

1 polubienie

Witam i dziękuję za odpowiedź FUZ3D,

Na pewno jest jakaś funkcja, ale ja jej nie znam.

Jeśli chodzi o Excela, nie sądzę, aby można było wymieniać dane między swoodem a Excelem. 

Właśnie znalazłem funkcję, która utrzymuje działającą część całkowitą, to fix().

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, w jakim języku programowania znajduje się ta funkcja?

Bo mówię sobie, że musi być coś więcej do odkrycia.

Witam 

W informacjach o wydaniu solidworks swood 2019 (ftp://ftp.solidline.de/SWOOD%202019/What'sNew_SWOOD2019.pdf) mówią o nowych funkcjach dodanych do skryptu Swood . (Patrz pj)

Szukałem szybko i nie mogłem znaleźć pełnej listy, ale przy odrobinie wytrwałości powinieneś być w stanie znaleźć tę słynną listę funkcji.

swood_script.png

Zobacz ten film, może ci to pomoże https://www.youtube.com/watch?v=rRFQH2ISAFI&t=1248s