Co sądzisz o aplikacji Solidworks PDM?

Witam

Posiadamy Solidworks PDM od około 2 lat i wcale nie jesteśmy z niego zadowoleni.

Rzeczywiście, jest wiele błędów, co sprawia, że eksplorator Windows jest bardzo niestabilny, nawigacja jest powolna, wydajność solidworks jest bardzo poważnie zmniejszona... Visiativ mówi nam, że SW-PDM nie jest kompatybilny z narzędziami Toolbox i MyCADtools... Żałujemy, że zainstalowaliśmy ten PDM, który marnuje dużo czasu i denerwuje nas tymi trwałymi błędami.

Chcielibyśmy poznać opinię innych firm inżynierskich na temat SW-PDM.

Dziękuję!

Witam

Jak Visiativ może twierdzić, że SolidWorks PDM nie jest kompatybilny z Toolbox i MyCADtools, skoro tak nie jest???

Używamy niektórych narzędzi myCADtools (i myPDMtools), gdy jesteśmy pod SW-PDM, a w moim starym pudełku używaliśmy Toolbox z tym samym PDM.

Dla mnie jest problem z konfiguracją i/lub konfiguracją sprzętową, PDM jest właśnie po to, aby zaoszczędzić czas oprócz zabezpieczania plików, w przeciwnym razie jaki jest jego sens?!

Nigdy nie korzystałem z SW w firmie bez PDM, więc nie mogę powiedzieć zbyt wiele, ale nie uważam, aby PDM był przeszkodą, wręcz przeciwnie, pozwala zarządzać wersjami, przepływami, automatyzować pewne czasochłonne zadania, ...

2 polubienia

Moi koledzy nie mają więcej problemów z PDM niż z jakimkolwiek innym oprogramowaniem.
Używam go od jakiegoś czasu, zauważyłem, że dostępy (wyświetlanie w eksploratorze) były trochę długie, ale nasza sieć niekoniecznie jest w najlepszym stanie, a maszyny zaczynają się trochę starzeć.

Czy możesz opracować swoją konfigurację (wersja oprogramowania, PDM, serwer), napotkane błędy, ogólną strukturę sieci (konkretna sieć CAD lub ogólna sieć firmowa)?

3 polubienia

Witam

Jestem bardzo zadowolony z PDM. Wcześniej pracowaliśmy z plikami na serwerze firmy i czasy ładowania nie miały końca, ale teraz idzie to szybko! Ponadto karty powiązane z plikami oszczędzają dużo czasu przy projektowaniu nowego sprzętu, ponieważ kasety ze wszystkimi rysunkami są aktualizowane o nowe informacje. Wydajny jest również przepływ pracy związany z plikami, co pozwala na zdefiniowanie stanu (TWORZENIE, WAŻNOŚĆ, MODYFIKACJE, OBSCOLETE). Dodaje to kłopotliwą kwotę, ponieważ musisz archiwizować, zmieniać stan itp., ale w końcu jest to o wiele bardziej uporządkowane i na dłuższą metę masz mniej problemów.

Krótko mówiąc, wszystko po to, by powiedzieć, że nie chciałbym wracać!

Gauthik powiedział:

2 polubienia

Witam

Są już małe wymagania wstępne: obecnie używamy SW2014 + EPDM 2015 na Windows 10 i rzeczywiście jest to targ błędów i systematycznych awarii eksploratora Windows. Jednocześnie jest to trochę logiczne, ponieważ ani SW2014, ani EPDM 2015 nie mogą być kompatybilne z systemem Windows 10, ponieważ pojawiły się po...

Jeśli masz również tego rodzaju opóźnienie czasowe, może to wyjaśnić niektóre z twoich problemów. W takim przypadku rozwiązaniem jest aktualizacja oprogramowania i EPDM.

"Rozwiązanie" pozwalające uniknąć błędów przeglądarki: pracuj głównie z narzędziem EPDM "search.exe": pozwala to na zrobienie 90% tego, co robi eksplorator, przy nieco mniejszym ryzyku błędów.

Poza tym EPDM dodaje dobrą warstwę ciężkości (nawet przy podstawowym przepływie pracy): przejścia nie są automatyczne, są wszystkie punkty przerwania, które mogą być denerwujące (ale pozwala to uniknąć problemów), administracja EPDM jest daleka od łatwej i ma (jak wszystko, co wydaje oprogramowanie...) swój udział w błędach. Jeśli Twój przepływ pracy jest bardzo skomplikowany, to też nie powinno pomóc.

Z drugiej strony, audytorzy jakości zostawiają nas teraz w spokoju (identyfikowalność wszystkich atestów, modyfikacji itp.). EPDM pozwala nam również na "łatwe" cofnięcie się (klient, który zmienia zdanie na temat zmiany...). Pozwala nam również zrozumieć "dlaczego i jak", gdy coś nie pasuje, gdy 5 projektantów pracowało nad montażami: dzięki archiwizacji różnych wersji można dowiedzieć się, kiedy pojawił się problem w 3D. A przede wszystkim pozwala nam pracować zdalnie: mamy projektanta, który pracuje 300km od firmy od swojego domu i działa to bez większych problemów (prawie niemożliwe do opanowania bez EPDM tego typu przypadków). Mamy też dostęp do tego, co robią nasi amerykańscy koledzy (i vice versa) (ten punkt był kwestią nr 1 dla wdrożenia EPDM w naszym kraju).

Niektóre narzędzia EPDM oszczędzają również czas / jakość: automatyczne tworzenie plików PDF podczas zatwierdzania planów, możliwość wykonywania zadań w celu tworzenia stp / ig....

Jeśli system jest wolny, może to być również spowodowane tym, że albo przewodowe połączenia sieciowe są bla bla (gigabit jest dobry ;-) ) , albo że serwery SQL i archiwa nie są wystarczająco wydajne / nie są zoptymalizowane (to one zarządzają całym systemem: jeśli nie działają dobrze, może to wyjaśnić wiele rzeczy), Mały dysk SSD do lokalnego widoku stacji nie jest teraz drogi i może zwiększyć wydajność twoich maszyn, jeśli są nieco stare.

3 polubienia

Witam

Cóż, wszystko jest powiedziane lub prawie ... i u mnie jest tak samo, brak szczególnej ciężkości spowodowanej PDM, nie bardziej zawieszanie się eksploratora niż bez PDM, a jako bonus wszystkie zalety bazy danych ... do tej pory napotkane problemy operacyjne wynikają częściej z tego, co dzieje się między klawiaturą a folderem niż w Epdm, ale nie zawsze jest to łatwe do wyjaśnienia ... i pracujemy z nim od 7/8 lat...

Pozdrowienia

Witam

Dziękuję za odpowiedzi.

Myślę, że nie powinniśmy mylić funkcji oferowanych przez PDM z napotkanymi problemami.

Rzeczywiście, jeśli porównamy PDM do pracy z kilkoma osobami nad plikami w udziale sieciowym, to rzeczywiście niech żyje PDM.

W jaki sposób wykorzystujemy:

Jesteśmy biurem projektowym na 8 stanowiskach, pracujemy na dużych maszynach specjalnych, nawet kompletnych liniach produkcyjnych (ASM + 20 000 sztuk i wiele referencji zewnętrznych, kilku kreślarzy pracuje nad różnymi częściami tego samego projektu).

Przebieg pracy:

Pierwszy przepływ pracy został skonfigurowany przez Visiativ i miał robić wiele rzeczy (automatycznie generować pliki PDF i DXF), ale zadania psują się losowo, przepływ podąża za odniesieniami zewnętrznymi, więc gdy chcesz przejść przez rewizję części, przekazujesz wersję na części, z której czerpiesz odniesienie, a także na wszystkich elementach, które również rysują referencje.

Mianowicie, mamy BARDZO DOBRĄ znajomość Refs.Ext, żadnych opanowanych przez nas cyklicznych referencji i odniesień (wszystkie wskazują na jedną część, która zawiera np. tylko szkice), to nie nasza metoda powinna być kwestionowana. (Mogę się kłócić)

Ponieważ ten przepływ pracy był bardzo ciężki i niefunkcjonalny, sam go podjąłem, aby go uprościć. W rezultacie jest lepiej, zadania są OK, ale wydajności nadal nie ma.

Przykład napotkanych problemów:

- Czasami kończy się to wyciągiem tylko do odczytu

- Czasami jest napisane "wersja 0 została zmodyfikowana", gdy jesteśmy w wersji xxx, a wersja 0 nie istnieje

- Nie można wyewidencjonować lub zarchiwizować z kilku powodów:

--- Brakujące dane dla zestawienia komponentów

--- Plik nie jest unikalny, ale PDM nie mówi, który!! Zmuszony do ręcznych poszukiwań. Wynik, który łatwo tracimy 30min

- Korzystanie ze zdalnego pulpitu o niskiej przepustowości uniemożliwia korzystanie z PDM (nie jest powolne... po prostu to nie działa)

- Wersje i informacje w oprogramowaniu i Eksploratorze nie zawsze są spójne.

- Nie można archiwizować za pomocą eksploratora, jeśli oprogramowanie jest otwarte.

- Jeśli zarchiwizujemy lub dostaniemy się z otwartym SW na dużym ASM, SW otwiera części jedna po drugiej w nowym oknie, wraca do głównego przebudowanego ASM EVERYTHING, ponownie otwiera 2. część na 20 000, wraca do przebudowanego ASM ... Zrobiliśmy test, SW działa w pętli przez dobre pół dnia.

Najlepszą rzeczą do zrobienia jest zabicie go i zrobienie wszystkiego, co SW zamknął w eksploratorze, a następnie w końcu odpalenie SW.

- Komunikaty: "Uważaj, jesteś tylko do odczytu" są nie do zniesienia! i ciągle wraca

- Jeśli na przykład uruchomisz makro, które zamyka plik z zapisem lub bez, jeśli nie jesteś rozpakowany, za każdym razem prosi Cię o zarejestrowanie się w (logiczne?), więc w końcu nie możesz wykonać zadania wsadowego bez wyodrębnienia, a następnie anulowania ekstrakcji.

- Istnieje wiele błędów związanych z kartami, na przykład, jeśli 1. arkusz rysunku nie zawiera szablonu, karta się nie wypełnia

- Mamy go rozpakowany i tam Pouff plik jest rozpakowywany przez kolegę, ale na jego własnej stacji roboczej!! Zmuszony do zalogowania się na konto kolegi w celu zarchiwizowania, a następnie zmiany konta! Szalony!

-Nie można otworzyć dwóch różnych wersji w tym samym czasie!! Nie możesz więc porównywać wersji, chyba że utworzysz kopię drzewa z prefiksem lub gałęzią

....

Mogę bez problemu kontynuować listę błędów na 3 stronach i to wszystko w mojej głowie, mogę również odtworzyć te błędy na żądanie przy każdej instalacji SW+PDM

- Kierownik projektu NIE pracuje z PDM

- Inne narzędzia myCAD, takie jak integracja, nie działają dobrze z PDM

Sam wysłałem 100 zrzutów ekranu i filmów na visiativ + utworzenie 10 biletów...

Nasza konfiguracja:

Serwer Fujitsu z 2018 r. z:

Dysk Bi-Xeon 3 GHz 64 GB RAM 10 tys. obr./min w macierzy RAID

Stacja robocza: I7/I9 99xxxK lub Xeon od 3,70 GHz do 5,3 GHz z 64 GB pamięci RAM + Quadro P5000 i dysk twardy M2 NAND.

Monitor wydajności na serwerze i na stacjach roboczych prawie cały czas jest na poziomie poniżej 10%.

Wszystko jest w gigabicie na jednym przełączniku z serwerem, który ma również karty sieciowe w Teaming, aby jeszcze bardziej zwiększyć przepustowość...

Visiativ i inne firmy przeprowadziły audyt naszej instalacji i wszystko wydaje się być w porządku.

Nawet raz zainstalowałem wszystko ponownie z konsultantem z visiativ, wszystko przerobiliśmy, przejrzeliśmy wszystko grzebieniem o drobnych zębach i wynik jest zawsze taki sam.

Więc słyszę, że jesteś zadowolony, mówię sobie, że musimy szukać dalej, to może być mała głupia rzecz, która stwarza te wszystkie problemy.

Dziękujemy za Twoją opinię,

Rafael

Witam wszystkich ,

Osobiście nie wróciłbym za nic na świecie.

• Koniec ze zduplikowanymi plikami
  • Koniec z plikami rozrzuconymi po różnych komputerach.
  • Dobre działania następcze w związku ze zmianami
  • Możliwość odnalezienia starych wersji bez niszczenia wszystkiego
  • Dobrze zorganizowane archiwa i pliki.
  • Walidacje komputerowe i nieodręczne oraz skanery.
  • Daty i nazwy wszystkich akcji.
  • Możliwość kojarzenia innych plików.
  • Przejrzyste zarządzanie projektami
  • Notatki o kartridżu i ewolucji na mapach z możliwością wyszukiwania
  • i wiele innych rzeczy.

PDM stał się całkowicie nieodzowny dla naszego biura projektowego.

Myślę, że jeśli nie jest to zaleta, to dlatego , że albo jej nie potrzebujesz, albo nie została "dostosowana" do twoich potrzeb, a zatem jest bezużyteczna.
PDM ma sens wtedy i tylko wtedy, gdy uczynisz go swoim własnym. Niezależnie od tego, czy chodzi o cykl śrubowy, karty danych czy strukturę folderów.

Jedynym minusem jest to, że musisz się nad tym dokładnie zastanowić, zanim wszystko w nim włożysz i poświęcisz na to trochę czasu, aby go ożywić.

Mam tylko jeden mały minus: automatyzację archiwizacji i wyszukiwania.

Jerome

2 polubienia

Visiativ powiedział nam, że nie powinniśmy używać zestawu narzędzi z PDM:

------------

Z: Jérémy REISCH <jeremy.reisch@visiativ.com>
Wysłano: poniedziałek, 30 lipca 2018 11:49
Przy: Rafaël Allouche <allouche.r@groupe-fldi.com>
DW: Claude RIBAGNAC <claude.ribagnac@visiativ.com>
Sprzeciwiać się: RE: Porzuć Przybornik...

Witam

Jak powiedzieliśmy panu Favrelowi, z powodzeniem wdrożyliśmy rozwiązanie SolidWorks PDM u wielu różnych klientów. W związku z tym trudno jest kwestionować produkt.

W związku z wieloma niestabilnościami, które napotykasz, mamy wątpliwości w kilku kwestiach:

• Architektura sieci/serwera
  • Korzystanie z przybornika
  • Metodyka biura projektowego

1. Wpierwszym kroku wykluczyliśmy problemy informatyczne wynikające z wyników audytu, który został przeprowadzony w Państwa siedzibie.

1. Wierzymy, że posiadasz dobry poziom wiedzy/biegłości w SolidWorks i że stosowane przez Ciebie metodologie są poprawne. Prawdopodobnie należy wprowadzić niewielkie korekty, aby jeszcze bardziej zoptymalizować korzystanie z SolidWorks, ale wydaje się, że trudno jest powiedzieć, że jest to odpowiedzialne za niestabilność, której doświadczasz.

1. Należy zauważyć, że SolidWorks, podobnie jak każde oprogramowanie komputerowe, może napotkać problemy ze stabilnością. Niektóre problemy są wyraźnie identyfikowane i szybko naprawiane przez wydanie dodatku Service Pack przez wydawcę. Inne są bardziej losowe i trudniejsze do odtworzenia. Doświadczenie naszych zespołów wsparcia i konsultingu pozwala nam powiedzieć, że niektóre funkcje SolidWorks są bardziej "wrażliwe" niż inne. Z tego powodu czasami doradzamy naszym klientom, aby unikali korzystania z funkcji, które są natywne dla SolidWorks. Tak jest w przypadku programu Toolbox. Wiemy, że w niektórych przypadkach Toolbox powoduje problemy z niestabilnością SolidWorks i/lub PDM. Są oczywiście klienci, którzy korzystają z programu Toolbox i nie mają żadnych problemów. Ale czasami jesteśmy sceptycznie nastawieni do tego modułu SolidWorks i już przekazaliśmy nasze uwagi redaktorowi.

W związku z tym chcemy w pierwszej kolejności wyeliminować najbardziej wrażliwe ryzyko związane z problemami, a mianowicie zestaw narzędzi, zanim zaczniemy szukać innych możliwości. Ważne jest jednak, aby zarejestrować swoje zgłoszenia na stronie internetowej myCADservices, aby móc kontynuować dochodzenie w sprawie problemów i zgłosić je wydawcy.

Witam

Tak samo jak używamy od 2009 roku i poza kilkoma błędami nie wrócimy do klasycznego działania serwera.

Na temat problemów, które napotkasz, postaram się udzielić kilku odpowiedzi:

Czasami zdarza nam się rozpakowywać w trybie tylko do odczytu : dzieje się tak głównie wtedy, gdy plik jest wyodrębniany z eksploratora, gdy jest otwarty w oprogramowaniu. Kilka przypadków miało już niektóre pliki, ale po prostu odznacz atrybut tylko do odczytu, gdy okno eksploratora folderów jest otwarte (zapisz jako) i toczy się.

Czasami pojawia się komunikat "wersja 0 została zmodyfikowana", gdy jesteśmy w wersji xxx, a wersja 0 nie istnieje : O ile się nie mylę, dzieje się tak, gdy synchronizacja z serwerem idzie nie tak (utrata komunikacji, opóźnienie systemu...)

O braku możliwości wyodrębnienia lub zarchiwizowania:

Brakujące dane BOM: nigdy nie miałem tego problemu, prawdopodobnie konfiguracja u Ciebie

Unikalność pliku: Jeśli chcesz zezwolić na duplikaty, jest to możliwe, w przeciwnym razie zwykle wyświetla listę problematycznych plików i wskazuje folder, w którym znajdują się pliki o tej samej nazwie. Jeśli znajduje się na zmiennej, prawdopodobnie nie wyświetla odpowiedniego pliku (nigdy nie testowane, ponieważ u nas jest to możliwe).

Różne wersje między SW a PDM: zdarza się to od czasu do czasu, ale to raczej SW psuje aktualizację niektórych niestandardowych właściwości (z PDM lub bez, to czysty błąd SW). Poza usunięciem nieruchomości i odłożeniem jej z powrotem, czasami niemożliwe jest dokonanie prostej modyfikacji zawartości.

Niemożliwa archiwizacja w eksploratorze przy otwartym oprogramowaniu: Normalna operacja, oprogramowanie przejmuje zapisywanie plików. Musisz zarchiwizować z oprogramowania, gdy zostanie otwarte w oprogramowaniu i rozpakowane.

W przypadku dużych zestawów próba uzyskania wcześniejszej wersji z otwartym oprogramowaniem jest po prostu "samobójcza". Musisz zamknąć zestaw, pobrać żądaną wersję w eksploratorze, a następnie otworzyć. Oszczędność czasu gwarantowana. Mogą również istnieć ustawienia oprogramowania do przejrzenia na temat zachowania odniesień, które mają być otwarte lub nie.

Komunikat "Uważaj, jesteś tylko do odczytu" jest ustawiany w oprogramowaniu, a także prezentuje okno rozpakowywania dla wszystkich plików jako tylko do odczytu.

W przypadku makr musisz dodać przetwarzanie, aby wiedzieć, czy pliki są tylko do odczytu, czy nie (musisz dodać trochę swojego kodu)

Błędy mapy pozostają do zobaczenia, ale jeśli w pliku nie ma żadnych właściwości, nic się nie pojawia, w sumie jest to logiczne.

To, czy ekstrakcja jest powiązana z kontem, jest normalną operacją. To od Ciebie zależy, czy poinformujesz użytkowników o archiwizacji. Czy narzekałeś na serwer, gdy plik został otwarty na piśmie przez kolegę? Tak samo jest tutaj, nie widzę nic dziwnego w tym zachowaniu. Błąd na razie nie leży po stronie oprogramowania

Ostatni punkt jest jedynym, który stwarza problem w operacji. After SW pozwala na porównanie dwóch plików z różnymi wersjami bez problemu i bez konieczności duplikowania czegokolwiek. Jedynym ograniczeniem jest otwór w zespole dwóch części na różne wersje (ograniczenie techniczne narzędzia).

Myślę, że masz duży problem ze szkoleniem z obsługi tego narzędzia, nawet jeśli przyznaję, że nie jest ono wolne od błędów. Ale w obecnej sytuacji to, o czym wspomniałeś, generalnie tak nie jest.

3 polubienia

Witam

Dziękuję za poświęcenie czasu na udzielenie szczegółowej odpowiedzi.

Twoje wnioski punkt po punkcie są generalnie moimi z techniczno-informatycznego punktu widzenia.

Z drugiej strony uważam, że to głównie handlowcy, którzy sprzedają PDM, powinni mieć więcej szkoleń.

Rzeczywiście, cała reklama, która skłoniła nas do zakupu PDM, schodzi na dalszy plan z powodów wymienionych powyżej.

W każdym razie nie akceptuję odpowiedzi "to się zdarza od czasu do czasu", zwłaszcza dla PDM.

Que l'extraction soit liée à un compte c'est le fonctionnement normal. A vous de sensibiliser vos utilisateurs à l'archivage. Vous vous plaigniez sur un serveur lorsque le fichier était ouvert par un collègue en écriture? C'est pareil ici je ne vois rien d'étrange dans ce comportement. Le bug pour le coup n'est pas côté logiciel

Uh, mam na imię Rafael, jestem zalogowany jako Rafael, mam to wyodrębnione, a część jest wyodrębniana przez dupond na mojej stacji roboczej... Podczas gdy dupond nie siedzi nawet przed komputerem... Jestem zmuszony zalogować się jako dupond do archiwum, wrócić do Rafaela i spróbować ponownie rozpakować...

Zespół będzie musiał mi wytłumaczyć logikę, która za tym stoi... Czy możesz sobie wyobrazić, że logujesz się do swojego banku internetowego i widzisz konto współpracownika?

Pour les gros assemblage, tenter l'obtention d'une version antérieur avec SW ouvert est juste "suicidaire". Il faut fermer l'assemblage, obtenir la version voulue dans l'explorateur puis ouvrir. Gain de temps assuré. Il y a peut-être également du paramétrage SW à revoir sur le comportement des références à ouvrir ou non.

Tak więc ASM, którego otwarcie zajmuje 10 minut, musisz go zamknąć, gdy chcesz po prostu uzyskać kolejną wersję jednego lub dwóch pokoi... Następnie ponownie odczekaj 10 minut otwarcia.

Skoro jest to samobójstwo, dlaczego nie mamy małego okna dialogowego : "Uważaj, zamierzasz rozpocząć akcję, która popchnie cię do samobójstwa, czy naprawdę chcesz kontynuować?"

Trzeba też powiedzieć na treningu...

Ostatni punkt po tym, jak na tym poprzestałem, PDM umieszcza pliki w trybie tylko do odczytu, jest dobrze. Ale w przypadku tych elementów regałów (jak zawias), które chcemy, aby były elastyczne, jak to robimy? Zwłaszcza, jeśli ten zawias jest w kilku maszynach?

Les bugs de carte ça reste à voir mais si aucune propriétés dans le fichier il n'y a rien qui remonte c'est somme tout logique.

Oczywiście rozumiesz to, co chcesz zrozumieć moimi słowami, bez robienia dalszych badań przed udzieleniem odpowiedzi.

Bonjour M Allouche,

Ce problème de feuille vide qui met en échec l'attribut $PRPSHEET est connu du support SOLIDWORKS PDM. 
Il est enregistré dans leur base sous la référence :
SPR 646783 "'$PRPSHEET' mapped drawing data card variables do not copy model properties if the first view is empty, or the first sheet does not have a view"

"Trenuj się" Pan zanim weźmie mnie za niekompetentnego.

Szczerze

Użytkownik jest wyleczony z SW, który nie zaprzecza....

2 polubienia

Witam, zrobiłem duży PDM (20 Draftsmen BE internal-6 ext na stronę), a teraz mały PDM mamy 3 ...

Tak, istnieją różne sposoby korzystania w zależności od liczby osób, a ja mam swoje doświadczenie jako administrator CAD, które pomogło mi rozwiązać większość problemów (tak, płacono mi przez ponad 1 rok tylko za administrację...) 

Summarize => nie musisz dostosowywać PDM do swojej metody pracy, ale na odwrót 

Znajdujemy te same punkty, a następnie ewoluujemy. 

Pss cały sekret tkwi w przepływach i blokach biblioteki ... i pracuję z przybornikiem w PDM

Allouche.r powiedział:

Jestem jednym z tych, którzy są przeciwni ePDM, ponieważ za bardzo ogranicza Solidworks, lub zabrania korzystania z kilku funkcji itp...

Kiedy dotkniesz konfiguracji ePDM, szybko zdasz sobie sprawę, że ci, którzy programowali ePDM, nie zrozumieli niektórych z działania (podstawowej filozofii) Solidworks, itp. (nie ta sama logika, nie ten sam język/termin itp.)

ePDM to instalacja gazowa do wdrożenia, zajmuje dużo czasu na konfigurację (czyli zrobienie informatyka)...

Sprzedawcy są po to, aby ludzie uwierzyli, że to jest cudowne rozwiązanie i że wszystko działa dobrze, tak jak na ich demo.

A także sprzedawać utrzymanie, wiedząc, że teraz błędy zgłaszane w ciągu roku nie są nawet naprawiane "rok+x",

Dawno minęły czasy, kiedy Solidworks SP5 oznaczał stabilność i produktywność BE, teraz nawet z SP5 użytkownicy coraz częściej działają jako beta-testerzy...

Solidworks zawiera już narzędzia do pracy z kilkoma osobami nad projektami, bez ePDM...

A także funkcje zmiany nazwy/przenoszenia bez utraty linków i bez narzędzi płatniczych innych firm...

Kilka pozytywnych punktów ePDM to dla mnie zaawansowane zarządzanie siecią/użytkownikami, prawa dostępu i przepływ pracy...

cała reszta ePDM = kosz na śmieci

Allouche.r Wysłałem Ci bardziej szczegółową wiadomość prywatną.

Na koniec musimy spojrzeć z perspektywy na liczbę użytkowników zarejestrowanych na tym forum i to tych naprawdę aktywnych.

Chciałbym mieć prawdziwe liczby, bo mimo tysięcy użytkowników, aktywnych jest zaledwie kilkudziesięciu...

1 polubienie

Witam

Jestem również jednym ze zwolenników EPDM ze wszystkich wyżej wymienionych powodów, nawet jeśli jasne jest, że istnieją problemy, z których niektóre ciągną się od lat, ale które oczywiście nie mają rozwiązań.

Przy zakupie EPDM jest on przedstawiany przez resellera jako cudowne rozwiązanie, a nawet jeśli konsultanci, którzy przyjeżdżają, aby wykonać montaż, oferują całą masę rozwiązań, nigdy nie jest idealny za pierwszym razem. Jest to element, który musi ewoluować w czasie, czasami wraz z własną metodą pracy.

Na przykład w moim przypadku, pomimo PDM założonego ponad 4 lata temu, teraz w naszej firmie poświęcam minimum około 1/2 miesiąca na wprowadzanie ulepszeń lub naprawianie problemów. Ale pierwsze 6 miesięcy było prawie jeden dzień w tygodniu.
Na szczęście w mojej poprzedniej pracy doświadczyłem już wdrożenia EPDM (miałem 2 razy szkolenie admina i nie jest tego za dużo), co pozwoliło mi aktywnie uczestniczyć we wdrożeniu i uniknąć powielania błędów, które widziałem w przeszłości.

Biorąc pod uwagę niektóre z problemów, o których pan wspomniał, uważam, że strona administracyjna została odsunięta na bok z powodu braku czasu lub zasobów.

4 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi.

Tak, uważam, że tworząc dobrze przemyślane przepływy, pozostając prostym i poświęcając czas na dobrą konfigurację + regularna administracja (tak bardzo czasochłonna), otrzymujesz użyteczny PDM.

Handlowcy powinni więc upierać się przy tym, że potrzebni są admini, którzy poświęcą na to czas (co w końcu robię).

Z drugiej strony, do tej pory w tym poście omówiliśmy wiele funkcji, ale niewiele błędów. Solidworks jest już bardzo, bardzo zabugowany, nie sądzę, aby ktokolwiek mógł temu zaprzeczyć, podobnie jak PDM (trochę mniej). W rezultacie obie słuchawki nadal nie są zbyt stabilne.

Myślę, że fakt, że dostarczamy narzędzie "Zabij proces Solidworks" i "Uruchom ponownie PDM" pokazuje, że tego potrzebujemy. Rzadkie są programy, które są dostarczane z narzędziami dla zabójców...

Wreszcie, niekompatybilność PDM z MyCADtools jest również dość udowodniona, ale nie jest oficjalna (np. kierownik projektu)

1 polubienie

Witam

Tak, uważam, że tworząc dobrze przemyślane przepływy, pozostając prostym i poświęcając czas na dobrą konfigurację + regularna administracja (tak bardzo czasochłonna), otrzymujesz użyteczny PDM. ==> to niezaprzeczalne i tak, jest to czasochłonne ...

Handlowcy powinni więc upierać się przy tym, że potrzebni są admini, którzy poświęcą na to czas (co w końcu robię). ==> Tak, ale jako argument komercyjny nie jest to zbyt przekonujące, z wyjątkiem tego, że celem sprzedawców jest sprzedaż ...

Z drugiej strony, do tej pory w tym poście omówiliśmy wiele funkcji, ale niewiele błędów. Solidworks jest już bardzo, bardzo zabugowany, nie sądzę, aby ktokolwiek mógł temu zaprzeczyć, podobnie jak PDM (trochę mniej). W rezultacie obie słuchawki nadal nie są zbyt stabilne. ==> Uh, nie do końca się z tym zgadzam, prawdopodobnie nie mamy tych samych ograniczeń i sposobów pracy, ale mam poczucie stabilności w Solidworks i Epdm ...

Myślę, że fakt, że dostarczamy narzędzie "Zabij proces Solidworks" i "Uruchom ponownie PDM" pokazuje, że tego potrzebujemy. Rzadkie są programy, które są dostarczane z narzędziami dla zabójców... ==> cóż, jeśli już widziałem stare oprogramowanie CAD, nad którym pracowałem, które było dostarczane z narzędziem o nazwie "sdkill.exe". A potem, o ile mi wiadomo, narzędzia "Zabij proces Solidworks" i "Uruchom ponownie PDM" nie są narzędziami dostarczanymi przez edytor Solidworks i Epdm i generalnie są tylko ulepszonymi narzędziami, które unikają otwierania menedżera zadań i wykonywania "końca zadania" w bieżącym procesie...

Wreszcie, niekompatybilność PDM z MyCADtools jest również dość udowodniona, ale nie jest oficjalna (np. kierownik projektu) ==> to nie od Epdm zależy, czy dostosuje się do narzędzi MyCadTools, ale odwrotnie (nie są to te same edytory) i najwyraźniej nie jest to wybór, który został dokonany na tych narzędziach, nawet jeśli niektóre z nich są kompatybilne, pod warunkiem, że wszystkie pliki do przetworzenia znajdują się w lokalnej pamięci podręcznej, narzędzia MyCadTools opierają się na interfejsach API Solidworks, ale nie na interfejsach API Epdm.

Pozdrowienia

3 polubienia