Wykonywanie pnia ostrosłupa z kilkoma bokami w konstrukcji blachowej solidworks

Witam, jestem nowy na tym forum, ale nie w solidworks, to moje narzędzie pracy.

Wolałbym jednak uprościć modelowanie kosza przyjęciowego z kilkoma zagiętymi bokami z blachy.

Moim pomysłem byłoby stworzenie pnia piramidy o objętości, a następnie przekształcenie go w blachę, aby uzyskać różne boki.

Czy dałem się zrozumieć? Mam niezły ubaw

ilustracja w załączeniu, z góry dziękuję

tremie_finale.jpg

Witam

Sprawdź, czy mój samouczek może Ci odpowiadać.

1 polubienie

Dziękuję za szybką odpowiedź, ale to wcale nie wszystko,

Chcę zrobić 8 boków w blasze, a to dzięki piramidalnej objętości na początku.  

Chyba będę musiał przerobić na blachę po wykonaniu funkcji kadłuba, a potem dodać plisy łączące...?

ale tak naprawdę nie wiem, jak to zrobić.

tremie_finale002.jpg

Jeśli dobrze rozumiem, chcesz zacząć od wewnętrznej objętości piramidy i budować wokół niej?

Tak, możesz, jak chcesz, cierpieć na głośności 

ale potem najlepsze myślę, że 

jest cofnięcie ścian lub % ścian

poprzez tworzenie powierzchni ze wszystkimi implikacjami 

@+

Dokładnie tak!

tak, aby boki leja pasowały idealnie.

Cóż, wykonujesz zespół z objętością , następnie tworzysz nową część, następnie wybierasz powierzchnię objętości i rysujesz na niej. 

3 polubienia

Co masz na myśli? bez konwersji blachy?

Czy ma Pan jakiś przykład?

On ci wyjaśnia 

Po zakończeniu głośności

Tworzy się zespół, umieszcza się część dobrze ograniczoną za pomocą początków układu współrzędnych

po twoich twarzach lub % twarzy 

będą używane do pobierania planów i szkiców poprzez konwersję elementów w celu utworzenia nowych części

@+

2 polubienia

Witam

Tak też uważam, że montaż w tym przypadku jest właściwym wyborem, a każda część odzyskuje kontur poprzez konwersję elementu dla każdego arkusza / powierzchni.

Aby zobaczyć, jak zorientować każdy z arkuszy w stosunku do początku  zespołu lub płaszczyzny powierzchni. (w przeciwnym razie potrzebna jest zmiana początku w arkuszu blachy)

Opublikuj swój tom w kroku, a podam ci przykład, proszę o krok, ponieważ jestem poniżej 2016 roku

1 polubienie

Swoją drogą, w Twoim przykładzie, czy pochodzi to z Twojej firmy, czy też zostało złapane w sieci/kliencie i chcesz zrobić to samo?

Jeśli pochodzi z twojego domu, dlaczego nie użyć tej samej metody?

Przykład pochodzi od nas, ale jest to montaż, który został wykonany w pośpiechu, bez zbyt wielu ograniczeń, dlatego chcę go przerobić czysto.

Ale myślę, że rozumiem twoją metodę.

dołączony KROK piramidy, na przykład.

hopper.step (skok leja)
1 polubienie

Oto zip z przykładem 

tremie.zip
2 polubienia

Przyjrzę się temu i będę Cię informować na bieżąco, dziękuję

1 polubienie

Witam, udało mi się dzięki Twojej metodzie, która moim zdaniem wydaje mi się najlepsza...

Musisz tylko dobrze zarządzać wygiętymi rogami, aby uniknąć przecieków.

rendu_tremie.jpg
1 polubienie

Pozostaje tylko zweryfikować najlepszą odpowiedź, aby zamknąć post.

1 polubienie