Czym jest masowy udział w badaniu częstotliwości?

Moje pytanie dotyczy badań częstotliwości.

W Pomocy Solidworks jest napisane: "Współczynniki udziału masy są ważne, ponieważ pomagają określić, jak dobrze obliczone mody są odpowiednie do rozwiązywania problemów związanych z ruchem podstawowym. Większość przepisów wymaga, aby co najmniej 80 % masy układu poruszało się we wskazanych kierunkach."

Nie rozumiem jednak jego znaczenia, co się stanie, jeśli mam procent poniżej 80%, co to fizycznie oznacza dla systemu? 

Czy możesz mnie oświecić? 

Witam

Może jest trochę za późno, aby Ci odpowiedzieć:

Jeśli masz procent mniejszy niż 80% w danym kierunku (powiedzmy X), gdy jest to kierunek, dla którego narzuciłeś wzbudzenie, oznacza to, że liczba badanych częstotliwości nie jest wystarczająca. Innymi słowy, możesz przegapić pewne częstotliwości rezonansowe, które mogą spowodować uszkodzenie Twojej struktury. A wyniki uzyskane w zakresie ograniczeń, przemieszczeń... itd., nie będą wystarczająco reprezentatywne, aby można je było wykorzystać. W związku z tym konieczne jest zwiększenie liczby częstotliwości, które mają być badane do czasu przekroczenia tego referencyjnego odsetka (80% - lub 90% w niektórych obszarach)

1 polubienie