Realizacja trajektorii na powierzchni cylindrycznej

Witam

Wykonuję kilka podłużnych rowków na powierzchni rurki. Chcę je wykonać metodą mielenia.

Wymodelowałam to, co chcę, w dołączonym pokoju. Wykonuję usuwanie materiału, zamiatanie objętościowe, kształtu, który ma reprezentować truskawkę.

Frez ma dokładnie taką szerokość jak  1. rowek.

Teraz, z tego, czego chcę w końcu, musiałbym zrobić pierwszy rowek z frezu Ø2 tak mniejszego niż mój rowek.

Aby to zrobić, muszę narysować ścieżkę noża na cylindrycznej powierzchni. Czy jest to możliwe? 

Część 1.SLDPRT

Witam

Myślę, że najlepiej jest zrobić szkic trajektorii i przedstawić ją za pomocą linii podziału, zobacz tutaj:

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_DVE_PLINE.htm

Do szkicowania, ponieważ funkcja "odsuń elementy" nie jest użyteczna dla szkicu 3D, możemy użyć tej metody:

"Właśnie znalazłem rozwiązanie... To empiryczne, ale działa  

Wykonuję przesunięcie szkicu w płaszczyźnie prostopadłej do mojego kierunku wyciągnięcia, a następnie używam funkcji zakrzywionej rzutowanej na powierzchnię, a więc rzutuję na powierzchnię. Aby zakończyć, otwieram szkic 3D, przekształcam mój rzut w szkic i wyciągam! 
Cóż, myślę, że są też prostsze! Ale to jedyny sposób, jaki znalazłem, aby przesunąć szkic 3D dla wyciągniętego". 

Wiosna:

http://www.forum-cao-3d.fr/solidworks-design-surfaces/decalage-esquisse-3d-t11204.html

1 polubienie

Opublikuj zrzut ekranu, nie wszyscy mamy tę samą wersję lub ten sam dziennik

jeśli ma to na celu wytłoczenie lub usunięcie materiału

, który następuje nawet wtedy, gdy zostanie przesunięta istniejąca rzędna materiału

Wystarczy utworzyć szkic profilu, który zostanie przyciągnięty do poprzedniego elementu

@+;-)

To jest coś, co chcesz robić

@+

Dziękuję .PL. Zamierzam przetestować Twoje pierwsze rozwiązanie, które wydaje mi się odpowiednie. 

Do gt22 załączam różne zrzuty ekranu.

pictures.zip
2 polubienia

Witam

Po przetestowaniu propozycji PL nadal nie znalazłem rozwiązania.

To nie jest  to, czego szukam.

Zakończę pytanie stwierdzeniem, że "sam rozwiązałem swój problem".

Tak nie jest, ale w mojej poprzedniej odpowiedzi myślałem, że wyraziłem się wystarczająco jasno, mówiąc, że odpowiedź PL może "prawdopodobnie" rozwiązać mój problem i że zasługuje na przetestowanie.

Otrzymałem już zbyt wiele przypomnień, aby zamknąć to pytanie, tak jakby rozwiązanie zostało znalezione.

Jestem rozczarowany tą błędną interpretacją słów, których użyłem, a także tym wyścigiem do rzeczy.

Powodzenia wszystkim.

1 polubienie