Rzutowanie osi części z jednej płaszczyzny na drugą płaszczyznę

Witam wszystkich,

Mam problem ze znalezieniem funkcji lub sztuczki, aby rzutować oś części (i jej szkic) z jednej płaszczyzny na drugą. Przykład na załączonym schemacie, mam szkic części narysowany w płaszczyźnie ściany i wyśrodkowany na osi A i chcę łatwo rzutować oś A (lub szkic części) na płaszczyznę P. Płaszczyzna P jest płaszczyzną prostopadłą do płaszczyzny górnej i przechodzi przez oś C.  Oś A rzutowana na płaszczyznę P musi mieć wspólną wartość punktu Z i punktu, w którym oś B styka się z płaszczyzną P.

Oczywiście wiem, jak to zbudować za pomocą małych obliczeń geometrycznych (dla rzutu osi), jednak jeśli chcę rzutować szkic z płaszczyzny przedniej na płaszczyznę P, jest to trochę bardziej skomplikowane. Czy istnieje funkcja lub metoda, która pozwoliłaby to zrobić?

Na załączonym schemacie nie przedstawiłem szkicu części, ponieważ był on do zrozumienia mojego pb.

Dziękuję za odpowiedzi, serdecznie

projection_plan_vers_plan.jpg

Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem problem, ale funkcja "Krzywa rzutowana" nie działa, aby przywrócić szkic do żądanej płaszczyzny?

Na koniec, czy chcesz rzutować szkic prostopadły do płaszczyzny czołowej na płaszczyźnie P?

Krzywa rzutowana nie działa z płaszczyznami odniesienia.
Najprostszym wydaje mi się wyciągnięcie powierzchni, aż poza płaszczyznę P, a następnie wykonanie krzywej przecięcia w trybie szkicu (patrz PJ).

Nie można rzutować elementów odniesienia, więc należy zbudować lub naszkicować i zastosować powyższą metodę.

projection.jpg
1 polubienie

Dobry wieczór

W rzeczywistości mogę nie wiedzieć wystarczająco dużo o rzutowanych krzywych, ale próbowałem i mam wrażenie, że nie jest to zbyt odpowiednie. Zrobiłem mały rysunek, aby spróbować lepiej wyjaśnić.

Buduję szkic mojej części referencyjnej na płaszczyźnie twarzy, a następnie chcę rzutować ten szkic na płaszczyznę P (w moim przypadku pod kątem 45° w stosunku do płaszczyzny czołowej), aby móc zbudować część (w kolorze niebieskim) na płaszczyźnie P , która ma bezpośrednio odpowiedni kąt nachylenia, aby była wyrównana z moją częścią odniesienia.

Tutaj wykonałem konstrukcję, obliczając i przenosząc kąty proste w każdym ujęciu, ale chciałbym uniknąć tej operacji, która może być żmudna.  Mam nadzieję, że wyjaśnia to trochę lepiej.

Pozdrowienia

projection_esquisse_poutre_sur_plan_p.jpg

Mam wrażenie, że komplikujesz sobie życie, chcąc robić rzuty: spróbuj zrobić szkic 3D, możesz na nim polegać, aby później wykonać szkice 2D.

1 polubienie

Czy nie wystarczy utworzyć na szkicu podpartym płaszczyzną P linię konstrukcyjną od punktu Z, wyrównaną z osią A, i dodać relację koincydencji drugiego końca linii konstrukcyjnej z osią B?

1 polubienie

Witam

Tak, w końcu, może mój początkowy pomysł nie był dobry. Przejrzałem więc moją konstrukcję i oto wynik, nie wiem, czy może być prościej.

Faktycznie to jest on odpowiednikiem piramidy o kwadratowej podstawie zbudowanej z "belek" o przekroju prostokątnym.

W załączeniu moja konstrukcja

Pozdrowienia

pyramide.sldprt powiedział: