Witam
Generowanie złożeń kilku tysięcy komponentów na Solidworks (zautomatyzowane maszyny montażowe ),
Od 2016 roku korzystam ze stacji roboczej HP Z240 (od 2019 roku wyposażonej w kartę graficzną P4000)
Jaki typ stacji roboczej byłby najbardziej wydajny do tego typu zastosowań w 2021 roku?
Jakiego zysku mogę się spodziewać (szybkość obliczeń, redukcja awarii...)
Philippe
Witam
Nie podajesz nam procesora i pamięci RAM, wersji oprogramowania, czy pracujesz lokalnie, czy w sieci z PDM lub bez.
Te parametry również mają znaczący wpływ.
4 polubienia
Witaj @philippe.godec
Jako podstawę można zapoznać się z zaleceniami firmy Dassault
https://www.solidworks.com/fr/support/system-requirements
Możemy dodać, że w przypadku dużych kompleksów poczyniono bardzo duży postęp w stosunku do 2019 roku, ale zwłaszcza w 2021 roku i możemy mieć nadzieję również na rok 2022.
Nie powinieneś zbytnio skupiać się na karcie graficznej, która jest bardzo mało używana, jeśli spojrzysz na jej zastosowanie.
Można wiele zyskać, biorąc pod uwagę wszystkie zalecenia SW, a także zalecenia naszych kolegów na tym forum dotyczące zarządzania dużymi kompleksami.
Pozdrowienia
JUŻ WKRÓTCE ! Zarządzanie dużymi osiedlami mieszkaniowymi pod SW w 12 tomach ;-)
2 polubienia
Witam
Dziękuję za odpowiedzi
Procesor to Intel Xeon CPU E3-1270 v5 3.60CHz 4 Core
16 GB pamięci RAM
Nasza grupa narzuca nam SW2018
Pracujemy w sieci bez PDM
Pozdrowienia
"Sieć bez EPDM" to jest to, co również mamy i jest to oczywiście źródło spowolnienia, gdy tylko kilku z nas pracuje nad tym samym projektem.
3 polubienia
W rzeczywistości pracujemy sami nad osobnymi projektami (kilka problemów z udostępnianiem plików)
Po całkowitym załadowaniu zestawu przełączanie między oknami jest powolne, generowanie BOM zajmuje dużo czasu...
Wyobrażałem sobie, że wynikało to z braku mocy maszyny (procesor, pamięć RAM, karta graficzna...)
Kiedy słyszę "duży montaż" i "CAD", przychodzi mi na myśl CATIA .
Bez powodzenia...