Witam, jestem nowy na tym forum, ale nie w solidworks, to moje narzędzie pracy.
Wolałbym jednak uprościć modelowanie kosza przyjęciowego z kilkoma zagiętymi bokami z blachy.
Moim pomysłem byłoby stworzenie pnia piramidy o objętości, a następnie przekształcenie go w blachę, aby uzyskać różne boki.
Czy dałem się zrozumieć? Mam niezły ubaw
ilustracja w załączeniu, z góry dziękuję
tremie_finale.jpg
Witam
Sprawdź, czy mój samouczek może Ci odpowiadać.
1 polubienie
Dziękuję za szybką odpowiedź, ale to wcale nie wszystko,
Chcę zrobić 8 boków w blasze, a to dzięki piramidalnej objętości na początku.
Chyba będę musiał przerobić na blachę po wykonaniu funkcji kadłuba, a potem dodać plisy łączące...?
ale tak naprawdę nie wiem, jak to zrobić.
tremie_finale002.jpg
Jeśli dobrze rozumiem, chcesz zacząć od wewnętrznej objętości piramidy i budować wokół niej?
gt22
10 Luty 2020 13:32
5
Tak, możesz, jak chcesz, cierpieć na głośności
ale potem najlepsze myślę, że
jest cofnięcie ścian lub % ścian
poprzez tworzenie powierzchni ze wszystkimi implikacjami
@+
Dokładnie tak!
tak, aby boki leja pasowały idealnie.
Cóż, wykonujesz zespół z objętością , następnie tworzysz nową część, następnie wybierasz powierzchnię objętości i rysujesz na niej.
3 polubienia
Co masz na myśli? bez konwersji blachy?
Czy ma Pan jakiś przykład?
gt22
10 Luty 2020 15:12
9
On ci wyjaśnia
Po zakończeniu głośności
Tworzy się zespół, umieszcza się część dobrze ograniczoną za pomocą początków układu współrzędnych
po twoich twarzach lub % twarzy
będą używane do pobierania planów i szkiców poprzez konwersję elementów w celu utworzenia nowych części
@+
2 polubienia
FUZ3D
10 Luty 2020 15:24
10
Witam
Tak też uważam, że montaż w tym przypadku jest właściwym wyborem, a każda część odzyskuje kontur poprzez konwersję elementu dla każdego arkusza / powierzchni.
Aby zobaczyć, jak zorientować każdy z arkuszy w stosunku do początku zespołu lub płaszczyzny powierzchni. (w przeciwnym razie potrzebna jest zmiana początku w arkuszu blachy)
Opublikuj swój tom w kroku, a podam ci przykład, proszę o krok, ponieważ jestem poniżej 2016 roku
1 polubienie
FUZ3D
10 Luty 2020 15:38
12
Swoją drogą, w Twoim przykładzie, czy pochodzi to z Twojej firmy, czy też zostało złapane w sieci/kliencie i chcesz zrobić to samo?
Jeśli pochodzi z twojego domu, dlaczego nie użyć tej samej metody?
Przykład pochodzi od nas, ale jest to montaż, który został wykonany w pośpiechu, bez zbyt wielu ograniczeń, dlatego chcę go przerobić czysto.
Ale myślę, że rozumiem twoją metodę.
dołączony KROK piramidy, na przykład.
hopper.step (skok leja)
1 polubienie
Przyjrzę się temu i będę Cię informować na bieżąco, dziękuję
1 polubienie
Witam, udało mi się dzięki Twojej metodzie, która moim zdaniem wydaje mi się najlepsza...
Musisz tylko dobrze zarządzać wygiętymi rogami, aby uniknąć przecieków.
rendu_tremie.jpg
1 polubienie
Pozostaje tylko zweryfikować najlepszą odpowiedź, aby zamknąć post.
1 polubienie