Odbieranie danych właściwości części SOLIDWORKS

Witam

Chciałbym pobrać dane bryły i te utworzone przeze mnie części w pliku Excel.

Czy jest to możliwe?

DZIĘKUJĘ

Witam

Jakiego rodzaju dane chcesz odzyskać?

Rzeczywiście, możliwe jest tworzenie niestandardowych właściwości, a następnie pobieranie ich w postaci nomenklatury, którą można następnie zapisać w formacie Excel.

Dane, które można odzyskać, to na przykład: 

- Opis (możesz wyjaśnić przeznaczenie części)

- Dostawca 

- Materiał, z którego wykonana jest broń

- Odniesienie

-Masa

- ...

To jest dokładnie to, co chcę odzyskać, oznaczenie, datę powstania, autora, maszynę....., dla każdego utworu.

Z drugiej strony plik Excel służy do wypisywania wszystkich moich planów, które stworzyłem, więc muszę pobrać dane kilku części w tym samym pliku.

Nie martw się więc o to.

Po prostu utwórz plik z niestandardowymi właściwościami za pomocą oprogramowania "Property Tab Builder", które zwykle jest dostarczane z solidnymi pracami.

W tym oprogramowaniu można utworzyć tabelę właściwości, którą można przypisać do części lub do zespołów.

Następnie musisz utworzyć nomenklaturę z kolumnami odpowiadającymi Twoim właściwościom.

Następnie w zespole końcowym wstaw tabelę BOM i wybierz utworzoną BOM.

Następnie kliknij nomenklaturę w drzewie tworzenia. Kliknij prawym przyciskiem myszy Zapisz jako i wybierz format programu Excel.

2 polubienia

Wydaje mi się to dość skomplikowane w porównaniu z plikiem Excel, który również powinien się sam zwiększać, z drugiej strony nie jest możliwe odzyskanie informacji o nieruchomości?

Dziękuję

sans_titre.png

Witam

Narzędzie My Cad, Smart Properties, zostało zaprojektowane w celu uproszczenia tworzenia części, zespołów i właściwości rysunku. Możesz tworzyć konfigurowalne wartości, listy rozwijane, wartości automatyczne, pobierać zmienne soidworks...

Oto mały samouczek dostępny na lynkoa: http://www.lynkoa.com/store/fr/tools-et-macros/utilitaires/utilitaire-smartproperties-2013.html

Pozdrowienia.

2 polubienia

Przejdź do końcowego montażu i wykonaj następujące kroki: 

-Wkładka, Tabela, BOM

-Wybierz listę w zakładkach i wybierz z menu rozwijanego, w jaki sposób chcesz ponumerować części.

- Sprawdź poprawność i umieść BOM w dowolnym miejscu w oknie.

*Normalnie powinieneś mieć nomenklaturę z 4 kolumnami.

Działa jak plik Excela

- Kliknij prawym przyciskiem myszy ostatnią kolumnę

-Wstawiać

- Tam oferuje okno z rozwijanym menu, które automatycznie znajduje właściwości pomieszczeń.

Pozwolę Ci stworzyć nomenklaturę, która najbardziej Ci się podoba.

Aby uratować go w modelowanej wierze gotowej nomenklatury

- w Drzewie Stworzenia

- Kliknij prawym przyciskiem myszy na zestawienie materiałów

- Zapisz jako szablon

Wszystko, co musisz zrobić, to zawsze wybierać tę nomenklaturę.

Aby zapisać go w formacie Excel

-Kliknij prawym przyciskiem myszy zapisane w programie Excel.

Powodzenia.

Cześć, nicolas.morel

Chodzi o to, że chcę pobrać informacje o części, a nie o zespole lub instalacji, właściwości części: materiał, projektant, datę utworzenia i inne informacje, które utworzyłem dla moich części, muszę przechowywać wszystkie te informacje w pliku Excel, który będzie się zwiększał za każdym razem, gdy tworzę nowy plan w roku Przykład sądowy: 001-2013, 002-2013........

To jest to, co chcę zrobić.