Od kilku dni mam w biurze pracownika tymczasowego, który również pracuje nad Solidworks. Od kilku dni mam duże spowolnienie w Solidworks.
Doszliśmy więc do wniosku, że nasz serwer nie lubi, gdy nad nim razem pracujemy. Czy kiedykolwiek ci się to zdarzyło? Co zrobiłeś, aby to przezwyciężyć?
Pracujemy również razem, otwierając zestawy z serwera. Mamy też mocne spowolnienie. Z tego co udało mi się zauważyć nie jest to tak naprawdę związane z przeciążeniem serwera, przynajmniej u nas konsola administracyjna serwera nie wskazuje, że jest on szczególnie zajęty.
Doszedłem do wniosku, że solidworks nie lubi pracować w sieci... I nie mam zbyt wielu odpowiedzi, aby Ci pomóc, ponieważ wciąż szukam niezawodnego rozwiązania.
1. W każdym razie radzę zawsze korzystać z funkcji otwierania pliku i nie klikać dwukrotnie ani nie zmuszać pliku do kliknięcia w oknie oprogramowania.
2. Najlepiej używać ścieżki z adresem ip, a nie dysku sieciowego, np.:
- \\192.168.2.8\Biznes\Klient\Badanie
zamiast
- Z: klient\badanie
Jednym z rozwiązań byłoby użycie PDM , ale jest to drogie.
Tak niestety uważam, że przez miesiąc najłatwiej i czekać....
Osobiście mam wrażenie, że im dłużej to trwa, tym gorzej się robi!!
W domu mamy SW od dobrych piętnastu lat i mam wrażenie, że SW jest coraz cięższy. Oczywiście pojawiło się wiele nowych funkcji, ale kosztem wydajności wszystkich podstawowych funkcji.
Rzeczywiście, bez EPDM potrzebujesz dobrego serwera do wysyłania danych, a nawet przy dobrym serwerze czasami nie wystarczyodpowiedzieć, ponieważ zdarza się, że częściej dochodzi do awarii.
Masz rację, my serwer i nadal dość mocny, stacje robocze mają 3 tygodnie, co nie rozwiązało naszego problemu spowolnienia/awarii oprogramowania.
Myślę, że networking jest po prostu do unikania podczas pracy z oprogramowaniem. Kolejnym elementem, który może stanowić duży problem, jest analiza programu antywirusowego. Kiedy mieliśmy MSE (antywirus microsft), musieliśmy ustawić rozszerzenia oprogramowania na wyłączność, w przeciwnym razie oprogramowanie ciągle się zawieszało. Dzisiaj przeszliśmy na Kaspersky'ego, jest trochę za wcześnie na opinię, ale wydaje się, że trochę mniej jest pozostawiania aktywnych zabezpieczeń przez cały czas.
Edit: przy okazji, jeśli zadzwonisz do pomocy technicznej i powiesz im, że pracujesz w sieci.... Szybko odpowiemy, że nie jest to klasyczny schemat, który obsługuje Dassault i dlatego tak naprawdę nie mogą ci pomóc. Doradzimy Ci zainwestować w PDM .... które mają oczywiście w katalogu!!
Duży serwer w domu i około 10 licencji SW na serwerze i dość regularny crash, nawet jeśli znacznie bardziej stabilny niż wcześniej. Z drugiej strony, wystarczy otworzyć lokalnie, aby zobaczyć ogromną różnicę w szybkości realizacji, a zwłaszcza w stabilności.
No cóż, panowie, obawiam się, że nie mogę przyznać punktów żadnemu z was.
W końcu nie czułem się dobrze, zmuszając mojego menedżera do zakupu EPDM na 1 miesiąc. Zamierzam więc przeszukać opcje Solidworks => współpraca => aktywować środowisko wielu użytkowników, a następnie wszystkie opcje.
Tak naprawdę uważam, że opcja "sprawdź, czy pliki otwarte w trybie tylko do odczytu były modyfikowane przez innych użytkowników co XXmin" rozwiązuje dużą część problemów. Solidworks nie może już dokonywać przedwczesnych podróży do serwera, próbując oszczędzać na nic.
Wreszcie, w piątkowe popołudnie i dziś wczesnym rankiem, wydaje się, że działa dobrze i robi różnicę. Trzymam palce w głowie na przyszłość:)
W każdym razie dziękuję za wszystkie odpowiedzi i poświęcony czas
@PL: to pierwsza rzecz, którą zrobiłem, aby wysadzić przełączniki. W przypadku bliskości serwera jest to nieco mniej proste