Skróty klawiaturowe

Witam

Chciałbym utworzyć skrót klawiaturowy, aby umieścić mój kawałek przede mną. Jestem na SW 2016.

Pozwólcie, że wyjaśnię: za pomocą ctrl+8 element zostanie ustawiony w taki sam sposób, w jaki go stworzyłem (powiedzmy w kierunku pionowym z płaszczyzną twarzy), z wyjątkiem tego, że chciałbym, aby kiedy obracam mój kawałek w określonym kierunku, element był umieszczany poziomo (jeśli jest bardziej pochylony w poziomie niż w pionie) i odwrotnie, ale bez bycia Ustaw oryginalny plan.

Nie wiem, czy byłem wystarczająco jasny w swoim wyjaśnieniu, jeśli będzie taka potrzeba, postaram się pokazać na zdjęciach to, co chcę.

Z góry dziękuję :) 

Jeśli chodzi o mnie, kiedyś byłem w stanie ustawić mój pionek za pomocą Ctrl+8, ale teraz minęło trochę czasu, odkąd nie mogłem już tego zrobić. Myślę, że musiałem mieć błąd, ponieważ nie mogłem ustawić swojego pokoju za pomocą Ctrl+8 (stąd moje pytanie, ponieważ doszedłem do momentu, że nie było to już możliwe z tym skrótem), a po zamknięciu i ponownym otwarciu działa po całym tym czasie...