Co należy zrobić w projekcie SOLIDWORKS (szkolenie)

Witam, dobry wieczór

Obecnie jestem w trakcie szkolenia CAD/CAM i mam za sobą 240 godzin solidworks..... 3D, montaż, blacha, spawane mechanicznie, napawanie......

W ramach szkolenia muszę poświęcić 1 miesiąc (w sierpniu) na realizację projektu od A do Z.

Mamy wybór naszego projektu, ale jest tylko kilka kryteriów, których należy przestrzegać.......

W projekcie musi znajdować się co najmniej 100 sztuk..... Wiedząc, że śruba lub nakrętka jest częścią :) oczywiście nie mam zamiaru robić 90 ;)

W moich asamblażach musi być ruch (lub ruchy).

Jeśli jest obróbka blachy, to jest to plus, ale nie jest to konieczne.

Mamy kilka opcji: 

Albo zacznij od projektu zgodnie z planem i przerób go od nowa (oczywiście jest to najmniej oceniane)

Lub zacznij od konkretnego projektu i prawdziwego przedmiotu, który można wykorzystać jako podstawę do pracy (przykład: piła łańcuchowa.... Rozbijamy go, badamy części i przerysowujemy je)

Résultat de recherche d'images pour "eclaté d'une tronconneuse"

Albo stworzyć złożoną kreację, wynalazek, kreatywny projekt...... Wynalaź maszynę, twórz ruchy, używaj znanych profili, przedmiotów codziennego użytku (cylinder, wyłącznik krańcowy itp.)

Osobiście myślałem o odtworzeniu samolotu sterowanego radiowo pod względem konstrukcji, z momentem obrotowym, żebrami, elementami sterującymi, chowanym sprzętem, ruchem lotek itp...... Projekt został jednak odrzucony, ponieważ był zbyt prosty.....

Mam trochę problemów ze znalezieniem oryginalnego projektu, wiedząc, że moim priorytetem byłoby rozpoczęcie od konkretnego obiektu, który mógłbym rozsadzić i przerysować, biorąc wymiary i inne szczegóły....

Ideałem byłoby posiadanie obiektu, maszyny, koncepcji z możliwym wybuchem planu do znalezienia...

Macie dla mnie jakieś pomysły......

1 polubienie

Dobry wieczór

Pomysł z piłą łańcuchową nie jest zły, ale myślę, że uznają go za zbyt prosty...

Jeśli jednak zaoferujesz im dość złożone badanie ruchu, będzie to plus. Możesz również zaprojektować formę do plastikowej części tej piły łańcuchowej.

Myślę, że najprostszym sposobem na rozpoczęcie projektu badawczego jest rozpoczęcie od obiektu, który wiesz, jak pracować.

Samolot sterowany radiowo też nie jest głupi, ale nie byle jaki samolot (samolot odrzutowy byłby świetny)

Dużą modą są maszyny CNC, może być coś, czego należy szukać w tym kierunku.

3 lub 5-osiowy system CNC do cięcia plazmowego/laserowego to już świetny projekt i może zaoferować części blaszane, ramy spawane mechanicznie, części mechaniczne, rury, koła łańcuchowe i zębatki, ... Możesz również wykonać badanie ruchu.

2 polubienia

uh samolot sterowany radiowo zbyt prosty???

Myślę, że nie możemy mieć tego samego pojęcia słowa »prosty« ^^"

Jeśli dla nich samolot jest zbyt prosty, myślę, że piła łańcuchowa też będzie

3 polubienia

@ magnustri powiedział:

Próba znalezienia projektu związanego z ekologią, oszczędzaniem energii

Jest to bardzo obiecujące i wróży pewną filo, która jest bardzo wyraźna w środowisku edukacyjnym ;-)

@+ ;-)

2 polubienia

Witam

Jeśli jesteś ograniczony do 100 "udziałów", nie będziesz w stanie zaprojektować  linii w montażu.

To naprawdę będą cię ograniczać. chyba, że wszystko robisz z klejonego plastiku.

Podobnie jak gt22,  sektor ekologiczny jest bardzo modny.

Jeśli siła wiatru jest nieco oczywista, spójrz na napędzające pływy.

Montaż powinien być ładny z odrobiną blachy, powierzchnia...

i dodaj do niego trochę symulacji fluidycznej.

"Utrzymuj ciśnienie"

1 polubienie