Problem z teksturą na wyświetlaczu (SW 2017)

Witam

Jestem początkującym w solidworks, więc może niektóre pytania lub podejścia wydadzą Ci się ciekawe

Chcę wyrenderować budynek, tworząc sekcję, aby zobaczyć wnętrze.

Nakładam tekstury i w widoku zewnętrznym, nie ma problemu. ale kiedy proszę o widok cięcia, tekstury skaczą lub rozchodzą się... nawet podczas renderowania PhotoView.

Jakiś trop dotyczący mojego problemu?

01_out.jpg

Tu załączony jest obraz w widoku wewnętrznym, ten, który jest problematyczny...

01_in.jpg

Dobry wieczór

Ten problem nie jest zbyt logiczny, ale można go dość łatwo wytłumaczyć.

W twoim przypadku wykonujesz mapowanie (teksturowanie), które jest jak umieszczanie obrazu na powierzchni. Zasada każdego mapowania polega na przymocowaniu w taki czy inny sposób do krawędzi (niezależnie od jej kształtu) i z co najmniej 2 krawędziami  lub krawędziami (nawet w bardzo wyrafinowanym oprogramowaniu, takim jak MODO lub MARI  firmy  odlewniczej, działa to w ten sposób).

Jednak wykonując najpierw mapowanie, a następnie widok przekroju, precyzyjnie wycinasz jedną z powierzchni odniesienia. Gdy zostanie utracony, oprogramowanie już go nie wyświetla.

A więc dwa rozwiązania:

Pierwszą z nich należy sprawdzić, ale nie do końca w to wierzę ! Najpierw wykonaj przekrój poprzeczny, a następnie mapowanie. Ale widoki przekrojowe nie wydają mi się zbyt odpowiednie do tego rodzaju manipulacji, ponieważ zwykle w miejscu cięcia nie ma krawędzi.

Drugi , który na pewno się sprawdzi. Tworzysz płaszczyznę równoległą do powierzchni, która ma zostać usunięta, następnie ==> szkic prostokątny większy niż szczyt budynku ==> usunięcie materiału ==> następnie normalnie wykonujesz mapowanie, a także całe oświetlenie i inne subtelności renderingu.

Kiedy skończysz swoje obrazy, wszystko, co musisz zrobić, to zneutralizować usuwany materiał za pomocą funkcji "usuń",  aby budynek odzyskał swoją integralność. (Przypuszczalnie bez utraty mapowania, jeśli zrobisz to poprawnie.)

Informuj nas na bieżąco o wyniku ;-)

Pozdrowienia

2 polubienia

Głupie pytanie, rozumiem 

Ale dlaczego nie zrobić przezroczystości po prawej stronie cięcia?

Pozwoli to na wizualizację wnętrza

@+

3 polubienia

Dobry evening@gt22

To nie jest głupie pytanie!

Jednak przezroczystość generuje defekt ostrości, który spowoduje wygenerowanie renderowanego obrazu znacznie niższego niż odpowiednik widoku przekroju.

To trochę tak, jakby zamienić materiał szczytu na szkło, co byłoby ostatecznością. Oczywiście możemy zajrzeć do środka! ale ze wszystkimi artefaktami na obrazie związanymi ze szkłem. Rezultat będzie gorszej jakości, a nawet nie do przyjęcia, w porównaniu z tym, do czego się dąży, a mianowicie pokazaniem jakości instalacji wewnętrznej budynku.

Wnioskodawca powie nam, czy idea transparentności mu odpowiada: w końcu ;-)

Pozdrowienia

3 polubienia

Dziękujemy za Twoją opinię.

Więc tak, moje cięcia są cięciami wyświetlanymi, z dowolnymi kątami. W tym trybie nie możesz wpływać na tekstury.

Wykonywanie twardych cięć zgodnie z propozycją to rozwiązanie, które już przetestowałem i które działa, ale kiedy chcesz zrobić x cięć, staje się to prawdziwym problemem. i nacięcia, które "tną" kilka części i podzespołów, pozostają bardzo, bardzo ciężkie.

Witaj @d.biney

Niekoniecznie ciężkie, jeśli korzystasz z planów.

W przypadku metody nr 2, którą zasugerowałem, wystarczy przesunąć tylko wymiar płaszczyzny , aby przesunąć przekrój, ponieważ w tym przypadku wymiar usuwania materiału nie zmienia się w stosunku do płaszczyzny.

Od kilku dni nie mam ze sobą SW, aby przetestować np. dwa usuwanie materiału z płaszczyznami ustawionymi pod kątem 90° lub pod różnymi kątami, ale których głębokość usuwania materiału jest kontrolowana przez wymiar płaszczyzny, a nie przez głębokość usuwania materiału. Stworzę samouczek, aby pokazać całą różnorodność widoków, które można uzyskać tą metodą.

Nie wiem, ile obrazów do renderowania kwatery głównej chcesz zrobić dziennie, ale twoje wrażenie, że jest ciężki, umyka mi. Być może Twoje ASM są znacznie bardziej złożone niż zdjęcia, które opublikowałeś.

Mam jednak nadzieję, że informacje o przyczynie usterki , które Ci przekazałem, były dla Ciebie przydatne.

Pozdrowienia

1 polubienie

Dziękuję Zozo_mp,

Rzeczywiście, kontrolowana strona pozwoli Ci na cięcie "na żądanie".

Zamierzam się w to zagłębić. Przyznaję jednak, że na mój obecny projekt zabraknie mi czasu. I że mój brak doświadczenia z SW nie pomaga.

Aby rozwiązać część mojego PB, generuję 2 rendery, jeden z wycięciem, a drugi bez i korzystając z 2 obrazów, tworzę jeden, który ma przynajmniej tekstury na zewnętrznych elementach. (dzięki Photoshop)