Jakie oprogramowanie CAD wybrać?

Witam

Obecnie jestem technikiem metodyki, poszukuję oprogramowania CAD do wykonywania powierzonych mi zadań. Obecnie korzystam z komputera mojego kolegi, który potrzebuje go regularnie, który korzysta z TopSolid V6. Aby już mu nie przeszkadzać i móc pracować z mojego komputera, firma i ja chcielibyśmy zakupić nową licencję na oprogramowanie CAD. Najlepiej bym zrobił gdybym korzystał z tego samego oprogramowania co mój kolega, ale niestety nie wiem jak z niego korzystać. W trakcie roku szkolnego nauczyłem się korzystać z Catia V5, Solidworks i CREO3 i chciałbym mieć podobne oprogramowanie, które pozwala mi wykonywać następujące czynności:

• Stwórz pokój.
  • Zmontuj części.
  • Rysowanie części i zespołów.
  • Łatwy eksport części i zespołów do formatu PDF 3D.

Jak widać, nie potrzebuję wielu funkcji programowych, więc szukam czegoś łatwego w obsłudze lub porównywalnego z SolidWorks, Catia czy CREO, co pozwoli mi wykonać opisane czynności, jak najtaniej i w miarę możliwości bez konieczności szkolenia.

Dziękuję za odpowiedzi.

Biorąc pod uwagę problemy z kompatybilnością między oprogramowaniem, jeśli Topsolid jest odpowiedni, nie widzę powodu, aby zmieniać. Z biznesowego punktu widzenia lepiej byłoby, gdybyś odbył szkolenie Topsolid.

W tanich wydaje mi się, że jest Zw3d, który został wydany jakiś czas temu, ale nie testowałem. Ale będziesz musiał sam się wyszkolić, więc patrz wyżej.

W przeciwnym razie, skoro znasz oprogramowanie, pozostań z nim, może ono ewentualnie uzupełnić Topsolid, jeśli potrzebujesz dokonać wymiany ze swoimi klientami.

9 polubień

Ze swojej strony powiedziałbym, aby pozostać przy oprogramowaniu CAD, które jest już na miejscu w firmie, w przeciwnym razie szybko zrobi się bałagan :/

5 polubień

Kiedy przyszedłem do mojej obecnej firmy, rysownik, który przechodził na emeryturę, pracował nad TopSolid. Ze swojej strony rozpocząłem pracę nad Solidworks. Wymiana plików naprawdę nie była łatwa, mogliśmy tylko przejść przez kompatybilne pliki, takie jak kroki.
Do dziś trudności są odczuwalne, gdy muszę modyfikować części, które zostały utworzone na TopSolid.

Więc jeśli masz taką możliwość, spróbuj zamiast tego odbyć szkolenie z TopSolid. Z tego, co widziałem, nie wygląda na skomplikowany w użyciu.

4 polubienia

Pozostań przy Topsolid.

Dzięki kilku godzinom wyjaśnień od kolegi i odrobinie praktyki osiągniesz swój cel.

Zacząłem od Topsolid V5 w mojej starej firmie. Wystarczyło mi około dziesięciu godzin, aby się z tym uporać.

Kiedy przeszedłem na Solidworks (staż przekwalifikowy), nie zajęło mi więcej czasu, aby przystosować się do podstawowych funkcji.

1 polubienie

@nathalie_1:

Do wymiany między Topsolid i Solidworks używany jest parasolid, a nie Step.

To jest rdzeń 2 programów.

Nadal są to martwe ciała stałe, ale jest to format czysto wolumetryczny

4 polubienia

Pascal: Problem polega na tym, że nie mamy już dostępu do TopSolid (projektanta już tam nie ma, a jego stacja robocza jest dostępna przez VPN, więc połączenie jest zdecydowanie za wolne i ostatni punkt nie wiem wystarczająco dużo o oprogramowaniu), a kroki są już wykonane, ponieważ oddajemy je naszym dostawcom na produkcję naszych części.

Zgadzam się, że zmiana oprogramowania to szybki bałagan przy konwersji i modyfikacji plików. Radziłbym tego unikać. 

To powiedziawszy, Solidworks jest znacznie bardziej rozpowszechniony i stwarza znacznie mniej problemów podczas komunikacji z klientami/dostawcami. 

1 polubienie

Witam

Myślę, że podobnie jak inni, pozostań na Topsolid. Myślę jednak, że przed podjęciem decyzji rozsądniej byłoby wziąć pod uwagę cenę licencji, bo już Catia odpadłaby z wyścigu.