Jaką reprezentację należy zastosować do szkieletu (CATIA)?

Cze wszystkim

Po moim poprzednim poście, w którym wyjaśniono mój projekt ( http://www.lynkoa.com/forum/3d/faire-une-conception-squelette-catia ), poradził mi, abym podzielił moje różne pytania, które tutaj zadaję.

A oto moje czwarte  pytanie:

Czy tworząc szkielet, powinniśmy starać się odwzorować obiekt tak wiernie, jak to tylko możliwe, czy tylko z grubsza? (Na przykład, dla skrzydła, czy powinniśmy już reprezentować jego krzywą, którą wszyscy znają, czy możemy po prostu zrobić linię? Przykład 2: Czy musimy przedstawić kadłub za pomocą 2 okręgów, aby pokazać, że mamy ścianę, czy wystarczy pojedynczy okrąg, czy tylko linia do przedstawienia?)

Z góry dziękuję za odpowiedź i za poświęcony czas.

Pozdrowienia

Ju"

u podstawy szkieletu

Tworzysz za pomocą aplikacji Origin

plany, linie, punkty

co pozwoli Ci stworzyć te różne korpusy na wcześniej stworzonym basie

wszystkie oczywiście z ich imionami własnymi, aby udało się je odnaleźć ;-)

i mieć możliwość ich modyfikacji lub zmiany konfiguracji

@+ ;-))

Musimy znaleźć właściwą równowagę między wydajnością (prostotą) a zrozumieniem szkieletu.

Szkielet, który jest zbyt uproszczony (same kropki) będzie trudniejszy do zinterpretowania (tylko ich nazwy będą w stanie poinformować o wpływie ich modyfikacji).

Szkielet L'aile.

Pytanie, które należy zadać, brzmi: czy krzywa jest przydatna dla innych komponentów innych niż skrzydło CATPart?

Jeśli krzywa jest przydatna tylko dla skrzydła CATPart, nie jest przydatna w szkielecie, w mgnieniu oka byłyby to raczej punkty orientacyjne lub wskazówki zawarte w szkielecie i skopiowane z linkiem w skrzydle CATPart.

Ale jak powiedziałem, szkielet może być łatwiejszy do odczytania, jeśli elementy pozwalają wyobrazić sobie skrzydło.

1 polubienie