Witam
Pracuję w rozwijającym się biurze projektowym. W związku z tym chcemy dokonać przeglądu organizacji folderów i plików SolidWorks we wszystkich naszych produktach. Do tych plików "zespołów produktów" odwołują się zespoły i części znajdujące się w odpowiednich folderach , ale także w bibliotece wspólnej dla wszystkich typów produktów (niektóre pliki są nawet wspólne dla kilku produktów). Zdaję sobie sprawę, że radykalna zmiana w organizacji i lokalizacji wszystkich tych plików grozi zniszczeniem odniesień i powiązań między nimi. Mówię o zestawie nieco poniżej 40 000 plików i nie chcę otwierać każdego zestawu ręcznie i odtwarzać linków.
Znalazłem jako rozwiązanie:
- Solidworks Explorer, zbyt wolny jak na mój gust i nie nadający się do masowych zmian.
- aplikacja Bibotac, która pozwala na modyfikowanie, zmienianie nazw i przenoszenie plików oprogramowania z zachowaniem ich odniesień, ale którą można zastosować tylko do zestawu maksymalnie 10 000 plików.
Przychodzę do Ciebie, aby dowiedzieć się, czy masz rozwiązanie, wskazówkę, którą możesz mi zasugerować?
Z góry dzięki!
Witam
Limit 10 000 plików dotyczy tylko korzystania z funkcji śledzenia, która umożliwia używanie Eksploratora Windows do przenoszenia lub zmieniania nazw plików i folderów bez utraty łączy.
Oprócz tej funkcji możesz korzystać ze wszystkich funkcji (przenoszenie lub zmiana nazw plików i folderów bez ograniczenia liczby).
Umieściłem ten limit 10 000 plików dla funkcji śledzenia tylko ze względu na wygodę (jeśli jest zbyt wiele plików, do których odwołuje się odwołanie, trzeba chwilę poczekać po każdej zmianie w Eksploratorze Windows i obawiałem się, że użytkownicy nie będą mieli cierpliwości). Tak więc ten limit również można by usunąć.
Pozostaję do Państwa dyspozycji w razie jakichkolwiek pytań.
Joël Condevaux
1 polubienie
Może wypróbuj narzędzie "ProjectExplorer" z myCADtools
Nie znam zachowania w przypadku więcej niż 10000 plików
Możesz obejrzeć wideo: https://www.youtube.com/watch?v=AmgEWt-C-IA
Możesz wyświetlać napisy w języku angielskim
1-miesięczny bezpłatny okres próbny myCADtools (SW 2016 do 2019): https://www.visiativ-industry.fr/video-testez-gratuitement-mycadtools/
Cdlt powiedział:
Witam Pana Condevaux,
Przede wszystkim chciałbym podziękować za odpowiedź i udostępnienie oprogramowania.
Rzeczywiście, źle zrozumiałem funkcję śledzenia i dziękuję za tę poprawkę.
Na razie, jeśli, jak mówisz, funkcja śledzenia zbyt wielu plików spowolniłaby wszystko, nie zamierzamy ryzykować.
Czy mogę się z tobą skontaktować, jeśli zmienię zdanie?
Jeszcze raz dziękuję.
Matthias EMON
Tego też zamierzam spróbować.
Ale na razie Project Explorer ma problemy ze wszystkim sobie z radzeniem.
Pozdrowienia
Przejście na EPDM: drogie i kłopotliwe, ale trwałe w czasie (i z wieloma fajnymi parametrami do wprowadzenia...). Pozwala to również uniknąć duplikacji (ostateczna plaga BE około piętnastu osób) i ukrytych części w mało prawdopodobnej strukturze drzewa (jeśli nie lokalnie na stacji roboczej danej osoby).
Należy zauważyć, że zmiana części repertuaru może prowadzić do dość długich czasów reakcji na EPDM (szczególnie w przypadku stosowanej w 98% montaży...). Po niefortunnym przeciągnięciu i upuszczeniu w skarbcu zdaliśmy sobie również sprawę, że szybciej jest obniżyć katalog do podkatalogu niż przywrócić go do początkowego miejsca (niewiarygodnie długiego w tym sensie na EPDM 2015)