Wykonanie miecha ochronnego

Witam

Chciałbym zrobić mieszek ochronny z solidworks (do zabezpieczenia systemu "podnoszenia", o którym wspominałem w poprzednim poście).

Znalazłem tutoriale, jak zrobić bardzo proste o regularnym kształcie (w zasadzie walc), ale w moim przypadku chciałbym to zrobić z dość konkretnym kształtem. Chciałbym zrobić coś, co będzie jak najbardziej zbliżone do tego obrazu, ale jestem całkowicie sfrustrowany, jak to zrobić. Ktoś ma jakieś sugestie?

Z funkcją wygładzania lub zamiatania...

Narysuj kilka szkiców, przekrój, wysoką trajektorię, niską trajektorię, w razie potrzeby kilka krzywych prowadzących.

symetria!

i presto! Łatwo to napisać, ale po prostu trzeba to zrobić :p Mam niezły ubaw

i chcesz, żeby się odkształcił, czy nie

jeśli musi się odkształcić, jakie są boki mini i max

i kierunki odkształceń

@+

Tak, idealnie byłoby móc go zdeformować. W minimalnym wymiarze 6cm w maksymalnym wymiarze 25cm, a co do kierunku odkształcenia nie jestem pewien czy zrozumiałem o co Ci chodzi, bo dla mnie wydaje mi się oczywiste, że jest pionowy :D

Witam

Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale jest szybki.

Wykonam pełny kształt objętości z wygładzaniem z niskim profilem pośrodku i profilem na górze takim samym jak dolny, wszystko prowadzone przez krzywą prowadzącą, funkcję powłoki i wykonam separacje z usunięciem materiału i wykończeniami między usuwaniem materiału

W przeciwnym razie jeszcze bardziej niegrzeczne:

Wykonam kostkę brukową, usunę materiał na przedniej płaszczyźnie dla przedniej silouhette, usunę materiał na prawej płaszczyźnie dla silouhette w prawym widoku, 4 duże liście, aby nadać zaokrąglenia i usunięcia materiałów, które opisałem powyżej.

Wszystko zależy od potrzeb i szczegółów.

Jeśli nie potrzebujesz szczegółów, nie ma nic lepszego niż umieszczenie zdjęcia w tle i przejście do wygładzenia.

1 polubienie

Witam

Czy część musi być wyprodukowana, czy jest tylko do renderowania?

Tak, celem jest wykonanie części, którą da się wykonać (prawdopodobnie z gumy).

Do renderowania będzie to z pikselowym zdjęciem, które załączyłem do postu:D

@mickael.alves Nie ma potrzeby robienia separacji, w rzeczywistości tak jak jest narysowany, konieczne byłoby wykonanie kilku niezależnych formowanych części z tworzywa sztucznego i przegubienie ich razem, w skrócie nonsens dla prostej ochrony systemu "teleskopowego", więc wolę zrobić mieszek ochronny w jednym i tylko jednym.

W każdym razie próbuję z wygładzaniem, powłoką itp. Zaczyna się dobrze, ale nie mam pojęcia, jak zamierzam uelastycznić pokój po...

Czy chcesz, aby był elastyczny, czy też, aby dopasowywał się do różnych pozycji Twojego zespołu?

W takim przypadku używam konfiguracji "rozciągniętej" i "skompresowanej", w której zmieniam niektóre wymiary szkicu wygładzającego. Uczynienie go naprawdę elastycznym wymagałoby wielu zasobów do względnej użyteczności. Roztwór wygładzający sam w sobie jest już dość ciężki.

2 polubienia

Tak, chciałbym, aby był elastyczny, jeśli nie mogę, wracam do systemu z 2 lub 3 konfiguracjami.

Jeśli chcesz, aby był elastyczny, musisz połączyć wymiar (na przykład wysokość) z wymiarem odległości między częściami, w których mieszka mieszka w zespole.

Jak tylko przesuniesz swoje części, mieszek zostanie zaktualizowany (w każdym razie z rekonstrukcją).

Aby pokazać "elastyczność" miecha, podzieliłem mieszek na kilka części i umieściłem proste ograniczenie między krawędziami, aby stworzyć kluczowe połączenie między różnymi częściami:

(na czerwono linki)

[EDIT] przy tym rozwiązaniu musisz również związać niektóre punkty mieszka między nimi na pionie, ponieważ w przeciwnym razie może on skakać we wszystkich kierunkach

[EDYTUJ | EDYTUJ KOD] Przykład z wykwintnym

przykład.sldprt
1 polubienie

Rozwiązanie Auréliena wydaje mi się jedynym, które jest w stanie ożywić elastyczność w montażu.