Witam i życzę wszystkiego najlepszego w tym roku 2019.
Używam oprogramowania SW 2017 z najnowszą aktualizacją.
Próbowałem zrobić "warkocz ", aby zrobić "syfon do ciała myśliwskiego ", przedłużony o dwa segmenty na końcach z dwoma stycznymi łukami okręgów jako połączeniem. Zacząłem od wykonania śmigła na przedniej płaszczyźnie, następnie stworzyłem drugi samolot , aby wyznaczyć drugi koniec śmigła. Na dwóch płaszczyznach wstawiłem segment na końcach śmigła. Następnie w szkicu 3D przekształciłem 3 elementy. Musimy jeszcze dodać dwa łuki koła i w tym miejscu to się zacina. Niemożliwe jest bycie stycznym do segmentu i śmigła w tym samym czasie, normalne mi powiesz, ponieważ z definicji śmigło nie znajduje się na płaszczyźnie. Więc właśnie zrobiłem przybliżenie z łuku umieszczonego po jednej stronie przez styczną na segmencie, ustal średnicę , a drugi koniec łuku pokrywa się z helisą, zobacz zrzut ekranu, aby zobaczyć wynik.
Moje pytanie, Czy istnieje inna, bardziej "kartezjańska" metoda wykonywania tego typu części? Czy w wersji 2018 i/lub 2019 możliwe jest w końcu umieszczenie tangensa łuku zarówno do śmigła, jak i do segmentu?
Z moimi podziękowaniami.
queue_de_cochon.jpg