Witam, mam zbyt częste problemy z awariami, "Solidworks napotkał problem i musi zostać zamknięty" to komunikat, który widzę zdecydowanie za często... Obniżyłem jednak wydajność graficzną Solidworks do minimum, pracuję z maksymalnie dwoma otwartymi plikami na raz... Mając wszystko na moim komputerze, mam około 6500 MB wolnej pamięci fizycznej, gdy uruchamiam tylko solidworks bez otwierania żadnych plików... Problem polega na tym, że jak tylko pracuję, pamięć fizyczna szybko osiąga nasycenie i wywala oprogramowanie... Zauważyłem, że mam wiele plików tymczasowych, które pochłaniają moją pamięć i chciałbym wiedzieć, czy istnieje sposób na usunięcie tych plików, kiedy tylko chcę?
Znam opcje Solidworks i wiem, że istnieje automatyczne czyszczenie, które można dostosować... Problem jest inny, chcę zachować te pliki, ale w razie potrzeby móc je wyczyścić ręcznie , tj. gdy pracuję nad konkretnymi zestawami, które zajmują dużo mojej pamięci RAM.
W przeciwnym razie, podczas pracy nad wieloma projektami / złożeniami, zaleca się zamykanie SolidWorks przy zmianie zmiany lub przynajmniej raz dziennie (w południe poprzez ponowne uruchomienie przynajmniej SolidWorks, a nawet komputera).
W przeciwnym razie zdecydowanie zaleca się wyłączenie wszystkich dodatków, które nie są używane w Narzędziach > Dodatkach (nie uruchamiaj ich podczas uruchamiania...)
I oczywiście wyobrażam sobie, że masz tutaj najnowszą wersję sterowników polecanych przez SolidWorks:
@Bart, nie mam prawie żadnych danych konfiguracyjnych, ale i tak wyczyściłem historię.
@flegendre, naprawdę muszę dziś wieczorem dokończyć pewne plany, uruchomię Solidworks MX po wyjściu z pracy, naprawdę nie mam czasu do stracenia tych ostatnich kilku dni :-/ Powiem ci, czy to coś zmieniło
@Lucas, nie wiedziałem o tych obiektach GDI. Sprawdziłem, w zasadzie Solidworks używa około 1500, gdy mam otwarty plik, nie sądzę, żeby to powodowało, że wszystko się zawiesza... W przeciwnym razie mam najnowszą wersję sterowników, regularnie je aktualizuję! Po tym nie mam prawie żadnych dodatków, bo mam Solidworks Standard :-/ Mam tylko narzędzia axembles. Z drugiej strony myślę, że będę restartować komputer co porę lunchu...
Będę Cię informować na bieżąco, dziękuję za odpowiedzi!!
Liczba obiektów GDI zwiększa się a priori wraz z czasem użytkowania (a raczej liczbą otwieranych plików), więc patrzenie na liczbę w danym momencie nie da precyzyjnego wyobrażenia. Powinniśmy na przykład patrzeć, zanim się zawiesi!