Jakiego oprogramowania CAM używasz?

Witam

Chciałbym poznać opinie osób, które idealnie korzystają z oprogramowania CAM dla SolidWorks i co o tym sądzą?

Obecnie otrzymałem tylko dwie oferty między VisualCam a CAMWorks, a różnica w cenie wynosi 1 za 3, co wydaje mi się ogromne, więc jest uzasadnione?

1 polubienie

Witam, jakiś czas temu miałem okazję korzystać z HSMWorks. Pamiętam natomiast, że jest bardzo łatwy w użyciu i niezwykle skuteczny. Konfiguracja narzędzi, opcji ścieżki narzędzia i rozmiaru zapasów jest naprawdę prosta. 

Możesz pobrać wersję próbną lub wersję ekspresową, która umożliwia tylko frezowanie 2 i 2,5 osiowe. Ale to już daje wyobrażenie. Co do ceny to nie mam pojęcia.

2 polubienia

Witam

Miałem okazję wybrać oprogramowanie 2 CAM.

Zdecydowaliśmy się na CAM oddzielony od CAD, ponieważ to młynarz tworzy swój program i zarządza swoją maszyną i narzędziami.

10/12 lat temu wybraliśmy WorkNC bez konserwacji (więc bez ewolucji)

3 lata temu odnowiliśmy CAM i przeszliśmy na Powermill.

Jeśli chodzi o ceny, trzeba zwrócić uwagę na pakiet. Co jest wliczone w cenę?

Więc musisz też widzieć zgodnie ze swoimi potrzebami.

Jeśli zdecydujesz się na licencję z obróbką 5-osiową, będzie to znacznie droższe.

W zależności od wydawcy możesz mieć lżejsze wersje, z ograniczoną liczbą powierzchni na częściach lub warstwami niedostępnymi w wykończeniu.

Możesz także mieć wariacje na temat pozostałych materiałów.

Czy post-pro są zawarte w ofercie?

S.B

4 polubienia

Witam

w mojej poprzedniej firmie zajmowałem się  tokarką Cao , frezowaniem, elektroerozją drutową. mieliśmy Topsolid i Topcam, który dla mnie był bardzo dobry. Jest też Delcam .
Niech Moc będzie z wami.

4 polubienia

@OBI sieci WAN,

Delcam to oprogramowanie Powermill.

Zostały one przejęte i są teraz częścią grupy Autodesk.

1 polubienie

@s.b

Dziękuję za informację, bo teraz nie jestem już maszynistą, zmieniłem pracę.

Niech Moc będzie z wami.

Witam

Szukałem również informacji o oprogramowaniu CAM, więc przetestowałem i natknąłem się na całkiem sporo. Czy możesz mi powiedzieć, czego oczekujesz od tego oprogramowania (autonomia, ergonomia, koszty, optymalizacja itp.), aby spróbować jak najlepiej się zorientować?

1 polubienie

Dziękuję Yves.T, s.bOBI WAN i ludo.mai za opinie, szukam przede wszystkim oszczędności na kosztach podwykonawstwa przy realizacji tych programów :) 

Krótko mówiąc, potrzeba jest następująca: 3-osiowe rozwiązanie do realizacji powierzchni typu pachwinowego lub gładkiego jak najbardziej zintegrowanych z solidworks, które uwzględnia niepryzmatyczny półfabrykat (kucie)

W oprogramowaniu zintegrowanym z Solidworks będziesz miał SolidCAM, HSMworks lub MasterCAM.

Na Twój użytek wybiorę HSM, który jest najtańszy (darmowy, jeśli weźmiesz  frezowanie 2,5 osi i moje wspomnienia są poprawne), ale który będzie mniej autonomiczny. Brak konieczności adaptacji obrabianego przedmiotu pomiędzy różnymi fazami obróbki. Brak rzeczywistej optymalizacji strategii obróbki. Z drugiej strony on robi robotę.

Najważniejszą rzeczą będzie wiedzieć, czy mają odpowiednie postprocesory do maszyn w Twoim warsztacie. Wiedząc, że nowe postprocesory są dodawane w dryblingach i drabach zgodnie z zapotrzebowaniem, w przeciwieństwie do SolidCAM i MasterCAM, które bezpośrednio poruszają dostosowany PP dla Ciebie.

3 polubienia

Witaj Mathieu

Cóż, uh! Co to ma wspólnego z pytaniem i tematem????

Od kilku dni otrzymujemy wiadomości spamowe ze złośliwymi linkami, więc lepiej spojrzeć dwa razy przed kliknięciem linków innych niż PRT i ASM

Stąd moje pytanie!

Pozdrowienia

2 polubienia