Witam
Dziękuję za odpowiedzi.
Myślę, że nie powinniśmy mylić funkcji oferowanych przez PDM z napotkanymi problemami.
Rzeczywiście, jeśli porównamy PDM do pracy z kilkoma osobami nad plikami w udziale sieciowym, to rzeczywiście niech żyje PDM.
W jaki sposób wykorzystujemy:
Jesteśmy biurem projektowym na 8 stanowiskach, pracujemy na dużych maszynach specjalnych, nawet kompletnych liniach produkcyjnych (ASM + 20 000 sztuk i wiele referencji zewnętrznych, kilku kreślarzy pracuje nad różnymi częściami tego samego projektu).
Przebieg pracy:
Pierwszy przepływ pracy został skonfigurowany przez Visiativ i miał robić wiele rzeczy (automatycznie generować pliki PDF i DXF), ale zadania psują się losowo, przepływ podąża za odniesieniami zewnętrznymi, więc gdy chcesz przejść przez rewizję części, przekazujesz wersję na części, z której czerpiesz odniesienie, a także na wszystkich elementach, które również rysują referencje.
Mianowicie, mamy BARDZO DOBRĄ znajomość Refs.Ext, żadnych opanowanych przez nas cyklicznych referencji i odniesień (wszystkie wskazują na jedną część, która zawiera np. tylko szkice), to nie nasza metoda powinna być kwestionowana. (Mogę się kłócić)
Ponieważ ten przepływ pracy był bardzo ciężki i niefunkcjonalny, sam go podjąłem, aby go uprościć. W rezultacie jest lepiej, zadania są OK, ale wydajności nadal nie ma.
Przykład napotkanych problemów:
- Czasami kończy się to wyciągiem tylko do odczytu
- Czasami jest napisane "wersja 0 została zmodyfikowana", gdy jesteśmy w wersji xxx, a wersja 0 nie istnieje
- Nie można wyewidencjonować lub zarchiwizować z kilku powodów:
--- Brakujące dane dla zestawienia komponentów
--- Plik nie jest unikalny, ale PDM nie mówi, który!! Zmuszony do ręcznych poszukiwań. Wynik, który łatwo tracimy 30min
- Korzystanie ze zdalnego pulpitu o niskiej przepustowości uniemożliwia korzystanie z PDM (nie jest powolne... po prostu to nie działa)
- Wersje i informacje w oprogramowaniu i Eksploratorze nie zawsze są spójne.
- Nie można archiwizować za pomocą eksploratora, jeśli oprogramowanie jest otwarte.
- Jeśli zarchiwizujemy lub dostaniemy się z otwartym SW na dużym ASM, SW otwiera części jedna po drugiej w nowym oknie, wraca do głównego przebudowanego ASM EVERYTHING, ponownie otwiera 2. część na 20 000, wraca do przebudowanego ASM ... Zrobiliśmy test, SW działa w pętli przez dobre pół dnia.
Najlepszą rzeczą do zrobienia jest zabicie go i zrobienie wszystkiego, co SW zamknął w eksploratorze, a następnie w końcu odpalenie SW.
- Komunikaty: "Uważaj, jesteś tylko do odczytu" są nie do zniesienia! i ciągle wraca
- Jeśli na przykład uruchomisz makro, które zamyka plik z zapisem lub bez, jeśli nie jesteś rozpakowany, za każdym razem prosi Cię o zarejestrowanie się w (logiczne?), więc w końcu nie możesz wykonać zadania wsadowego bez wyodrębnienia, a następnie anulowania ekstrakcji.
- Istnieje wiele błędów związanych z kartami, na przykład, jeśli 1. arkusz rysunku nie zawiera szablonu, karta się nie wypełnia
- Mamy go rozpakowany i tam Pouff plik jest rozpakowywany przez kolegę, ale na jego własnej stacji roboczej!! Zmuszony do zalogowania się na konto kolegi w celu zarchiwizowania, a następnie zmiany konta! Szalony!
-Nie można otworzyć dwóch różnych wersji w tym samym czasie!! Nie możesz więc porównywać wersji, chyba że utworzysz kopię drzewa z prefiksem lub gałęzią
....
Mogę bez problemu kontynuować listę błędów na 3 stronach i to wszystko w mojej głowie, mogę również odtworzyć te błędy na żądanie przy każdej instalacji SW+PDM
- Kierownik projektu NIE pracuje z PDM
- Inne narzędzia myCAD, takie jak integracja, nie działają dobrze z PDM
Sam wysłałem 100 zrzutów ekranu i filmów na visiativ + utworzenie 10 biletów...
Nasza konfiguracja:
Serwer Fujitsu z 2018 r. z:
Dysk Bi-Xeon 3 GHz 64 GB RAM 10 tys. obr./min w macierzy RAID
Stacja robocza: I7/I9 99xxxK lub Xeon od 3,70 GHz do 5,3 GHz z 64 GB pamięci RAM + Quadro P5000 i dysk twardy M2 NAND.
Monitor wydajności na serwerze i na stacjach roboczych prawie cały czas jest na poziomie poniżej 10%.
Wszystko jest w gigabicie na jednym przełączniku z serwerem, który ma również karty sieciowe w Teaming, aby jeszcze bardziej zwiększyć przepustowość...
Visiativ i inne firmy przeprowadziły audyt naszej instalacji i wszystko wydaje się być w porządku.
Nawet raz zainstalowałem wszystko ponownie z konsultantem z visiativ, wszystko przerobiliśmy, przejrzeliśmy wszystko grzebieniem o drobnych zębach i wynik jest zawsze taki sam.
Więc słyszę, że jesteś zadowolony, mówię sobie, że musimy szukać dalej, to może być mała głupia rzecz, która stwarza te wszystkie problemy.
Dziękujemy za Twoją opinię,
Rafael