Moje pytanie dotyczy właściwości "LENGTH" na liście spawanych części. W naszym kraju od dłuższego czasu istnieją umowy między biurem projektowym a produkcją. Nie tylko dlatego, że tak właśnie działają maszyny, zwłaszcza stoły do cięcia. Rzeczywiście, po wywołaniu listy spawanych części w instalacji instalacji masz dostęp do właściwości "LENGTH". Jak na razie nie ma problemu. Z tym, że wartość długości uwzględnia całkowitą długość kawałka (patrz załącznik), podczas gdy to, co mnie interesuje, to wartość zaznaczona na czerwono. Czy znasz sposób na odzyskanie tej wartości w kolorze czerwonym???
Wyraziłem się źle. To, czego chcę, to wywołać właściwość "Długość" na liście spawanych części, która odpowiada wartościom, które chcę, aby tam były, a nie wartościom "DŁUGOŚĆ" pobieranym domyślnie (patrz PJ)
Oczywiście, gdy są to proste cięcia, nie ma problemu. Nie ma też problemu, gdy jest tylko narożnik conpe. Z drugiej strony, gdy są dwa cięcia narożne, zwłaszcza gdy kąty są różne (nie ma to miejsca w przykładzie, ale jest to bardzo częste).
Jakiego języka powinienem używać? Czy Twoim zdaniem powinienem wprowadzić wzór do nowej właściwości spawanego elementu w modelu i wywołać go do MEP czy zrobić to bezpośrednio na rysunku? Czy zatem możliwe jest (i w jaki sposób) stworzenie listy niestandardowych spawanych części, które można wywołać dla każdego rysunku?