Ilość referencji

Cze wszystkim

Mam mały problem.

Kiedy tworzę moje szczegółowe plany, wskazuję, ile razy dany element musi zostać wykonany.

Mój problem polega na tym, że aby poznać liczbę, szukam w nomenklaturze zestawu, gdzie jest uzyskanie liczby.

Więc moje pytanie brzmi, czy istnieje sposób, aby automatycznie pobrać tę ilość i wskazać ją na moim planie szczegółowym?

Z góry dziękuję

Fred.

PS: Zapomniałem określić => dla Solidworks2014

Cześć @ Frederic

Jeśli twoja część jest identyczna, to ten sam ref

i że ma swoje własne właściwości niestandardowe

Powinieneś mieć tylko jedną linię w swojej nomenklaturze

dzięki czemu można odzyskać ilość i przydzielić ją do rysunku

A dlaczego nie odzyskać swojej nomenklatury, zachowując tylko to, co Cię interesuje

@+

2 polubienia

http://www.leguide3d.com/profiles/blogs/comment-faire-un-tri-dans-une-nomenclature

Oto samouczek dotyczący makr, więc wydaje się, że jest to obszerny temat

Może znajdziesz mniej żmudną metodę

Może również z formularzami właściwości, aby wyświetlić wszystkie konfiguracje, na przykład

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4ozU78GsH_Y

Aby przeformułować, zasadniczo chcesz podać informacje o ilości zespołu we właściwości części?

Jeśli to prawda, dla mnie SW nie zaoferuje Ci tego jako bazy. Z prostego powodu jest to, że ta część może być używana przez inne zespoły w innym miejscu niż w twoim projekcie (nawet jeśli w twoim przypadku tak nie jest).

Być może istnieje sposób na odzyskanie tych informacji za pomocą makra.

Ale @gt22 daje ciekawe rozwiązanie, jeśli ilość jest dla Ciebie ważna: umieść widok swojego zespołu na rysunku części i sporządź zestawienie materiałów. Jeśli nie chcesz, aby zespół był widoczny po wydrukowaniu, umieść go poza ramką papieru. Możesz również ograniczyć się do zamieszczenia komentarza, w którym szukasz ilości części, a nie nomenklatury.

Ograniczeniem tego rozwiązania będzie rozmiar zespołu: jeśli będzie zbyt duży, wszystkie rysunki będą opóźnione.

2 polubienia

Wiedziałem, że już :) pojawiło się to pytanie:

http://www.lynkoa.com/forum/3d/inserer-les-qtes-de-pieces-dans-mise-en-plan

Odpowiedź zorientowana na makro, zobaczmy, czy to działa dla Ciebie.

1 polubienie

@Benoit.LF, to jest to, co chciałbym zrobić: zgłosić informacje o ilości zespołu do właściwości części.

I tak, moje montaże są dość ciężkie:( A mój kawałek jest w kilku dużych zespołach.

Ale czy masz zespół głowicy, w którym na pewno zobaczysz wszystkie wystąpienia tej części?

Szukałeś makro?

Może zbliż się do @jpguignard , który najwyraźniej miał tę samą potrzebę i rozwiązał swój problem!

Montaż głowicy wykonuję tylko wtedy, gdy jest to naprawdę konieczne (w celu określenia wymiarów lub wizualizacji moich MePów).

Jeśli chodzi o makra, nie ośmielam się zbytnio w nie zagłębiać. Zwłaszcza, że czytając wskazany przez Ciebie link, zdajemy sobie sprawę, że jeśli moja część jest używana w kilku montażach, brana jest pod uwagę tylko ilość ostatniego otwartego zespołu.

Ale hej, to nic wielkiego. Będę nadal używał starych metod (spójrz na plan ogólny i podaj ilość w moim planie szczegółowym) i mam nadzieję, że w wersji 2015 będzie to standard w SW!

1 polubienie