Dobry wieczór!!
W rzeczywistości mam już mały tablet graficzny XP-Pen Star03 (zapłaciłem za niego 60 euro i jestem z niego w pełni zadowolony), ale nie ma on wbudowanego ekranu, więc rysowanie jest przykre, w ogóle nie mogę tego zrobić. Albo patrzę na tablet, ale nie widzę, co robię, albo patrzę na ekran, ale też nie widzę, co robię. Jedynym wyjściem byłoby mieć zeza, ale ja go nie mam. Więc nigdy tak naprawdę z tym nie rysowałem i nie sprawia, że mam na to ochotę.
Chciałbym więc zwrócić się do tabletu graficznego z ekranem, a nawet rysować bezpośrednio na klasycznym tablecie z dobrym oprogramowaniem, takim jak Sketchbook.
Znalazłem wacom cintiq 13HD i XP-Pen Artist 16 Pro ( https://www.xp-pen.fr/goods/show/id/265.html ), ale nie wiem, który wybrać. Dokonałem wielu porównań między markami i szczerze mówiąc, nie możemy powiedzieć, że Wacom szczerze wyprzedza XP-Pen.
Wacom to najlepsza marka tabletów graficznych. Przynajmniej technologicznie wyprzedzają konkurencję. Tyle, że kosztuje nerkę.
Rysik XP-Pen zadowoli 95% ludzi, a ponadto wprowadza się w gatunek 13 HD, z Artist 15.6, Artist 22E Pro, podobnym projektem, ale inną ceną i znacznie większym ekranem!
XP-Pen Artist 16 Pro: (8192 poziomy nacisku, 1,920 x 1,080 wysoka rozdzielczość, 15,6", 8 ExpressKeys, 538 EUR)
Wacom Cintiq 13HD: (2048 poziomów nacisku, 1,920 x 1,080 wysoka rozdzielczość, 13,3",,4 skrótu,900 EUR).
Cześć chłopaki, co polecacie jako tablet graficzny ?
xp-pen-artist16-pro.jpg