Problemy z symulacją Solidworks 2014

Cześć wszystkim.

Tutaj mam mały problem z analizą statyczną montażu

Po uruchomieniu skanowania otrzymuję komunikaty o błędach i nie rozumiem, co jest nie tak 

Wskazałem stałą geometrię, która znajduje się w otworach wózków z tyłu (osi)

Siła działająca na płytkę jest ok i moim zdaniem dobrze połączyłem zespoły 

Tak więc siatka nie ma problemu, ale wyświetla mi te komunikaty o błędach , gdy uruchamiam symulację:

Podobno problem tkwi w (złączu) ale nie mogę powiedzieć co jest nie tak? Czy nie są ustawione od początku (domyślnie?)

Dziękuję za pomoc.

Myślę, że zaczynasz od modelu, który jest zbyt złożony.

Studia zazwyczaj zaczynam w bardzo prosty sposób. Chodzi o to, żeby mieć model, który "działa", a potem za każdym razem dodajesz hipotezę, która pozwala zbliżyć się do rzeczywistości i sprawdzasz, czy "to działa" i czy jest spójne. Po postawieniu wszystkich hipotez, wtedy i tylko wtedy zagęszczasz siatkę do ostatecznych obliczeń.

Należy pamiętać, że łączniki dodają wiele dodatkowych równań, a tym samym znaczny czas obliczeń.

Na twoim miejscu zacząłbym od wpisania "globalnego kontaktu solidarnościowego" i dokonałbym pierwszej kalkulacji. Następnie udoskonalasz najlepiej, jak potrafisz...

Przynajmniej taki jest mój sposób postępowania, ponieważ w przeciwnym razie nie wiesz już, gdzie to masz i trudno jest wiedzieć, co działa, a co nie.

2 polubienia

Ok, spróbuję więc w ten sposób. 

Kiedy mówisz, że staraj się mieć tylko globalny kontakt solidarnościowy, co to znaczy, ponieważ mam swoją platformę, która jest w spawanym elemencie mechanicznym, więc mówi mi swoją : 

Czy muszę usunąć również te ograniczenia? 

Wszystkie twoje kontakty między wami są zdefiniowane jako "brak penetracji"

Innymi słowy, mogą przesuwać się po sobie, odklejać się, ale nie przeszkadzać sobie nawzajem.

Kliknij prawym przyciskiem myszy> zmienić definicję, > zmienisz na "Solidarność"

3 polubienia

Ok, dobrze zrobiłem, tak jak mi powiedziałeś i widocznie na razie wszystko działa.

Zobaczę efekty, bo na razie w pierwszej symulacji mówi mi, że w wagonie nie ma deformacji (osobiście wierzę w to tylko połowicznie)  i dołożę elementy i zobaczymy czy to przyniesie zmianę, jeśli kiedyś znajdę rozwiązanie to wrócę i rozejrzę się tutaj:) 

Jeszcze raz dziękuję.

Już zaczynasz od czegoś co działa ;)

Teraz dodaj hipotezy jedna po drugiej i sprawdź, czy zachowanie jest bliskie rzeczywistości.

Powodzenia ;)

1 polubienie

Właśnie skończyłem pisać raport z badania. Rzeczywiście, postępując w ten sposób, udaje nam się wyeliminować problemy 1 do 1, jeszcze raz dzięki Tobie.

Miłego dnia.

1 polubienie