Właściwość Color jako funkcja właściwości przetwarzania

Witam

Czy istnieje prosty sposób na przypisanie koloru do pokoju na podstawie właściwości "Ochrona"

Cynkowanie, nagniatanie, niebieska farba itp.

Przechodząc przez plik właściwości. PRTPRP powiedział:

Z góry dziękuję

1 polubienie

Witaj @foufounet!

Jako, że w okolicy jest cicho, przedstawię Wam swój punkt widzenia...

Aby to zrobić, nie ma rozwiązania, które istnieje bezpośrednio. Kilka alternatyw:

1. Utwórz makro, które łączy ochronę z wyglądem.
  2. tworzyć materiały według zestawu odcieni + ochrona (S235 oksydowany, S235 malowany RAL 5015, 2017A anodowany na żółto...) tak, aby wygląd był przypisany do materiału (podstawowa funkcjonalność SW).
  3. Utwórz niestandardową paletę kolorów lub rodzinę wyglądów, które można szybko (ale nie automatycznie) przypisać zgodnie z żądaną ochroną.

Klasa A+

3 polubienia

+1 za utworzenie biblioteki materiałów o różnych kolorach dla każdego przetwarzania.

W moim przypadku używam tej metody do grubości mchu/drewna.

1 polubienie

Witam

Jest to trochę skomplikowane do skonfigurowania, ale utworzyłem pliki części (.prtdot) z materiałem, a także obróbką powierzchni. Tak, jeśli dobrze znasz rodziny części, możesz utworzyć wszystkie swoje materiały i wykończenia powierzchni w pliku. prtdot powiedział:

Spójrz na to, mam 3 konfiguracje materiału (S235-I304-ocynkowany).

Otwierasz go i wybierasz rodzaj materiału lub powłoki, a następnie robisz to, co musisz w nim zrobić...  

PS: we właściwościach niestandardowych zapomniałem to zmienić, ponieważ trzeba go wypełnić ręcznie podczas tworzenia konfiguracji.

piece_divers_materiaux_sw_2016.sldprt

Witam

Jak powiedział Benoit.LF, nie wydaje mi się, aby istniało bezpośrednie rozwiązanie. Dla mnie jest to makro z:

- Krok 1: Wybór materiału.

- Krok 2: Wybór zabiegu z automatycznym przypisaniem koloru pomieszczenia zgodnie z wybranym zabiegiem.

Jeśli użytkownik chce ręcznie zmienić kolor części, może to zrobić za pomocą niestandardowej palety kolorów.

Jest to więc mieszanka punktów 1 i 3.

Na przykład ac cobra 427 dla 30 różnych materiałów, z których każdy może mieć 5 różnych zabiegów, daje 150 konfiguracji, czy źle zrozumiałem twoje rozwiązanie?

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam
Dziękuję za odpowiedzi, więc zamierzam wykonać materiały w odcieniach kolorów
zgodnie z przetwarzaniem w częściach (.prtdot). (pkt 2 Benoit LF).
Makro zbyt skomplikowane dla mnie, przepraszam d.roger!

Pozdrowienia