Witam, dobry wieczór
Obecnie jestem w trakcie szkolenia CAD/CAM i mam za sobą 240 godzin solidworks..... 3D, montaż, blacha, spawane mechanicznie, napawanie......
W ramach szkolenia muszę poświęcić 1 miesiąc (w sierpniu) na realizację projektu od A do Z.
Mamy wybór naszego projektu, ale jest tylko kilka kryteriów, których należy przestrzegać.......
W projekcie musi znajdować się co najmniej 100 sztuk..... Wiedząc, że śruba lub nakrętka jest częścią :) oczywiście nie mam zamiaru robić 90 ;)
W moich asamblażach musi być ruch (lub ruchy).
Jeśli jest obróbka blachy, to jest to plus, ale nie jest to konieczne.
Mamy kilka opcji:
Albo zacznij od projektu zgodnie z planem i przerób go od nowa (oczywiście jest to najmniej oceniane)
Lub zacznij od konkretnego projektu i prawdziwego przedmiotu, który można wykorzystać jako podstawę do pracy (przykład: piła łańcuchowa.... Rozbijamy go, badamy części i przerysowujemy je)
Albo stworzyć złożoną kreację, wynalazek, kreatywny projekt...... Wynalaź maszynę, twórz ruchy, używaj znanych profili, przedmiotów codziennego użytku (cylinder, wyłącznik krańcowy itp.)
Osobiście myślałem o odtworzeniu samolotu sterowanego radiowo pod względem konstrukcji, z momentem obrotowym, żebrami, elementami sterującymi, chowanym sprzętem, ruchem lotek itp...... Projekt został jednak odrzucony, ponieważ był zbyt prosty.....
Mam trochę problemów ze znalezieniem oryginalnego projektu, wiedząc, że moim priorytetem byłoby rozpoczęcie od konkretnego obiektu, który mógłbym rozsadzić i przerysować, biorąc wymiary i inne szczegóły....
Ideałem byłoby posiadanie obiektu, maszyny, koncepcji z możliwym wybuchem planu do znalezienia...
Macie dla mnie jakieś pomysły......