Witaj Ka
Właśnie spojrzałem na twój plik i warunki użyte do symulacji.
Parametry użyte do symulacji są niepełne, a AMHA i tak nic nie da.
Patrząc z szerszej perspektywy (opublikuj zdjęcie, aby nasi koledzy zrozumieli, o czym mówimy) powiedziałbym, że ponieważ są trzy otwory podłużne (19 mm szerokości dla M12) z dużymi luzami, chętnie postawiłbym na promieniowe ścinanie jednej lub więcej.
Nic nie mówisz o podkładkach a ja chciałbym zobaczyć ich po zerwaniu.
Co bym zrobił, aby to się nie powtórzyło, umieściłbym płytkę 6 lub 8 mm w jednym kawałku pod z otworami 12,6 mm, wiedząc, że rozstaw silnika jest znany i niezmienny. Ponadto, aby uniknąć poluzowania (co jest przyczyną ścinania) założyłbym specjalne podkładki zapobiegające poluzowaniu (patrz odniesienie Emile'a Maurina 74992DP 12 ).
Zapewniłbym dokręcenie kluczem dynamometrycznym z odpowiednim dokręceniem zgodnie z zaleceniami dostawcy.
Dla przypomnienia, śruba nigdy nie powinna działać przy ścinaniu, więc w najgorszym przypadku, jeśli użyjesz 12,9, przynajmniej pozbędziesz się nożyc, ale nie rozwiążesz faktu odkręcania lub innych anomalii konstrukcyjnych.
Wniosek : nieznacznie zmodyfikuj projekt za pomocą płytki i dobrych podkładek.
Jeśli przyjrzałem się dokładnie motoreduktorowi, jest tam wylot wału drążonego, co oznacza, że masz wał i jeśli ten wał jest większy niż 60 cm, to masz potężną dźwignię, więc nic dziwnego, że twoje w przypadku poluzowania pracują przy ścinaniu, co jest surowo zabronione przez stan techniki.
W końcu powiedz więcej o tym, co dzieje się na wale na wyjściu motoreduktora, daję ci mój bilet, że nie ma nikogo przez najmniejsze sprzęgło elastyczne.
Pozdrowienia