Witam
Czy można zabezpieczyć strukturę drzewa w pomieszczeniu bez blokowania aktualizacji funkcji?
Na przykład użyj paska bloku, ale zezwól na aktualizacje.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrowienia
Miłego dnia.
Alex
Witam
Czy można zabezpieczyć strukturę drzewa w pomieszczeniu bez blokowania aktualizacji funkcji?
Na przykład użyj paska bloku, ale zezwól na aktualizacje.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrowienia
Miłego dnia.
Alex
Czy możesz modyfikować wartości, ale nie funkcje?
Witaj MaD,
W rzeczywistości mam menu właściwości niestandardowych, aby zmienić wartości, wartości i aktualizację rekonstrukcji poprzez zapisanie części, ponieważ istnieje również rodzina powiązanych części.
Chciałbym tylko zablokować drzewo i to, że kiedy zapiszemy część, zaktualizuje się, a wraz z nią jego drzewo.
a priori podążając za tym linkiem http://help.solidworks.com/2016/French/SolidWorks/sldworks/c_Changes_Affecting_Frozen_Features.htm
Możesz zaktualizować nawet za pomocą paska bloku, ale uważam to za ryzykowne, ponieważ jeśli użytkownik nie zaktualizuje przed zapisaniem, pozostanie tak, jak jest
MaD, w Twoim linku jest wspomniane, że możesz aktualizować zablokowane funkcje, ale nie sprecyzował, jak to zrobić, albo czytałem jak ślepy.
Edit: ok, zrozumiałem, że musisz kliknąć pasek blokowania, aby mieć aktualizację zablokowanych funkcji, ale mi to nie odpowiada, ponieważ inni użytkownicy nie mogą wiedzieć, że można usunąć ten pasek blokowania. (I tak, oni o tym nie wiedzą, a uwierz mi , tak jest lepiej... ;).
W przeciwnym razie jesteś jedynym użytkownikiem, który modyfikuje ten plik, w takim przypadku, dlaczego nie ustawisz go jako tylko do odczytu?
Nie, plik może edytować każdy, ale chciałbym, aby były one ograniczone tylko do wartości, które można edytować w panelu właściwości niestandardowych.
Witam nie wiem czy to pomoże:
W CATIA udostępniam tylko plik Excel (zmienne użytkownika)
I plik CAD, który jest importem z linkiem do pliku sterowanego przez tabelę.
W ten sposób użytkownicy widzą tylko wynik zmian w ( zmiennych użytkownika).
Plik importu z linkiem jest pozbawiony historii.
W tym przypadku wybrałbym makro, które wyświetla UserForm, użytkownik wypełnia informacje w kontrolowanym przejściu, jeśli nie ustawia niespójnych wartości, ^^ następnie modyfikuje preferowaną część, nie widząc go, że pasek blokujący przesuwa się, aby zaktualizować część :)
Jest pomysł, dziękuję; )
Myślałem też o wstawieniu części do części i udostępnieniu pliku Excel, który pozwala na ustawienie części matki, ale jeszcze tego nie próbowałem i obawiam się, że aktualizacje będą zbyt długie lub że nie zostaną wykonane.
Jeśli chodzi o makra, zrezygnowałem z powodu braku czasu, nie czuję się jeszcze w tej dziedzinie zrelaksowany, ale na razie trenuję na znacznie prostszych rzeczach.
Wyjeżdżam na 2 tygodnie i żeby nie pozostawić tego pytania bez odpowiedzi, potwierdzam pytanie MaD, teoretycznie odpowiada poprawnie na sens mojego pytania.
Dziękujemy uczestnikom, życzę miłego weekendu.
Życzymy udanych wakacji lub wyjazdu:)
Co to za wszyscy ludzie, którzy wyjeżdżają na wakacje... Chodźcie chłopaki, Francja nas potrzebuje (albo nie...)
Ok, wychodzę...
Wesołych Świąt.
Witam
Jak powiedział Mad, wybrałbym makro, które wyświetla formularz użytkownika, umożliwiając wykonanie:
- Odblokowanie ryglowni (automatyczne).
- Wypełnij żądane wartości we właściwościach niestandardowych za pomocą pól tekstowych lub listy.
- Rekonstrukcja (automatyczna).
- Ryglowanie pręta blokującego (automatyczne).
- Kopia zapasowa plików (za pomocą przycisku lub automatycznie).
Polecenia API służące do odblokowywania lub blokowania paska blokowania to:
Dim swApp As Object
Przyciemnij część jako obiekt
Dim boolstatus As Boolean
Sub main()
Ustaw swApp = Application.SldWorks
Ustaw część = swApp.ActiveDoc
boolstatus = Part.FeatureManager.EditFreeze(swMoveFreezeBarTo_e.swMoveFreezeBarToTop, "", False)
MsgBox "Odblokowany"
boolstatus = Part.FeatureManager.EditFreeze(swMoveFreezeBarTo_e.swMoveFreezeBarToEnd, "", Fałsz)
MsgBox "Zablokowany"
Koniec subwoofera
Pozdrowienia