Chciałbym zrobić mieszek ochronny z solidworks (do zabezpieczenia systemu "podnoszenia", o którym wspominałem w poprzednim poście).
Znalazłem tutoriale, jak zrobić bardzo proste o regularnym kształcie (w zasadzie walc), ale w moim przypadku chciałbym to zrobić z dość konkretnym kształtem. Chciałbym zrobić coś, co będzie jak najbardziej zbliżone do tego obrazu, ale jestem całkowicie sfrustrowany, jak to zrobić. Ktoś ma jakieś sugestie?
Tak, idealnie byłoby móc go zdeformować. W minimalnym wymiarze 6cm w maksymalnym wymiarze 25cm, a co do kierunku odkształcenia nie jestem pewien czy zrozumiałem o co Ci chodzi, bo dla mnie wydaje mi się oczywiste, że jest pionowy :D
Wykonam pełny kształt objętości z wygładzaniem z niskim profilem pośrodku i profilem na górze takim samym jak dolny, wszystko prowadzone przez krzywą prowadzącą, funkcję powłoki i wykonam separacje z usunięciem materiału i wykończeniami między usuwaniem materiału
W przeciwnym razie jeszcze bardziej niegrzeczne:
Wykonam kostkę brukową, usunę materiał na przedniej płaszczyźnie dla przedniej silouhette, usunę materiał na prawej płaszczyźnie dla silouhette w prawym widoku, 4 duże liście, aby nadać zaokrąglenia i usunięcia materiałów, które opisałem powyżej.
Wszystko zależy od potrzeb i szczegółów.
Jeśli nie potrzebujesz szczegółów, nie ma nic lepszego niż umieszczenie zdjęcia w tle i przejście do wygładzenia.
Czy chcesz, aby był elastyczny, czy też, aby dopasowywał się do różnych pozycji Twojego zespołu?
W takim przypadku używam konfiguracji "rozciągniętej" i "skompresowanej", w której zmieniam niektóre wymiary szkicu wygładzającego. Uczynienie go naprawdę elastycznym wymagałoby wielu zasobów do względnej użyteczności. Roztwór wygładzający sam w sobie jest już dość ciężki.
Jeśli chcesz, aby był elastyczny, musisz połączyć wymiar (na przykład wysokość) z wymiarem odległości między częściami, w których mieszka mieszka w zespole.
Jak tylko przesuniesz swoje części, mieszek zostanie zaktualizowany (w każdym razie z rekonstrukcją).
Aby pokazać "elastyczność" miecha, podzieliłem mieszek na kilka części i umieściłem proste ograniczenie między krawędziami, aby stworzyć kluczowe połączenie między różnymi częściami:
(na czerwono linki)
[EDIT] przy tym rozwiązaniu musisz również związać niektóre punkty mieszka między nimi na pionie, ponieważ w przeciwnym razie może on skakać we wszystkich kierunkach