Na której stronie sprzedać licencję solidwork (aktualna konserwacja)

Witam

Chcę sprzedać standardową licencję SOLIDWORK z modułem symulacji standardowej. Która strona internetowa dobrze nadaje się do tego rodzaju ogłoszenia?  Jestem na bieżąco z konserwacją i jest to całkowicie legalne, zmiana właściciela licencji i tak zostanie wykonana u resellera. (licencja zakupiona przed 2016 rokiem)

Dziękuję i życzę miłego dnia

Sebastian

Dobry wieczór

Nie wydaje mi się to możliwe, ponieważ jeśli firma chce tylko bezpłatnie przekazać swoją licencję, odbiorca jest zobowiązany do odkupienia licencji. To tak, jakby kupić nową licencję, a sprzedawca jest odpowiedzialny za te koszty swoją niesprzedawalną licencją.

Zakup licencji jest prawem do użytkowania, ale nie własnością. Jest to ruchomość, a nie nieruchomość z punktu widzenia rachunkowości.

Pozdrowienia

1 polubienie

@Zozo_mp

Możliwe jest sprzedanie swojej licencji, ale aby być atrakcyjnym, jesteś zmuszony stracić pióra.

Utrzymanie w nim jest prawem do aktualizacji wersji, więc po zakończeniu przeniesienia umowy do kupującego należy kontynuacja.

@futurflight standard nie jest wiele wart do odsprzedaży... Chciałem rozstać się z Premium, a oferty wykupu były tak absurdalne, że się poddałem.

1 polubienie

@Gérald-FCA

Musimy wczuć się w kontekst nowych warunków sprzedaży od 2016 lub 2017 roku.

To trochę niezdarne rozwiązanie, ponieważ na zawsze pozostaniesz prawdziwym właścicielem licencji. Twój nieoficjalny nabywca zapłaci za licencję w Twoim imieniu w określony sposób, ale nigdy nie będzie posiadał prawa do jej używania.

Jestem pewien - o ile sprzedawca Dassault mi nie zaprzeczy - tego, co mówię.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Tak, rzeczywiście, od tego czasu nie jest to już możliwe od 2016 roku, ale moja umowa sprzedaży jest z grudnia 2015 roku (i to też był argument sprzedawcy w tamtym czasie, więc mogę dobrze sprzedać oprogramowanie) to jasne.

Jeśli chodzi o gubienie piór, nie używanie go, jeśli sprzedam go za 50% nowej wartości, to jest to dla mnie interesujące.  Oczywiście wolę zatrzymać licencję, jeśli zaoferują mi 2000 lub 3000 euro, ale za 5000 do 6000 (symulacja Solidworks Standard + Standard, musiałem zapłacić mniej więcej  11000 około) i nadal aktualna konserwacja (około 3000 euro/rok) jest ciekawie.

Znajdę swoją umowę i udostępnię tekst na stronie

Miłego dnia

Sebastian

2 polubienia