Moje pytanie jest zarówno proste, jak i odpowiedź na nie, jak przypuszczam, musi być skomplikowana. Muszę przeprowadzić obliczenia metodą elementów skończonych na półce wykonanej z płyty drewnianej laminowanej objętością i melaminą (materiał nieizotropowy), gdzie znajduje się zbrojenie zintegrowane z rowkiem w półce. Wzmocnienie to wykonane jest z aluminium i między nim a półką występuje "ingerencja".
Chciałbym wiedzieć, jak mogę obliczyć maksymalne odkształcenie (a tym samym ugięcie) mojej półki, wiedząc, że próbowałem wiele razy, ale nigdy mi się to nie udało. Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Oto jedno z wielu rozwiązań. Patrząc z boku, widzimy półkę, a także jodłowy profil ogonowy +, a także pokrywę, która jest tam tylko dla estetyki i nie jest uwzględniona w obliczeniach.
Do obliczeń, które rozpoczynają się od wcisków, należy użyć kontaktu typu: Ciasne dopasowanie.
Osobiście wątpię, aby kalkulacja odbywała się normalnie poprzez wstawienie właśnie tego typu kontaktu.
To, co osobiście bym zrobił, to uprościł model:
Śruba w środku wkładki o oś lub formę obrotu, jeśli chcesz jak najbardziej zbliżyć się do prawdy.
Następnie wykonałbym obliczenia z opcją uproszczenia 2D z opcją Axisymmetric, Twoja prostokątna półka zostanie wtedy zastąpiona półką cylindryczną (w tym przypadku może to nie mieć znaczenia), wadą jest to, że stracimy pojęcie materiałów ortorowych.
Następnie zastosuj kontakt Ciasne dopasowanie i zastosuj elementy sterujące siatką do krawędzi, które będą się stykać.
Jeśli chcesz zachować pojęcie materiałów ortotropowych, musisz pozostać w objętości, ale obliczenia potrwają znacznie dłużej.
Innym prostym rozwiązaniem jest ocieplenie półki. Szkicujesz powierzchnię kontaktową na płaszczyźnie kontaktu,
następnie wykonujesz "Linie separacji" (Wstawianie / Krzywe / ). Wszystko, co musisz zrobić, to dodać płaskie wiązanie podparcia dzięki wynikowej stronie. Jeśli masz mocujące, należy utworzyć wiązanie typu przykręcanego z płytą wirtualną po stronie wynikowej.