Wykonywanie złożonych obliczeń metodą elementów skończonych

1. Witam

Moje pytanie jest zarówno proste, jak i odpowiedź na nie, jak przypuszczam, musi być skomplikowana.
Muszę przeprowadzić obliczenia metodą elementów skończonych na półce wykonanej z płyty drewnianej laminowanej objętością i melaminą (materiał nieizotropowy), gdzie znajduje się zbrojenie zintegrowane z rowkiem w półce. Wzmocnienie to wykonane jest z aluminium i między nim a półką występuje "ingerencja".

Chciałbym wiedzieć, jak mogę obliczyć maksymalne odkształcenie (a tym samym ugięcie) mojej półki, wiedząc, że próbowałem wiele razy, ale nigdy mi się to nie udało.
Z góry dziękuję za odpowiedzi,

(Mam SolidWorks jako oprogramowanie)

Paweł

Witam

Mały obrazek byłby mile widziany....

Yves

Oto jedno z wielu rozwiązań. Patrząc z boku, widzimy półkę, a także jodłowy profil ogonowy +, a także pokrywę, która jest tam tylko dla estetyki i nie jest uwzględniona w obliczeniach.

Paweł

solution_1.jpg

Witam

Kiedy mówisz, że nigdy tam nie dotarłem po kilku próbach, jakie dokładnie są błędy lub komunikaty podawane przez SOlidWorks?

Czy anulowałeś swoją ingerencję?

Czy określiłeś rodzaj połączenia między aluminiowym korpusem a płytą?

@+

Witam

Do obliczeń, które rozpoczynają się od wcisków, należy użyć kontaktu typu: Ciasne dopasowanie.

Osobiście wątpię, aby kalkulacja odbywała się normalnie poprzez wstawienie właśnie tego typu kontaktu.

To, co osobiście bym zrobił, to uprościł model:

Śruba w środku wkładki o oś lub formę obrotu, jeśli chcesz jak najbardziej zbliżyć się do prawdy.

Następnie wykonałbym obliczenia z opcją uproszczenia 2D z opcją Axisymmetric, Twoja prostokątna półka zostanie wtedy zastąpiona półką cylindryczną (w tym przypadku może to nie mieć znaczenia), wadą jest to, że stracimy pojęcie materiałów ortorowych. 

Następnie zastosuj kontakt Ciasne dopasowanie i zastosuj elementy sterujące siatką do krawędzi, które będą się stykać.

Jeśli chcesz zachować pojęcie materiałów ortotropowych, musisz pozostać w objętości, ale obliczenia potrwają znacznie dłużej.

Powodzenia

1 polubienie

@coyote: Rzeczywiście, anulowałem zakłócenia i określiłem rodzaj połączenia między moim ciałem a moją płytą, ale nadal prowadziło mnie to w błąd.

@mickael.cordero: Dzięki za radę, zastosuję to tak szybko, jak to możliwe, aby zobaczyć, czy to działa.

Witam

Innym prostym rozwiązaniem jest ocieplenie półki. Szkicujesz powierzchnię kontaktową na płaszczyźnie kontaktu,

następnie wykonujesz "Linie separacji" (Wstawianie / Krzywe / ). Wszystko, co musisz zrobić, to dodać płaskie wiązanie podparcia dzięki wynikowej stronie. Jeśli masz mocujące, należy utworzyć wiązanie typu przykręcanego z płytą wirtualną po stronie wynikowej.

Wilfried powiedział:

Catia, moduł do obliczania kompozytów, według moich nauczycieli nie jest super dokładny (około 20%)

Na razie nigdy go nie używałem, ale wiele o nim słyszeliśmy

Czy chcesz, żebym pokazał ci metodę za pomocą wideo?

@c_hamzaya: Chętnie, jeśli nie masz nic przeciwko.