Niewyjaśnione spowolnienie Solidworks/serwera

Witam.

Od kilku dni mam w biurze pracownika tymczasowego, który również pracuje nad Solidworks. Od kilku dni mam duże spowolnienie w Solidworks.

Doszliśmy więc do wniosku, że nasz serwer nie lubi, gdy nad nim razem pracujemy. Czy kiedykolwiek ci się to zdarzyło? Co zrobiłeś, aby to przezwyciężyć?

Myślę, że to PL tłumaczy, że bez EPDM, jak pracuje się z kilkoma osobami nad tym samym projektem to jest "normalne"

1 polubienie

Witam 

Pracujemy również razem, otwierając zestawy z serwera. Mamy też mocne spowolnienie. Z tego co udało mi się zauważyć nie jest to tak naprawdę związane z przeciążeniem serwera, przynajmniej u nas konsola administracyjna serwera nie wskazuje, że jest on szczególnie zajęty. 

Doszedłem do wniosku, że solidworks nie lubi pracować w sieci... I nie mam zbyt wielu odpowiedzi, aby Ci pomóc, ponieważ wciąż szukam niezawodnego rozwiązania.

1. W każdym razie radzę zawsze korzystać z funkcji otwierania pliku i nie klikać dwukrotnie ani nie zmuszać pliku do kliknięcia w oknie oprogramowania.

2. Najlepiej używać ścieżki z adresem ip, a nie dysku sieciowego, np.:

- \\192.168.2.8\Biznes\Klient\Badanie

zamiast

- Z: klient\badanie

Jednym z rozwiązań byłoby użycie PDM  , ale jest to drogie.

1 polubienie

Co masz na myśli mówiąc "PL"?

.... Zrozumiałem, trochę za szybko przeczytałem...

Rzeczywiście, jest drogi. Zwłaszcza, że to tylko na miesiąc.

Cóż, myślę, że uzbroimy się w cierpliwość!

PL jest użytkownikiem forum @gbadia

Tak niestety uważam, że przez miesiąc najłatwiej i czekać....  

Osobiście mam wrażenie, że im dłużej to trwa, tym gorzej się robi!!

W domu mamy SW od dobrych piętnastu lat i mam wrażenie, że SW  jest coraz cięższy. Oczywiście pojawiło się wiele nowych funkcji, ale kosztem wydajności wszystkich podstawowych funkcji.  

1 polubienie

Rzeczywiście, bez EPDM potrzebujesz dobrego serwera do wysyłania danych, a nawet przy dobrym serwerze czasami nie wystarczyodpowiedzieć, ponieważ zdarza się, że częściej dochodzi do awarii.

1 polubienie

Masz rację, my serwer i nadal dość mocny, stacje robocze mają 3 tygodnie, co nie rozwiązało naszego problemu spowolnienia/awarii oprogramowania.

Myślę, że networking jest po prostu do unikania podczas pracy z oprogramowaniem. Kolejnym elementem, który może stanowić duży problem, jest analiza programu antywirusowego. Kiedy mieliśmy MSE (antywirus microsft), musieliśmy ustawić rozszerzenia oprogramowania na wyłączność, w przeciwnym razie oprogramowanie ciągle się zawieszało. Dzisiaj przeszliśmy na Kaspersky'ego, jest trochę za wcześnie na opinię, ale wydaje się, że trochę mniej jest pozostawiania aktywnych zabezpieczeń przez cały czas.

Edit: przy okazji, jeśli zadzwonisz do pomocy technicznej i powiesz im, że pracujesz w sieci.... Szybko odpowiemy, że nie jest to klasyczny schemat, który obsługuje Dassault i dlatego tak naprawdę nie mogą ci pomóc. Doradzimy Ci zainwestować w PDM .... które mają oczywiście w katalogu!!

2 polubienia

To samo dotyczy programu antywirusowego.

Duży serwer w domu i około 10 licencji SW na serwerze i dość regularny crash, nawet jeśli znacznie bardziej stabilny niż wcześniej. Z drugiej strony, wystarczy otworzyć lokalnie, aby zobaczyć ogromną różnicę w szybkości realizacji, a zwłaszcza w stabilności.

Wprowadzone ulepszenia

1- Antywirus wyłączony dla pliku SW

2-Karta sieciowa + 1 giga mocy pamięci 

3-    koniec z ARm na komputerach PC

Ale to nie rozwiązuje wszystkiego, ale poprawia

1 polubienie

Cześć, oto rozwiązania, po tym też nie będzie to cudowne.

http://www.symsolutions.com/symblog/item/slow-solidworks-performance-on-the-network-speed-it-up (w języku angielskim)

Jesteś w gigabitach?

Jeśli możesz fizycznie zbliżyć serwer (czasami niektóre przełączniki ograniczają prędkość) i jest on zarezerwowany dla BE, będzie jeszcze lepiej.

1 polubienie

Duplikat

No cóż, panowie, obawiam się, że nie mogę przyznać punktów żadnemu z was.

W końcu nie czułem się dobrze, zmuszając mojego menedżera do zakupu EPDM na 1 miesiąc. Zamierzam więc przeszukać opcje Solidworks => współpraca => aktywować środowisko wielu użytkowników, a następnie wszystkie opcje.

Tak naprawdę uważam, że opcja "sprawdź, czy pliki otwarte w trybie tylko do odczytu były modyfikowane przez innych użytkowników co XXmin" rozwiązuje dużą część problemów. Solidworks nie może już dokonywać przedwczesnych podróży do serwera, próbując oszczędzać na nic.

Wreszcie, w piątkowe popołudnie i dziś wczesnym rankiem, wydaje się, że działa dobrze i robi różnicę. Trzymam palce w głowie na przyszłość:)

W każdym razie dziękuję za wszystkie odpowiedzi i poświęcony czas

@PL: to pierwsza rzecz, którą zrobiłem, aby wysadzić przełączniki. W przypadku bliskości serwera jest to nieco mniej proste

2 polubienia