Właściwość równa się inna — dwie właściwości w BOM

Cze wszystkim

W moim pliku właściwości niestandardowych Solidworks 2017 zdefiniowałem dwie oddzielne właściwości, którymi są numer części (133 06 01) i jej indeks (-C). Niestety, nie mogę ich zebrać w jednej nieruchomości. Mój problem polega na nomenklaturze zespołu, który zawiera tę część. W nomenklaturze mogę wyświetlić tylko jedną właściwość na kolumnę. Chcę więc albo wyświetlić dwie z nich (liczba + indeks dolny) jeden po drugim, albo utworzyć właściwość niestandardową, która byłaby konkatenacją dwóch poprzednich właściwości, aby móc wyświetlić tę drugą w nomenklaturze. W tej chwili jestem zmuszony do ręcznego wypełniania tych rubryk zestawienia materiałów, co znacznie zwiększa ryzyko błędu.

Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno. Dziękuję za pomoc.

Miłego dnia

Raphael.

proprietes_solid.jpg

Witam

Logicznie rzecz biorąc, możesz łatwo dodać kolumnę i wyświetlić właściwość "index"

Kliknij prawym przyciskiem myszy kolumnę BOM -> insert ->

Następnie kliknij dwukrotnie pole nad nową kolumną i wybierz właściwość, którą chcesz wyświetlić.

Witam

Tam, z tego co rozumiem, masz swoje dwie kolumny następujące po sobie (nazwa + wskazówka). Wszystko zależy od tego, w której kolumnie chcesz zachować, aby połączyć swoje właściwości. Aby je połączyć, wystarczy zaznaczyć całą kolumnę, klikając 1x, następnie wybrać akronim równań, a następnie otworzy się okno z początkiem równania, które musisz usunąć. Tam przechodzisz do właściwości niestandardowych i szukasz właściwości, które mają się połączyć z formułą, która działa dobrze...

1 polubienie

Witam

Dla mnie najprostszym sposobem jest utworzenie właściwości niestandardowej, która jest konkatenacją pozostałych 2, a następnie wyświetlenie jej w kolumnie BOM.

Aby to zrobić, możesz dodać pole tekstowe w formularzu właściwości w oparciu o następującą zasadę:

Oczywiście musisz zmienić wartości zgodnie ze swoimi potrzebami, dla Ciebie powinno to wyglądać tak: $PRP:"Numéro_prt_asm"-$PRP:"Index", a następnie łączysz swoją kolumnę nomenklatury z właściwością NumPlusIndex.

Pozdrowienia

2 polubienia

•Guillaume

Dziękuję, ale celem było uniknięcie kolumny "podpowiedzi", która przez większość czasu byłaby pusta.

• D. Roger,

To było pierwsze rozwiązanie, które przyszło mi do głowy, ale nigdy nie udało mi się go zrealizować. Za każdym razem moja właściwość utrzymuje wartość $PRP:"Numéro_prt_asm"-$PRP:"Indice_prt_asm". Upewniłem się, że wszystko zapisałem i zaktualizowałem kilka razy... Dziękuję.

• Kobra 427,

To rozwiązanie, którego szukałem od jakiegoś czasu, ale nie wiedziałem, jak się do tego zabrać, bardzo dziękuję. Jednak wydaje mi się, że nie mogę też sprawić, by działał poprawnie. Otrzymuję albo to, albo to (patrz załącznik). Jakiś pomysł ???

Dziękuję bardzo

Raf

sol_ok_3.jpg

Które "wartości/wyrażenia tekstowe" są używane przez zmienne "Numéro_prt_asm" i "Indice_prt_asm" we właściwościach niestandardowych?

Jeśli te zmienne używają już wartości wyliczonych, takich jak "$PRP:"Nazwa pliku SW" lub inne, to wydaje mi się, że to normalne, że to nie działa. Następnie umieść oryginalne wartości bezpośrednio, bez przechodzenia przez zmienną pośrednią (zobacz różnicę między NumPlusIndex a NumPlusIndex2 poniżej).

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Ze względu na zbyt ograniczone możliwości z BOM-ami w oprogramowaniu i możliwymi formułami, przeszliśmy przez rozwój, który manipuluje BOM w Excelu. Jest to bardzo ograniczone, ale otwiera drzwi do wielu możliwości, które za tym stoją.

Dziękuję bardzo d.roger działa idealnie!

i dziękuję A.Mendes, ale zdecydowaliśmy się nie pracować z BOM-ami w formacie Excel, które są (jak na nasz gust) zbyt trudne w obsłudze.

Pozdrowienia

Raphael