Nie widzę wielu użytkowników TopSolid (Design) na tym forum, ale jest to niezbędne francuskie oprogramowanie w CAD. Oczywiście metodologia projektowania różni się od SW czy Catia, ale moim zdaniem ma większą elastyczność użytkowania niż SolidWorks, jego bezpośredni konkurent.
Witam
Prawdą jest, że TopSolid jest tak szybki jak SolidWorks i inne programy CAD do projektowania części (zwłaszcza wersja 2013!). Ale jest używany częściej niż w CAM, ponieważ jest kompatybilny z innym oprogramowaniem CAD, więc przyzwyczajamy się do przesyłania plików części.
Ze swojej strony moje biuro projektowe nie posiada maszyny sterowanej numerycznie. Dzięki temu nie musimy tworzyć naszych części za pomocą TopSolid Design.
Miłego dnia.
Witam
Prawdą jest, że pierwotnie w firmie Missler opracowywano głównie część do obróbki skrawaniem (TopCam). Ale TopSolid Design, który został pierwotnie opracowany przede wszystkim z myślą o potrzebach użytkowników TopCam, jest również całkowicie autonomiczny. Firma, w której pracuję ( http://www.geslin-sas.fr/ ) posiada MasterCam do części CAM. 95% moich badań odbywa się na TopSolid. Moim zdaniem, dzisiaj nie powinniśmy już czynić amalgamatu Topsolid równym obróbkom skrawaniem.
Miłego dnia
Prawdą jest, że TopSolid jest oprogramowaniem CAD/CAM składającym się z dwóch niezależnych części (Design i Cam). Część FAO jest znacznie lepiej znana, a nawyki pozostały. Rzeczywiście, kiedy uczysz się projektowania w szkole, nie używasz tego oprogramowania.
Miłego dnia
(Zajrzałem na stronę internetową Twojej firmy. Oprócz tego, że wygląda bardzo interesująco, sama strona robi ogromne wrażenie! )
Witam
Oczywiste jest, że TopSolid ma inną metodologię niż SoildWorks i Catia, ale w ich poprzedniej generacji produktu, V6. Mam podwykonawcę, który przesiadł się na swoją nową wersję V7 i teraz jesteśmy w tej samej filozofii co SW, Catia ProE i inni, ale z kilkuletnim opóźnieniem.
Dla mnie mocną stroną TopSolid jest CAM, ale także ich oprogramowanie CAD do drewna i form. Ale na razie moduły te nie zostały przeniesione do nowej wersji V7.
Więc domyślam się, że używasz V6, jeśli kiedykolwiek testujesz V7, chciałbym poznać Twoją opinię, aby porównać go z tym, co powiedzieli mi niektórzy z moich klientów i podwykonawców!
@+
Gdy za kilka lat przejdziemy na V7 (kiedy przejście będzie "nieuniknione"). Podzielę się z Wami moimi wrażeniami.
Witam
Osobiście używałem TS (V6 i wcześniejsze) przez około 8 lat, jako pracownik.
Kiedy rozpocząłem własną działalność gospodarczą jako podwykonawca BE méca (sarl Becom-d: http://www.becom-d.fr/), oczywiście przetestowałem SW (znacznie bardziej rozpowszechnione niż jego daleki kuzyn...) i muszę powiedzieć, że bardzo szybko do niego dołączyłem:
-O wiele bardziej przyjazny dla użytkownika.
-Szybki do nauczenia.
-Więcej możliwości (SW premium)... itd...
Krótko mówiąc, nie oczerniając TS, który pozostaje potężnym oprogramowaniem, jestem znacznie bardziej wydajny podczas moich prac rozwojowych z SW niż z TS i nie żałuję, że zmieniłem platformę, ze wszystkim, co następuje (licencja, szkolenie, nowe uzasadnienie... itd...).
Pozdrowienia.
NSSF.
Witam kontakt3,
Jest dokładnie na odwrót, zaczynałem na SolidWork jako student, potem pod Catia V5, która jest ultra wydajna, ale nie przystosowana do małych firm i kiedy przyjechałem jako pracownik tu Przesiadłem się na TopSolid V6 "na siłę". I uważam, że jest o wiele brzydszy, ale o wiele wygodniejszy do wykorzystania na potrzeby biznesowe.
Witam
Trzeba porównać to, co jest porównywalne, V6 został wyprodukowany w 98... Trzeba go porównać do solidworks z tego samego roku...
Nowości są siedmioosobowe i tam pod względem projektu / użyteczności / funkcji jest warte solidworks. Ergonomia, nie mówmy o tym (menu kontekstowe, design na miejscu, zintegrowany PDM, zarządzanie indeksami itp.
Jeśli chodzi o część CAM, nie jest ona obowiązkowa i nie stanowi kryterium wyboru topsolid, z wyjątkiem przypadków kompletnego łańcucha cyfrowego.
Od około dziesięciu lat jestem najlepszym, solidnym użytkownikiem.
Najpierw w V6, teraz w V7. Prawdą jest, że prezentacja V6 była trudna w obsłudze dla niewprawnego użytkownika. (na przykład studenci odbywający praktyki). Właśnie przeprowadziliśmy migrację do TOPSOLID V7, a więc szkolenie naszego biura projektowego w naszej siedzibie. W grupie było 2 młodych ludzi, 1 student inżynierii i 20-letni kolega, który nigdy nie zajmował się projektowaniem 3D..... Ci 2 chłopcy od razu zrozumieli ten interfejs, który jest super intuicyjny.
Nasza firma przeprowadziła migrację do PDM i do nowego, super intuicyjnego interfejsu.
Cze wszystkim
Korzystam z tego oprogramowania od prawie 4 lat i uważam, że jest ono bardzo wydajne i łatwe w użyciu.