Przyłącze rurowe

Witam

Mam mały problem, pozwólcie, że wyjaśnię.

Jak to zrobić bardzo prosto, aby usunąć materiał na połączeniu 2 rurek. 

Powinienem użyć funkcji "mechanicznej", a nie "zamiatanej szefowej"

Z góry dziękuję

tuyauterie_pompe_10501_-_piece_2.jpg

Witam

Radzę zrobić 2 rozdzielnice (odznaczyć wyniki scalania dla 2. funkcji skanowania), a następnie wykonać funkcję "kombinowaną", wybierając opcję odejmowania.

Rom's

2 polubienia

Witam

Konieczne jest odtworzenie usuwania materiału z wewnętrznej średnicy przecinającej się rury na każdym skrzyżowaniu!

Lub przed przecięciem przecinającej się rury musisz użyć funkcji Stamping w trybie "material enl", a następnie usunąć nadmiar korpusu!

Jeśli rura pochodzi z biblioteki, możliwe jest również utworzenie "inteligentnego komponentu".

@+

1 polubienie

Witam

Najprostszym rozwiązaniem wydaje mi się stworzenie Szkicu na grubości walca, który musi przeciąć drugi, Przekształć wewnętrzny okrąg w jednostkę i wykonać Usuwanie Materiału na kolejną powierzchnię.

Zobacz załącznik

Pozdrowienia

Alan

00.jpg
2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi.

Problem polega na tym, że mam dziesiątki skrzyżowań i nie wyobrażam sobie, żebym robił akcję przez połączenie...

Przyjaźnie

Witam

Jeśli nie jest konieczne posiadanie oddzielnych ciał, możesz wykonać pełne wytłoczenia wszystkie połączone ze sobą, a następnie uzyskać funkcję powłoki. Dzięki temu wszystkie skrzyżowania będą dostępne za jednym zamachem...

Yann

5 polubień

Jeśli korzystałeś z funkcji spawania mechanicznego, możesz użyć funkcji regulacji/przedłużania

Cze wszystkim;

Jeśli chcesz później uprościć 2D, będziesz miał rację, korzystając z funkcji spawania mechanicznego, ponieważ zostanie ona rozpoznana na Twoim rysunku.

Funkcja spawania mechanicznego jest stworzona dla tego tupe projektu i szkoda byłoby z niej nie skorzystać!

A ponieważ jest to spawany mechanicznie, kilka rozwiązań, osobiście lubię pracować z rozłącznymi ciałami objętościowymi (jestem na Catii u podstawy, to to wyjaśnia) do tego wystarczy nie scalać wyników.

Następnie używam funkcji przecięć (przez większość czasu) lub funkcji łączenia (co oferuje 3 rodzaje wyników: dodawanie, odejmowanie lub przecięcie).

Możesz także użyć opcji dostosuj/rozszerz.

LUB ostatnie możliwości, ale które są mniej "profesjonalne":

* Podczas wytłaczania wyciągnij na następną powierzchnię

* lub utwórz małą bryłę między i odejmuj

* Lub wykonaj pełne wytłoczenia i użyj funkcji powłoki

Należy pamiętać, że efekt końcowy jest możliwy do osiągnięcia na tyle różnych sposobów, ilu jest użytkowników oprogramowania ;)

Ale celem jest posiadanie prostego, wydajnego, szybkiego i tak profesjonalnego projektu, jak to tylko możliwe.

Mam nadzieję, że moja odpowiedź przyniesie trochę wody na młyn CAD.

W razie potrzeby...  

Cédric.

3 polubienia

Witam

Mała obserwacja.

Jeśli musisz wykonać rury, dlaczego nie skorzystać z modułu routingu. Do tego jest stworzony.

Zarządza skrzyżowaniami, połączeniami, połączeniami .....

Krótko mówiąc, jest stworzony do projektowania rur!!

Jest to dostępne w wersji Premium oprogramowania.

Pozdrowienia

2 polubienia

FYI;

To, co Ci się spodoba, to to, że na końcu filmu podczas dynamicznego cięcia zobaczysz, że zmiana granicy jest automatyczna.

Informuj nas na bieżąco o wybranym rozwiązaniu.

http://www.youtube.com/watch?v=uSST3W0_Ojs

Cédric.

2 polubienia

Nie znałem funkcji "routing"...

Spróbuję i powiem Ci, czy wszystko jest w porządku!

Jeszcze raz dziękuję

Przyjaźnie