Mam szybkie pytanie do użytkowników programów Inventor i Autocad.
Klient poprosił mnie o dostarczenie mu planów w formacie dwg z kilku ich części.
Nie znając w ogóle autocada, zrobiłem całe 3d na inventorze, zrobiłem plany w formacie idw a następnie wyeksportowałem je w dwg (tak czytelne z autocada)
Problem polega na tym, że klient chciał również mieć możliwość przetwarzania dokumentu i modyfikowania wymiarów bezpośrednio na pliku planu, co jest niemożliwe, gdy plan został wykonany z ...
Aby móc sfinalizować tę transakcję, jestem zmuszony nauczyć się korzystać z Autocada i przerobić wszystko od nowa! Półtora tygodnia pracy w dupie!
Więc jeśli ktoś ma cudowne rozwiązanie, aby plan był edytowalny z idw, byłoby to dla mnie niezwykle przydatne!
Z góry dziękuję za odpowiedzi i życzę miłego dnia!
Nie jestem ekspertem od Inventora, a tym bardziej ekspertem od AutoCad, ale dla mnie , gdy tylko rysunek zostanie zapisany w formacie DWG lub innym, nie ma już połączenia z 3D, więc plan można modyfikować w Autocad lub Draftsight.
Powtarzam, nie jestem ekspertem Autodesk, więc może istnieć opcja, która sprawi, że plik DWG pozostanie połączony z plikiem idw, a tym samym oau 3d!
Rzeczywiście, link znika (używam obu programów), co wydaje mi się normalne, ponieważ idw zależy tylko od modelu 3D.
Przychodzi mi do głowy tylko jedno rozwiązanie Twojego problemu: pozwól swojemu klientowi powiedzieć, jakie zmiany chce wprowadzić (modyfikując wymiary na dwg, co jest możliwe w odpowiednich wersjach Autocada), następnie modyfikujesz swój zespół 3D, a idw zostanie automatycznie zmodyfikowane. Następnie ponownie wyeksportuj do dwg aż do ostatecznej wersji.
Problemem może być również to, że Twój klient uważa, że zmiana wartości wyceny na . DWG zmieni kształt części, podczas gdy w programie AutoCAD musisz przesunąć krawędzie, aby zobaczyć, jak wymiar zmienia się automatycznie.
Jest to przeciwieństwo 3D, gdzie zmiana wartości ceny zmienia część.
Wydaje mi się, że mój klient chce zmodyfikować plany (wymiary i rysunek), ale otwierając pliki w autocad, nie ma żadnych powiązań na krawędziach i wymiarów nie można zmienić...
Z drugiej strony, jeśli otworzę go w Inventor, mogę wszystko przetworzyć!
Nie sądzę, żeby to był problem z wersją, obie są z 2010 roku
Właściwie, aby być prostszym, kiedy konwertuję idw na dwg, w autocad, tło planu jest białe, a część i wymiary są czarne.
Musiałbym być w stanie przekonwertować idws tak, że mam czarne tło i wymiary w kolorach (żółty, czerwony, zielony, ...) jak podczas tworzenia dwg z autocada (co jest jak tworzenie kilku warstw myślę; nie wiem nic o autocad! )
Dziękuję za odpowiedź, potwierdza ona to, co myślałem.
Jak napisano na wikihelp:
Jeśli dane są tworzoneza pomocąprogramu Inventorwpliku DWG,dane można edytowaćtylkowprogramie Inventor. Jeśli dane są tworzoneza pomocąprogramu AutoCADwpliku DWG,dane można edytowaćtylkowprogramie AutoCAD
W związku z tym niemożliwe jest przetwarzanie moich plików utworzonych z programu Inventor w programie Autocad ...
Mogę zacząć wszystko od nowa! nie jest świetnie, ale przynajmniej jestem naprawiony...
Dla mnie jest nie do pomyślenia, że Inventor nie może zrobić DWG czytelnego przez Autocada, ja to zrobiłem z SolidWorks, koledzy robią to z TopSolid lub Pro/Eng, więc nie widzę powodu, dla którego nie miałoby to być wykonalne z Inventorem.
Myślę, że musisz być w stanie "eksportować" do DWG w sposób, który naprawdę zrywa połączenie z programem Inventor!
Cóż, tak, plik DWG utworzony w programie Inventor jest rzeczywiście funkcjonalny w Autodesk, ale najwyraźniej nie ma sposobu, aby uczynić go przetwarzalnym ...
Następnie konieczne jest zapisanie pliku w typie *.dwg (ale dwg autocad), ponieważ istnieje również dwg Inventor, którego nie można używać w programie Autocad. Wybierz więc pliki DWG programu AutoCAD.
Świetna, twoja technika, w rzeczywistości zapisywałem jako, ale nie "kopiuj jako" i nie umieściło mnie to w formacie autocad.
Znalazłem inną sztuczkę, w przeciwnym razie musiałem otworzyć wynalazcę dwg i kliknąć prawym przyciskiem myszy zakładkę liścia na dole i przekonwertować na obiekt. Następnie trzeba rozbić całość i ułożyć linie w kolorze...
Ale twoja sztuczka jest jeszcze lepsza, teraz działa, nikel, dziękuję bardzo!