Propagacja niespójnego urlopu

Witam wszystkich i życzę miłego początku tygodnia.

Kolejne pytanie, które mnie nurtuje! (Zdecydowanie nie sądziłem, że pewnego dnia będę tęsknił za takimi opcjami Creo. Haha)

Projektuję plastikową część, która będzie formowana. A kiedy tworzę dział, ten mały żartowniś się zdecydowanie za daleko w swoim propagowaniu. Bardzo wyraźnie wiem, że podczas obróbki formy to zaokrąglenie będzie bardziej irytujące niż cokolwiek innego.

Jak upewnić się, że funkcja zaokrąglenia nie zaokrągla się "w próżni ", jak na poniższym obrazku?

Próbowałem odznaczyć opcję " rozchodzenie się stycznej " ale nie widzę żadnej różnicy na tym poziomie

Dziękuję

1 polubienie

Witam
Na razie nie znalazłem innego rozwiązania niż usunięcie materiału na dodatkowym urlopie. Jeśli ktoś ma realne rozwiązanie, też jestem zainteresowany.

1 polubienie

Witaj @coin37coin ,

Czy możesz podzielić się swoim kawałkiem, ponieważ nie mam tego problemu?

Uh... Nie. Naprawdę nie chcę dzielić się kawałkiem, którego właścicielem jest moja firma :wink:

I zrobić fałszywy kawałek, który odtwarza to zjawisko?

Cześć @coin37coin :v:

W rzeczywistości jest to spowodowane twoim przystankiem po urlopie, który nie jest w ciągłości.
Oto 2 obrazy, które są bardziej znaczące niż długi tekst:

Nieciągła krawędź (Twój przypadek?)

Solid Edge

Jeśli konstrukcja Twojej części nie może się zmienić, moim zdaniem masz 3 rozwiązania:

• 1. to ten, który znalazłeś, usuwając materiał

• 2. poprzez dodanie parametru częściowej krawędzi o warunku końcowym 0,0001 mm. Wadą jest to, że masz mikro opóźnienie urlopu:
    image

image

• A trzeci polega na utworzeniu zaokrąglenia o zmiennym rozmiarze, które kończy się na 0 w rogu:
    SLDWORKS_qnpcoo5i6B

++ Mikołaj

2 polubienia

To są dokładnie te wnioski, do których doszedłem , @Nicolas74 ... A to nie jest to, co mi najbardziej odpowiada!
W zasadzie nie mam tego przesunięcia krawędzi, dziękuję pozostałościom :sweat_smile:

Zobacz załączony załącznik, aby zapoznać się z przedstawieniem problemu
Propagation_conge. SLDPRT (122.5 KB)

Tak, rozumiem cię, rysuję też plastikowe części! (Szkice, radość z SolidWorks :stuck_out_tongue_winking_eye:)
Możesz odejść, zanim ciało zostanie usunięte. ale hej, z doświadczenia nie jest zbyt stabilny :smile:
Jeśli nie, sprawiasz, że twoje ciało opuszcza grzbiet liścia :+1:

Redagować:
Udało mi się to poprzez przekazanie przepustki przed szczątkami:
image
image

1 polubienie

Cześć Nicolas

Czy masz pojęcie, dlaczego częściowe fazowania nie miałyby działać w Twoim przypadku.
Jeśli masz wersję 2022, wprowadzono dalsze ulepszenia, w tym udogodnienia, w których ręcznie przesuwasz długość
image

Zajrzyj tutaj (chyba wiesz) https://www.youtube.com/watch?v=5XkxiyGpmUs

Pozdrowienia

1 polubienie

Rzeczywiście, jak sugerują inni, lepiej jest przystąpić do "zamiatania" materiału w kształcie litery "U" (z grubsza) u podstawy szefa.

Dziękuję wszystkim za wasze rozwiązania. Mam wrażenie, że wszyscy trochę błądzimy po omacku w tym temacie.

Skończyło się na tym, że w desperacji testowałem " wyjście z twarzy "... I w cudowny sposób wydaje się, że to działa w tym konkretnym przypadku.

To tyle, jeśli chodzi o fakt zarządzania kilkoma krawędziami w jednej funkcji! :pensive:

2 polubienia