Niestandardowe właściwości arkusza blachy

Cze wszystkim

Regularnie projektuję zespoły spawane mechanicznie, z których pobieram listy spawanych części, aby zintegrować je z moimi rysunkami.

Na tych listach spawanych części pobieram, za pomocą niestandardowej właściwości o nazwie "Opis" (patrz pj), charakterystyki geometryczne moich profili, które zmieniam nazwy zgodnie z tymi cechami. Na przykład dla rury kwadratowej 100x3 o długości 1544 mm korpus będzie nosił nazwę TC100x3... Rok 1544.

Z drugiej strony, sprawa się komplikuje, gdy moje ciało jest blachą... Chciałbym mieć możliwość odtworzenia grubości (np. 3mm), długości (400 mm) i szerokości (100 mm) rozłożonej blachy, aby nazwać swoje ciało w następujący sposób: Blacha odc.3... 400x100 .

Treść ma właściwości Grubość arkusza blachy, Długość ściany bocznej arkusza blachy i Szerokość ściany bocznej arkusza blachy, ale jak zintegrować je z właściwością "Opis"?

Z góry dziękuję za pomoc.

2019-02-25_10h50_10.png

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/la-concatenation-de-proprietes-dans-solidworks-aout-2014

@+

2 polubienia

Dziękujemy za @gt22 tutorial o naszej pięknej prowincji.

Zz

Czy masz narzędzia mycadtools?

2 polubienia

Tak, bądź ostrożny, mówimy tutaj o wielu ciałach...
Nie sądzę, żeby $PRP:nom_prp działa?

Dzięki SMARTPROPERTIES nie martw się:

smartproperties.jpg
1 polubienie

Oto konkatenacja dokonana w smartproperties:

smartproperties_exemple.jpg
1 polubienie

@gt22: Widziałem ten samouczek, ale o dziwo połączenie z $PRP: rzecz w ogóle mi nie działa...

@max59: Jesteś na dobrej drodze :)

W piżamie umieściłem Ci zdjęcie tego, czego bym potrzebował. Wszystkie 3 właściwości są dostępne, ale jak zintegrować je z właściwością "Opis"?

Próbowałem kilku wyrażeń, w tym konkatenacji, ale żadne z nich do tej pory nie działało ...

2019-02-25_19h00_13.png

Ostatnio dla klienta (jednorazowe użycie) mieliśmy podobną potrzebę: w części spawanej mechanicznie (w sensie SW), wyświetlanej długiej szerokości x we właściwości bryły.
Po prostu dostaliśmy treść, która miała długość i szerokość i wkleiliśmy wszystko w polu, które nas interesowało.

W takim przypadku będzie to:
"SW-Długość boku tôle@@@... " x "SW-Szerokość boku tôle@@@... " x itd.

1 polubienie

Witam

Trochę się spóźniłem, ale od dłuższego czasu używam tego samego co Stefbeno, kopiując formuły pożądanych zmiennych, umieszczając je w rzędzie przeplatanym pożądanym tekstem, działa to idealnie
A wartości zmieniają się podczas kopiowania, kopiowania drzew i zmiany nazw konfiguracji, albo nie widzę w tym żadnego problemu!

@+

stefbeno i Michael tak, z wyjątkiem tego, że musisz wykonać ręczną obsługę każdej blachy...

Musi istnieć wyrażenie, które pozwala na automatyczne pobieranie tych wartości w obecności treści "Arkusza", prawda?

Musi być to przewidziane w szablonie dokumentu lub w szablonie listy części spawanych, dla kolejnych elementów...

1 polubienie

Pozostaje tylko skopiować/wkleić w podsumowaniu właściwości:
Przykład: 
Laser "SW-Długość ściany bocznej tôle@@@Tole<2>@Pièce1.SLDPRT"x"SW-Szerokość ściany bocznej tôle@@@Tole<1>@Pièce1.SLDPRT" ep"SW-Grubość tôlerie@@@Tole<2>@Pièce1.SLDPRT"

Witam
Do umieszczenia w szablonie domyślnym.

W przypadku istniejących części będziesz musiał przejść przez makro, zrobiłem to osobiście, dla podobnego problemu:

Option Explicit
    Dim swApp               As SldWorks.SldWorks
    Dim swModel             As SldWorks.ModelDoc2
    Dim swFeat              As SldWorks.Feature
    Dim swCustPropMgr       As SldWorks.CustomPropertyManager
    Dim NF                  As String
    Dim Liste               As String
    Dim Final               As String
    Dim st                  As String
    Dim swBodyFolder        As SldWorks.BodyFolder
    Dim swBody               As Body2
    Dim vBody                As Variant
    Dim i           As Integer
Sub main()

On Error Resume Next

Set swApp = Application.SldWorks
    Set swModel = swApp.ActiveDoc
    Set swCustPropMgr = swModel.Extension.CustomPropertyManager("")

NF = swModel.GetTitle() & ".SLDPRT"
    st = """"

Set swFeat = swModel.FirstFeature
        Do While Not swFeat Is Nothing
            If swFeat.GetTypeName() = "CutListFolder" Then
            Liste = swFeat.Name
            Set swBodyFolder = swFeat.GetSpecificFeature2
            swBodyFolder.UpdateCutList
            Final = st & "SW-Longueur du flanc de tôle@@@" & Liste & "@" & NF & st & "x" & st & "SW-Largeur du flanc de tôle@@@" & Liste & "@" & NF & st

Set swCustPropMgr = swFeat.CustomPropertyManager
                       swCustPropMgr.Add3 "Dimension", swCustomInfoText, Final, 1

End If
        Set swFeat = swFeat.GetNextFeature
        Loop

End Sub

Wszystko, co musisz zrobić, to dostosować tę linię: 

Końcowy = st & "SW " " tôle@@@ Długość boku & "@" & "NF & st & "x" & "SW " " & "SW " " Szerokość ściany bocznej tôle@@@& " " & "@" & "NF & st
NF jest łącznikiem:  nazwa części + . SLDPRT (Biblioteka SLDPRT)
st jest znakiem cudzysłowu (")

Następnie możesz zrobić, co chcesz jako formułę, dodać tekst, to zaleta makr!

1 polubienie

Dziękuję Michael!
Z drugiej strony nie widzę, jak umieścić tę właściwość body w domyślnym modelu:
Laser "SW-Bok Długość tôle@@@""x"SW-Szerokość ściany bocznej tôle@@@"" ep"SW-Grubość tôlerie@@@@@@""

Dziękuję Michael za makro, ale nie powinienem go potrzebować, ponieważ tworzę tylko jednolite projekty, za każdym razem nowe.

Co do metody max59, to umieszczenie wyrażenia w domyślnym modelu, ok ale myślę, że działa tylko w przypadku, gdy część zawiera tylko jedną bryłę...

Witam

W przypadku modelu domyślnego radzę po prostu utworzyć mechanicznie lutowaną funkcję w modelu domyślnym, aby dodać zmienną, która jest w porządku.
Zwykle od momentu powstania ciał nabiorą one odpowiedniej wartości.

Możesz również wykonać normalny model części i spawanego mechanika, jeśli przeszkadza Ci fakt, że masz funkcję spawania mechanicznego na wszystkich częściach

test.jpg
1 polubienie

"Normalnie, od momentu powstania ciał, nabierają one odpowiedniej wartości".

Tak wiem o tym, działa to na części spawane mechanicznie, ale niestety nie na korpusy z blachy.
W każdym razie dziękuję za wszystkie te informacje!

Problem z obiektami arkusza blachy polega na tym, że właściwość "Opis" automatycznie  przyjmuje wartość "Arkusz" podczas tworzenia arkusza blachy.

W SW2019, w Opcja => Właściwości dokumentu => Konstrukcje spawane, istnieje możliwość zmiany tej wartości domyślnej (patrz pj). Ale jakie wyrażenie powinienem napisać zamiast Arkusz, aby uzyskać moją słynną Blachę.# ... ### x ###?

2019-02-27_14h33_20.png
1 polubienie

W tym polu nie można wprowadzać znaków specjalnych...
​​​​​​

Witam

Jakiś czas temu zrobiłem tutorial na ten temat

https://www.lynkoa.com/contenu/comment-concatener-un-texte-dans-la-liste-de-piece-mecano-soudee-0

Niech moc będzie z tobą

1 polubienie