Ilość podzespołu w zespole

Cze wszystkim

Mam duży zespół, który zaimportowałem na pierwszej stronie rysunku. Mój drugi arkusz ma nomenklaturę na pierwszym poziomie. Poniższe arkusze służą do przedstawienia widoku aksonometrycznego podzespołów w celu opisania ich składu. Chciałbym również zobaczyć ilość tego podzbioru w całym zestawie.

Jak byś to zrobił?

FYI, określanie poprawnej nomenklatury we właściwościach widoku jest bezużyteczne, ponieważ numery pozycji zawsze odnoszą się do komponentu, a nigdy do podzespołu.

Dziękuję!

Witam

Po swojej stronie dla ilości wstawiam tekst, który wypełniam ręcznie.

Istnieje jednak małe makro, które pozwala kontrolować ilość zespołów opisanych na rysunkach .

To makro istnieje na pasku narzędzi myCADtools2020, nie jest złe, a ponadto utworzyło Excell.

Nie mogę wyświetlić ikony, która dobrze pasuje do tego paska narzędzi, ponieważ mój komputer jest przetwarzany.

Jutro rano wyślę Ci zrzut ekranu tego...

Ale z drugiej strony, jeśli masz inne rozwiązanie, też jestem zainteresowany.

Powodzenia @+.

Dziękuję za odpowiedź.

Nie mam mycadtools:(

Wydaje się, że jest to oczywista funkcja.

Wypełniłem również te informacje ręcznie.

Do zobaczenia znów!

Witam

Oto zrzut ekranu paska narzędzi Mycadtools.

Do omówienia z dealerem lub Visiativ.

Miłego dnia.

AR.

2020-11-03_075406.pdf

Nie do końca rozumiem Twoją prośbę.
Z tego, co rozumiem (tj. wyświetlanie części zawartych w podzespole), odpowiednie może być zestawienie komponentów z "listą z zakładkami".

1 polubienie

Nie, chodzi o wskazanie na rysunku, ile razy podzespół jest obecny w zespole. Narzędzia bąbelkowe wydają się być bardziej zorientowane na komponenty niż na podzespoły