Właściwości NOM_FICHIER w trybie automatycznym

Witam

Oto mój problem:

Mam właściwość NOM_FICHIER , która automatycznie przejmuje nazwę pliku (za pośrednictwem Smartproperties).

Ta właściwość NOM_FICHIER jest używana w tabelce rysunkowej jako numer planu, ale także jako odniesienie w opracowywaniu moich zestawień materiałowych (za pośrednictwem SmartBOM).

Jeśli jeden z użytkowników dokona opcji "zapisz jako" w istniejącym pokoju, ale zapomni włączyć i zweryfikować właściwości inteligentne, właściwość NOM_FICHIER nie zostanie zaktualizowana.

Trochę wysycham, aby znaleźć proste rozwiązanie:

• Czy istnieje możliwość zmuszenia użytkownika do otwarcia Smartproperties?
  • za każdym razem, gdy "Zapisz" lub "Zapisz jako", wyzwalane jest makro, które zapisuje odpowiednią wartość do NOM_FICHIER?

Pomimo wszystkiego, co zamierzam skonfigurować w moich standardowych pokojach, to co noc uruchamiać INTEGRACJĘ (przez TASKMANAGER), która zastąpi mnie i zaktualizuje tę właściwość.

Witam Czy ta opcja w "Opcjach ogólnych" SmartProperties działa w tym przypadku:

· "Wyświetl komunikat ostrzegawczy, jeśli zmiany nie zostaną zatwierdzone w trybie wyboru": podczas zmiany typu dokumentu lub podczas wybierania folderu z listą części spawanych, jeśli zmiany wprowadzone w SmartProperties nie zostaną zastosowane do dokumentu, pojawi się komunikat ostrzegawczy:

"Nie zatwierdziłeś zmian w dokumencie! Czy chcesz kontynuować? »

W przeciwnym razie rzeczywiście możesz użyć makra, które zastąpi przycisk Zapisz jako, ale staje się to skomplikowane...

1 polubienie

Właśnie spojrzałem na tę opcję, wydaje się, że nie działa.

Jak zarejestrować swoje pieniądze?

Ponieważ z moim samouczkiem makr byłoby to bardzo proste, to jeden z powodów, dla których go stworzyłem.

Można go znaleźć tutaj: http://www.lynkoa.com/tutos/3d/macro-enregistrer-sous-avec-solidworks

1 polubienie

Pobrałem go, teraz muszę go przeanalizować i dostosować!!

Może to rozwiąże mój problem....  

Na razie nie mam rozwiązania.

Aby obejść ten problem, mam kolegę, który utworzył makro na podstawie pliku programu Excel, który porównuje nazwę pliku i właściwość NOM_FICHIER.

Bardzo dobrze można zastąpić przycisk "zapisz" w solidworks makrem (z tą samą ikoną dyskietki).

To makro automatycznie uruchamia i sprawdza poprawność właściwości SmartProperties, a następnie zapisuje dokument.

Robiłem to w przeszłości, działa bardzo dobrze

1 polubienie