Jaka jest różnica między gładką bazą a dodaną o podstawie granicznej?

Witam

Mam małe pytanie, aktualizuję swój kurs solidworks i natknąłem się na nową funkcję, która nie istnieje w wersji 2008

i tak jestem zakłopotany, ponieważ nie mogę uzyskać różnicy między 2 poniższymi funkcjami

Szef/ Gładka podstawa

Bossage/ Granica bazowa

Czy ktoś będzie w stanie mnie oświecić w tej sprawie?

Załączam screen, który zrobiłem na 2 częściach, które mają identyczne szkice, i używając 2 funkcji otrzymuję ten sam wynik :x

Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi

bossage_lisse_frontiere.jpg
1 polubienie

Witam

A priori żadne, z wyjątkiem tego, że jeden jest używany w objętości, a drugi w powierzchni. (jeśli dobrze zrozumiałem, jeden z nich nie potrzebuje zamkniętego konspektu do działania). 

Zobacz  linki: 

http://www.forum-cao.fr/viewtopic.php?f=7&t=456

Mam nadzieję, że ci pomogłem.

Bastien

Witam

Funkcje Wygładzone i Obwiednia są dostępne zarówno w wersji powierzchniowej, jak i objętościowej!

Funkcja Wygładzone umożliwia tworzenie objętości lub powierzchni z wielu przekrojów, a funkcja Obwiednia umożliwia tworzenie objętości lub powierzchni z wielu przekrojów i kilku ścieżek kierunkowych!

Zasadniczo obramowanie to świetna funkcja skanowania....

Dodatkowo możliwe jest sterowanie skrzyżowaniami z sąsiednimi powierzchniami!

Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno, w przeciwnym razie mogę podać przykład!

@+

1 polubienie

Cześć

tak, mały przykład mi pomoże, pozwoli mi zobaczyć, jak jego funkcja :)

bo jak widać na moim przykładzie nie udało mi się zrobić  :x

(Zrozumiałem różnicę między 2, ale brakuje mi tylko przykładu :) )

Z góry dziękuję :)

Witam

A oto obraz!

Po lewej stronie znajduje się funkcja Wygładzona uzyskana przy użyciu tylko dwóch szkiców (górnego i dolnego), funkcja jest uzyskiwana przez przeciągnięcie linii między nimi.

Po prawej stronie funkcja Border uzyskana z tymi samymi dwoma szkicami (górnym i dolnym) w kierunku 1 i 4 innymi szkicami (linie, łuk itp.) w kierunku 2 w celu zdefiniowania połączenia między dwoma poprzednimi szkicami!

@+

lissage_frontiere.jpg
1 polubienie

Cześć

Dziękuję bardzo :)

Będę mógł spróbować w domu i ukończyć moje krótkie solidworks

Żeby ich zainteresować, może dacie mi jakąś radę ;) czy to zainteresuje kogoś :)

http://centor.ch/Cours_Noir_0110101909/Index.html